Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2020-11-23 14:49:55
Autor zdjęcia/źródło: materiał Zepter
Warto to sprawdzić już teraz. Przypadkowe składniki, wzięte szybko ze sklepowej półki, to niekoniecznie przepis na zdrową kuchnię. Chcesz naprawdę wzmocnić swój organizm? W taki razie pożegnaj wyroby garmażeryjne, fast-foody, gotowe słodkości i wszystkie wysoko przetworzone produkty z niekończącą się listą składników.
Kuchnia polepszająca odporność oparta jest o wartościowe, odpowiednio dobrane i zbilansowane składniki. Jest bogata w lokalne superfoods i naturalne immunostymulanty. Orzechy, ryby, kasze, siemię lniane, miód, kurkuma, czosnek, jarmuż, sezonowa dynia czy buraki – oto niektóre składniki, które już teraz warto włączyć do swojej diety.
… że przyrządzasz posiłki w sposób zdrowy i zbilansowany. Masz też kontrolę nad składnikami, czyli po prostu wiesz, co masz na talerzu i jaka jest tego jakość. To bardzo ważne, gdy dbasz o zdrowie swoje i bliskich. Dzisiejsza rzeczywistość, w której większość czasu spędzamy w domu, bardzo sprzyja przestawieniu się na domowe jedzenie – wykorzystajmy to. A nawet, jeśli nie masz weny do gotowania i kulinaria nie są Twoją najmocniejszą stroną, możesz znaleźć odpowiednie wsparcie. ArtMix PRO, jedyny na rynku próżniowy blender z funkcją automatycznego gotowania, w kilkanaście minut przygotuje dla Ciebie m.in. aksamitne zupy kremy, koktajle, smoothie, sosy, soki, kompoty, owsianki, potrawy dla dzieci i niemowląt, a nawet… mleko roślinne z orzechów i ziaren! Co więcej, ArtMix PRO zadba o to, by posiłki były przygotowywane krótko, dzięki czemu składniki zachowują pełnię wartości odżywczych. Zwłaszcza w próżni, którą ten blender wykorzystuje do przyrządzania dań na zimno. Automatycznie usuwane powietrze zapobiega oksydacji, dlatego potrawy, które przygotuje dla Ciebie ArtMix PRO są zdrowe i bogate w witaminy, mikroelementy i inne składniki odżywcze.
Bawiąc się w kuchni z ArtMix PRO, masz do wyboru aż 16 programów automatycznych i 10 ręcznych ustawień prędkości. O jakość potraw zadba 6 noży z japońskiej stali nierdzewnej i super mocny silnik o mocy 1300 W. Nie martw się jednak, że blender zbudzi Twojego malucha – nic z tego! To urządzenie jest super ciche – z redukcją hałasu jedynie do 15 decybeli. Cicho, sprawnie, wygodnie i nowocześnie – tak można gotować z ArtMix PRO. Warto wykorzystać takie urządzenie w codziennym gotowaniu i sięgnąć po zdrowe składniki, by Powerful Kitchen na stałe zagościła w Twoim domu!
KOKTAJL "SUPER POWER" (PRZEPIS NA 4 PORCJE)
Zjedz 1 z 4 porcji
Słonecznik, nasiona, łuskane - 40 g (4 x Łyżka)
Szpinak - 100 g (4 x Garść)
Banan - 240 g (2 x Sztuka)
Borówki amerykańskie - 500 g (10 x Garść)
Napój migdałowy naturalny bio - 250 g (1 x Szklanka)
Miód pszczeli - 48 g (2 x Łyżka)
Czas przygotowania: 10 minut
Przygotowanie z ArtmixPro :
1. Należy zmiksować składniki używając programu do miękkich owoców.
2. Dodać do szklanki nasiona słonecznika (10 gram na porcję)
*Mleko roślinne z różnego rodzaju wcześniej namoczonych orzechów można wykonać
samodzielnie używając specjalnie przeznaczonego do tego programu
Inny sposób przyrządzenia:
1. Składniki należy zmiksować w blenderze
2. Dodać do szklanki nasiona słonecznika (10 gram na porcję)
ZUPA KREM Z DYNI Z "IMMUNO TWISTEM" (PRZEPIS NA 4 PORCJE)
Zjedz 1 z 4 porcji
Bulion warzywny (domowy) - 500 g (2 x Szklanka)
Cebula - 100 g (1 x Sztuka)
Marchew - 90 g (2 x Sztuka)
Pietruszka, korzeń - 50 g (1 x Sztuka)
Seler korzeniowy - 60 g (1 x Plaster)
Ziemniaki - 140 g (2 x Sztuka)
Imbir - 20 g (4 x Plaster)
Cynamon - 5 g (1 x Łyżeczka)
Dynia - 500 g (2.5 x Porcja)
Mleczko kokosowe (21%) - 80 g (4 x Łyżka)
Orzechy włoskie - 60 g (4 x Łyżka)
Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)
Sól biała - 1 g (1 x Szczypta)
Mielona słodka papryka - 5 g (1 x Łyżeczka)
Mielona papryka chili - 1 g (1 x Szczypta)
Czas przygotowania: 30 minut
Przygotowanie z ArtmixPro:
Wszystkie składniki (oprócz przypraw - je na leży dodać na końcu) należy włożyć do
blendera. Następnie ustawić program przeznaczony do przygotowywania zup (18 minut).
Na końcu przystroić łyżeczką mleczka kokosowego oraz orzechami włoskimi.
Inny sposób przyrządzenia:
1. Należy opiec lub podsmażyć cebulę
2. Dodać warzywa do garnka (pokrojone)
3. Dodać imbir w plastrach
4. Zalać bulionem domowym (500 ml)
5. W trakcie gotowania warzyw dynię pokroić w kostkę i dorzucić do bulionu.
6. Należy ją gotować do momentu gdy dynia będzie miękka
7. Zmiksować i doprawić (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, cynamon)
8. Na talerzu przystroić mleczkiem kokosowym i orzechami włoskimi
RYBA Z WARZYWAMI Z PESTO PIETRUSZKOWYM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
Zjedz 1 z 2 porcji
Zioła prowansalskie - 2 g (0.7 x Łyżeczka)
Łosoś, świeży - 400 g (4 x Porcja)
Ziemniaki - 420 g (6 x Sztuka)
Groszek cukrowy (strączkowy) - 70 g (2 x Garść)
Seler korzeniowy - 360 g (6 x Plaster)
Pietruszka, liście - 40 g (6.7 x Łyżeczka)
Czosnek - 15 g (3 x Ząbek)
Cytryna - 40 g (0.5 x Sztuka)
Oliwa z oliwek - 40 g (4 x Łyżka)
Sól biała - 1 g (1 x Szczypta)
Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)
Marchew - 90 g (2 x Sztuka)
Orzechy nerkowca (bez soli) - 30 g (2 x Łyżka)
Czas przygotowania: 30 minut
Przygotowanie w naczyniach Zepter:
1. Warzywa - pokrojone warzywa (groszek cukrowy, ziemniak, marchewka) należy
ugotować bez wody w naczyniu Zepter (w koszyku) przez 25 minut.
2. Ryba i seler - Rybę należy przyprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Seler
należy przyprawić ziołami prowansalskimi. Produkty smażyć beztłuszczowo na patelni
Zepter.
Przygotowanie w ArtmixPro:
3. Pesto z natki pietruszki - Miksujemy razem natkę pietruszki, orzechy nerkowca,
czosnek, wyciskamy sok z cytryny, oliwę z oliwek i przyprawy (sól, pieprz). Produkty
wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
Inny sposób przygotowania:
Ryba i warzywa :
1. Rybę smażymy bez tłuszczu przyprawiając ją solą, pieprzem, odrobiną sokiem z cytryny
2. Warzywa (marchew, groszek cukrowy, ziemniaki) - gotujemy na parze aż do miękkości
3. Selera podsmażamy na patelni wraz z rybą, wcześniej przyprawiając go przyprawami
ziołowymi i odrobiną oliwy z oliwek.
Pesto :
1. Miksujemy w blenderze natkę pietruszki, orzechy nerkowca, czosnek, wyciskamy sok z
cytryny, oliwę z oliwek i przyprawy (sól, pieprz)
MUS ODPORNOŚCIOWY Z ANANASEM I IMBIREM (PRZEPIS NA 4 PORCJE)
Zjedz 1 z 4 porcji
Miód pszczeli - 24 g (1 x Łyżka)
Siemię lniane (świeżo mielone) - 5 g (1 x Łyżeczka)
Kurkuma - 2 g (0.4 x Łyżeczka)
Ananas - 720 g (9 x Plaster)
Jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 300 g (15 x Łyżka)
Pomarańcza - 100 g (0.5 x Sztuka)
Imbir - 10 g (2 x Plaster)
Cynamon - 1 g (0.2 x Łyżeczka)
Czas przygotowania: 10 minut
Przygotowanie z ArtmixPro :
1. Składniki należy zmiksować w blenderze za pomocą programu do twardych owoców
Mrożonych
Inny sposób przygotowania :
1. Zmiksować składniki w blenderze (jeśli blender nie posiada dobrych ostrzy należy
wykroić korzeń ananasa)
*Świeży cały ananas waży około 1400 gram (po obraniu ok. 720 gram)
*Jeśli występuje nadwrażliwość na laktozę/białka mleka krowiego należy użyć jogurtu bez
laktozy/ jogurtu roślinnego (kokosowego, sojowego)
*Dla dzieci polecamy dodać maksymalnie 2 plastry imbiru oraz miód (tak aby deser był
słodszy). Dla osoby dorosłej warto dodać więcej świeżego imbiru - mus nabierze
ostrzejszego, ciekawego smaku.
Materiał powstał we współpracy z Zepter International Poland
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.