Wzmocnij odporność z Powerful Kitchen! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Wzmocnij odporność z Powerful Kitchen!

Wzmocnij odporność z Powerful Kitchen!

Autor zdjęcia/źródło: materiał Zepter

Kuchnia, która wzmacnia odporność i dodaje sił witalnych w trudnym sezonie jesienno-zimowym… czy istnieje? Zdecydowanie tak! A jakie są jej sekrety? Odpowiednio dobrane składniki i właściwy sposób ich przyrządzania. Te dwa elementy decydują o sukcesie diety, która może realnie polepszać naszą odporność i pozytywnie wpływać na zdrowie. Poznajmy bliżej Powerful Kitchen by Zepter!

Co mamy na talerzu?

Warto to sprawdzić już teraz. Przypadkowe składniki, wzięte szybko ze sklepowej półki, to niekoniecznie przepis na zdrową kuchnię. Chcesz naprawdę wzmocnić swój organizm? W taki razie pożegnaj wyroby garmażeryjne, fast-foody, gotowe słodkości i wszystkie wysoko przetworzone produkty z niekończącą się listą składników.

Kuchnia polepszająca odporność oparta jest o wartościowe, odpowiednio dobrane i zbilansowane składniki. Jest bogata w lokalne superfoods i naturalne immunostymulanty. Orzechy, ryby, kasze, siemię lniane, miód, kurkuma, czosnek, jarmuż, sezonowa dynia czy buraki – oto niektóre składniki, które już teraz warto włączyć do swojej diety.


Gotujesz, więc masz pewność…

… że przyrządzasz posiłki w sposób zdrowy i zbilansowany. Masz też kontrolę nad składnikami, czyli po prostu wiesz, co masz na talerzu i jaka jest tego jakość. To bardzo ważne, gdy dbasz o zdrowie swoje i bliskich. Dzisiejsza rzeczywistość, w której większość czasu spędzamy w domu, bardzo sprzyja przestawieniu się na domowe jedzenie – wykorzystajmy to. A nawet, jeśli nie masz weny do gotowania i kulinaria nie są Twoją najmocniejszą stroną, możesz znaleźć odpowiednie wsparcie. ArtMix PRO, jedyny na rynku próżniowy blender z funkcją automatycznego gotowania, w kilkanaście minut przygotuje dla Ciebie m.in. aksamitne zupy kremy, koktajle, smoothie, sosy, soki, kompoty, owsianki, potrawy dla dzieci i niemowląt, a nawet… mleko roślinne z orzechów i ziaren! Co więcej, ArtMix PRO zadba o to, by posiłki były przygotowywane krótko, dzięki czemu składniki zachowują pełnię wartości odżywczych. Zwłaszcza w próżni, którą ten blender wykorzystuje do przyrządzania dań na zimno. Automatycznie usuwane powietrze zapobiega oksydacji, dlatego potrawy, które przygotuje dla Ciebie ArtMix PRO są zdrowe i bogate w witaminy, mikroelementy i inne składniki odżywcze.
Bawiąc się w kuchni z ArtMix PRO, masz do wyboru aż 16 programów automatycznych i 10 ręcznych ustawień prędkości. O jakość potraw zadba 6 noży z japońskiej stali nierdzewnej i super mocny silnik o mocy 1300 W. Nie martw się jednak, że blender zbudzi Twojego malucha – nic z tego! To urządzenie jest super ciche – z redukcją hałasu jedynie do 15 decybeli. Cicho, sprawnie, wygodnie i nowocześnie – tak można gotować z ArtMix PRO. Warto wykorzystać takie urządzenie w codziennym gotowaniu i sięgnąć po zdrowe składniki, by Powerful Kitchen na stałe zagościła w Twoim domu!

Powerful Menu Zepter & Klaudia Karpowicz – dietetyk kliniczny

ŚNIADANIE 07:00

  • Koktajl "super power"

OBIAD 12:30

  • Zupa krem z dyni z "immuno twistem"
  • Ryba z warzywami z pesto pietruszkowym

PODWIECZOREK 19:00

  • Mus odpornościowy z ananasem i imbirem

ŚNIADANIE 07:00

KOKTAJL "SUPER POWER" (PRZEPIS NA 4 PORCJE)

Zjedz 1 z 4 porcji

Słonecznik, nasiona, łuskane - 40 g (4 x Łyżka)

Szpinak - 100 g (4 x Garść)

Banan - 240 g (2 x Sztuka)

Borówki amerykańskie - 500 g (10 x Garść)

Napój migdałowy naturalny bio - 250 g (1 x Szklanka)

Miód pszczeli - 48 g (2 x Łyżka)

Czas przygotowania: 10 minut

Przygotowanie z ArtmixPro :

1. Należy zmiksować składniki używając programu do miękkich owoców.

2. Dodać do szklanki nasiona słonecznika (10 gram na porcję)

*Mleko roślinne z różnego rodzaju wcześniej namoczonych orzechów można wykonać

samodzielnie używając specjalnie przeznaczonego do tego programu

Inny sposób przyrządzenia:

1. Składniki należy zmiksować w blenderze

2. Dodać do szklanki nasiona słonecznika (10 gram na porcję)

OBIAD 12:30

ZUPA KREM Z DYNI Z "IMMUNO TWISTEM" (PRZEPIS NA 4 PORCJE)


Zjedz 1 z 4 porcji

Bulion warzywny (domowy) - 500 g (2 x Szklanka)

Cebula - 100 g (1 x Sztuka)

Marchew - 90 g (2 x Sztuka)

Pietruszka, korzeń - 50 g (1 x Sztuka)

Seler korzeniowy - 60 g (1 x Plaster)

Ziemniaki - 140 g (2 x Sztuka)

Imbir - 20 g (4 x Plaster)

Cynamon - 5 g (1 x Łyżeczka)

Dynia - 500 g (2.5 x Porcja)

Mleczko kokosowe (21%) - 80 g (4 x Łyżka)

Orzechy włoskie - 60 g (4 x Łyżka)

Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)

Sól biała - 1 g (1 x Szczypta)

Mielona słodka papryka - 5 g (1 x Łyżeczka)

Mielona papryka chili - 1 g (1 x Szczypta)

Czas przygotowania: 30 minut

Przygotowanie z ArtmixPro:

Wszystkie składniki (oprócz przypraw - je na leży dodać na końcu) należy włożyć do

blendera. Następnie ustawić program przeznaczony do przygotowywania zup (18 minut).

Na końcu przystroić łyżeczką mleczka kokosowego oraz orzechami włoskimi.

Inny sposób przyrządzenia:

1. Należy opiec lub podsmażyć cebulę

2. Dodać warzywa do garnka (pokrojone)

3. Dodać imbir w plastrach

4. Zalać bulionem domowym (500 ml)

5. W trakcie gotowania warzyw dynię pokroić w kostkę i dorzucić do bulionu.

6. Należy ją gotować do momentu gdy dynia będzie miękka

7. Zmiksować i doprawić (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, cynamon)

8. Na talerzu przystroić mleczkiem kokosowym i orzechami włoskimi



RYBA Z WARZYWAMI Z PESTO PIETRUSZKOWYM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Zioła prowansalskie - 2 g (0.7 x Łyżeczka)

Łosoś, świeży - 400 g (4 x Porcja)

Ziemniaki - 420 g (6 x Sztuka)

Groszek cukrowy (strączkowy) - 70 g (2 x Garść)

Seler korzeniowy - 360 g (6 x Plaster)

Pietruszka, liście - 40 g (6.7 x Łyżeczka)

Czosnek - 15 g (3 x Ząbek)

Cytryna - 40 g (0.5 x Sztuka)

Oliwa z oliwek - 40 g (4 x Łyżka)

Sól biała - 1 g (1 x Szczypta)

Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)

Marchew - 90 g (2 x Sztuka)

Orzechy nerkowca (bez soli) - 30 g (2 x Łyżka)

Czas przygotowania: 30 minut

Przygotowanie w naczyniach Zepter:

1. Warzywa - pokrojone warzywa (groszek cukrowy, ziemniak, marchewka) należy

ugotować bez wody w naczyniu Zepter (w koszyku) przez 25 minut.

2. Ryba i seler - Rybę należy przyprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Seler

należy przyprawić ziołami prowansalskimi. Produkty smażyć beztłuszczowo na patelni

Zepter. 

Przygotowanie w ArtmixPro:

3. Pesto z natki pietruszki - Miksujemy razem natkę pietruszki, orzechy nerkowca,

czosnek, wyciskamy sok z cytryny, oliwę z oliwek i przyprawy (sól, pieprz). Produkty

wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.

Inny sposób przygotowania:

Ryba i warzywa :

1. Rybę smażymy bez tłuszczu przyprawiając ją solą, pieprzem, odrobiną sokiem z cytryny

2. Warzywa (marchew, groszek cukrowy, ziemniaki) - gotujemy na parze aż do miękkości

3. Selera podsmażamy na patelni wraz z rybą, wcześniej przyprawiając go przyprawami

ziołowymi i odrobiną oliwy z oliwek.

Pesto :

1. Miksujemy w blenderze natkę pietruszki, orzechy nerkowca, czosnek, wyciskamy sok z

cytryny, oliwę z oliwek i przyprawy (sól, pieprz)

PODWIECZOREK 19:00

MUS ODPORNOŚCIOWY Z ANANASEM I IMBIREM (PRZEPIS NA 4 PORCJE)



Zjedz 1 z 4 porcji

Miód pszczeli - 24 g (1 x Łyżka)

Siemię lniane (świeżo mielone) - 5 g (1 x Łyżeczka)

Kurkuma - 2 g (0.4 x Łyżeczka)

Ananas - 720 g (9 x Plaster)

Jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 300 g (15 x Łyżka)

Pomarańcza - 100 g (0.5 x Sztuka)

Imbir - 10 g (2 x Plaster)

Cynamon - 1 g (0.2 x Łyżeczka)

Czas przygotowania: 10 minut

Przygotowanie z ArtmixPro :

1. Składniki należy zmiksować w blenderze za pomocą programu do twardych owoców

Mrożonych

Inny sposób przygotowania :

1. Zmiksować składniki w blenderze (jeśli blender nie posiada dobrych ostrzy należy

wykroić korzeń ananasa)

*Świeży cały ananas waży około 1400 gram (po obraniu ok. 720 gram)

*Jeśli występuje nadwrażliwość na laktozę/białka mleka krowiego należy użyć jogurtu bez

laktozy/ jogurtu roślinnego (kokosowego, sojowego)

*Dla dzieci polecamy dodać maksymalnie 2 plastry imbiru oraz miód (tak aby deser był

słodszy). Dla osoby dorosłej warto dodać więcej świeżego imbiru - mus nabierze

ostrzejszego, ciekawego smaku.

Materiał powstał we współpracy z Zepter International Poland