Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2018-12-19 17:01:44
Autor zdjęcia/źródło: @ materiały partnera artykułu
Podstawą wielu zup, szczególnie tych w formie kremów są warzywa. Dlatego jest to danie, które możemy wykorzystać do wzbogacenia naszej diety w te cenne produkty. To także sprytny sposób na to by przemycić je do jadłospisu jeśli nie lubimy warzyw w innej formie. W zupie może pojawić się niemal każde warzywo. Jednak jest pewna grupa warzyw, które występują w nich najczęściej.
Marchewka – bogata w beta-karoten, który wspomaga układ odpornościowy, chroni nas przed wolnymi rodnikami, a także dba o piękny wygląd skóry.
Pietruszka – źródło, m.in. witaminy oraz potasu. W związku z tym jej obecność w zupach dobrze wpływa na nasz układ odpornościowy, a także pomaga regulować gospodarkę wodno-elektrolitową.
Seler – wykazuje działanie przeciwzapalne, rozkurczowe, a także korzystnie wpływa na wartości ciśnienia tętniczego krwi.
Buraki – bardzo dobre źródło żelaza, które jest niezbędne do zaopatrzenia naszych komórek w tlen i związki odżywcze. Oprócz tego dostarczają azotanów, które pomagają uregulować ciśnienie tętnicze krwi.
Kalafior – warzywo, które posiada dużą ilość związków o antynowotworowym działaniu. W związku z tym jedzenie kalafiora może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka prostaty, jamy ustnej, gardła czy krtani.
Smak zupy może wzbogacić dodatek przypraw oraz ziół. Choć często traktujemy je wyłącznie jako niewielki dodatek, który ma na celu podkreślić smak dania to okazuje się, że są one również źródłem wielu cennych składników. W zależności od smaku jaki chcemy osiągnąć możemy sięgnąć po różne zioła i przyprawy.
Lubczyk – działa lekko moczopędnie, a także stymuluje wydzielanie soku żołądkowego przez co ułatwia trawienie.
Bazylia – wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, a także wydzielanie soku żołądkowego i żółci przez co podobnie jak lubczyk wspiera trawienie.
Majeranek – pomaga w przypadku problemów z trawieniem, a także wspomaga leczenie biegunek. W ziołolecznictwie stosowany jest również w przypadku kataru i problemów z zatokami.
Natka pietruszki – wzbogaca zupę w żelazo, a także witaminę C. W związku z tym chroni nas przed anemią, a także wzmacnia odporność.
Koperek - pomaga walczyć ze wzdęciami (dlatego poleca się dodawać go do zup z nasion roślin strączkowych), a także wspomaga procesy trawienia.
Zupy to dobry sposób by przemycić do naszego jadłospisu inne cenne składniki. Poniżej zostało podane kilka przykładów.
Pestki dyni – mogą stanowić doskonały element „dekoracyjny”, ale ich zadanie się na tym nie kończy. Pestki dyni są bogate, m.in. w cynk, kwasy omega-3 i fitosterole.
Nasiona słonecznika – są dla nas źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych, m.in. żelaza, fosforu, cynku i magnezu.
Płatki migdałów – wzbogacają nasz jadłospis w błonnik pokarmowy, wapń, witaminę E, a także cynk. W związku z tym pomagają utrzymać prawidłową masę ciała, dbają o mocne kości, a także chronią nas przed wolnymi rodnikami. Jest to również dobry dodatek do zup dla przyszłych mam, ponieważ płatki migdałów mogą łagodzić mdłości.
Zupy to dobry sposób na to by wzbogacić nasz jadłospis w różne cenne składniki. To tłumaczy dlaczego tak często pojawiają się w coraz bardziej popularnej diecie pudełkowej, a także dlaczego często przygotowujemy je samodzielnie . Zupy nie wymagają od nas długiego przebywania w kuchni, a do tego co bardzo wartościowym daniem. Więcej informacji o zdrowym żywieniu można znaleźć na blogu Jakiepudelko.pl
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.