Wybieraj kaszki tradycyjne Jeżeli chcesz, by misja wprowadzania kaszek do rodzinnego jadłospisu zakończyła się sukcesem sięgaj po naturalne kaszki, które wymagają ugotowania. Tradycyjne kaszki mają ciekawą konsystencję, która może być atrakcyjna dla starszych dzieci i dorosłych. Można ugotować...
Rozpoczyna się sezon balkonowo-tarasowo-ogródkowy, a co za tym idzie, zaczynamy się otaczać ozdobnymi roślinami. Niektóre są piękne i kwitną kolorowo przez kilka tygodni, inne zdobią letnie salony wyjątkowymi liśćmi. Jest jednaka małe “ale”. Niektóre z...
Żelazo jest niezbędnym składnikiem mineralnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze ono udział między innymi w transporcie i magazynowaniu tlenu w tkankach oraz mielinizacji komórek nerwowych. Oprócz tego stymuluje układ odpornościowy, uczestniczy w syntezie DNA, wpływa na proces oczyszczania...
Choroba lokomocyjna przytrafia się większości dzieci. Najczęściej w czasie podroży samochodem i statkiem. Rzadziej w samolocie. Na szczęście z choroby lokomocyjnej dzieci wyrastają stosunkowo szybko. Najczęstszymi objawami choroby...
Z pomocą przychodzi odpowiedni sposób żywienia, który pomaga zapobiegać rozwojowi i nawrotom próchnicy. Z drugiej strony, jeżeli spożywamy niezdrowe posiłki możemy mieć problemy z uzębieniem. Związane to jest również ze strukturą żywności, która przylega...
W ostatnich latach obserwujemy jednak powrót do naturalnych składników i receptur, które mają wszechstronne zastosowanie. Jak w takim razie dbać o ciało, by pielęgnować je prawidłowo i czerpać z natury to, co najlepsze? Sprawdź, po jakie kosmetyki sięgać, a także jakie składniki powinny zawierać,...
Utrzymuje się zwykle tydzień i nie pozostawia powikłań. Jednak gdy się pojawi, może sprawiać trudności w codziennym funkcjonowaniu, dlatego ważne jest odpowiednie i szybkie postępowanie. Odpoczynek w domu Rezygnacja z codziennych obowiązków i pozostanie w domu to pierwsza...
Zapalenie oskrzeli u dziecka to stan zapalny błony śluzowej oskrzeli, która zaatakowana przez wirusy broni się wydzielając nadmierne ilości śluzu. Zapalenie oskrzeli wywołują najczęściej wirusy takie jak: rhinowirusy, adenowirusy, wirusy grypy i paragrypy. Może ono być...
Od tego jakie posiłki podajesz swojemu dziecku już na początku rozszerzania diety zależy jakich wyborów żywieniowych będzie ono dokonywać w dorosłym życiu. Zdrowych nawyków żywieniowych ucz dziecko od samego początku. Podawaj więc maluchowi świeże warzywa i owoce zamiast...
Dziecięcy układ odpornościowy kształtuje się stopniowo aż do około 12 roku życia. Z tego powodu nasze kilkuletnie...
Jak sobie radzić z apetytem na słodkie? Czy skutecznym rozwiązaniem może być spalacz tłuszczu? Najtrudniejszy przeciwnik w walce o jędrną sylwetkę Słodycze to jedne z najbardziej kalorycznych produktów dostępnych na rynku. Są wszędzie – nie tylko w sklepach spożywczych, ale również...
Aby ugasić pragnienie zarówno dzieci, jak i dorośli powinni sięgać po czystą wodę bez dodatku soku, cukru czy słodzików. Woda stanowi aż 80 proc. ciała niemowlaka jest więc niezbędna do życia i należy ją stale uzupełniać podając dziecku jak najczęściej wodę do picia. Dbaj...
Tradycja obchodzenia świąt Bożego Narodzenia w Polsce sięga XVIII wieku. Pielęgnujemy ją więc i przekazujemy dzieciom. Zwyczajów i symboli jest naprawdę wiele: charakterystyczne kolory, choinka, dzielenie się opłatkiem, kolędy, albo dodatkowe nakrycie dla niespodziewanego...
Cukrzyca często brzmi jak wyrok, a osoba, która dowiaduje się o swojej chorobie, ma przed oczami widmo życia o chlebie i wodzie, bez grama cukru za to w towarzystwie nieodłącznej strzykawki z insuliną. Nic bardziej mylnego! Co prawda cukrzyca nakłada wiele obostrzeń dietetycznych, zmusza do rezygnacji...
Spirulina to mikro alga o zielono-niebieskiej barwie. Swoją nazwę zawdzięcza spiralnemu kształtowi liści. Uznawana jest ona za najbogatsze źródło składników odżywczych na Ziemi. Spiruliną możesz zastąpić wiele innych suplementów, ponieważ jest ona połączeniem bardzo dużej...
Po pierwsze należy sobie zadać pytanie czym jest gluten. Gluten to białko znajdujące się w zbożach. W takim razie w czym jest gluten? Znajdziemy go w życie, owsie, pszenicy, jęczmieniu, orkiszu, pszenżycie, pszenicy płaskurce i kamucie. Są to zboża używane w większości...
Niepłodność stała się już chorobą cywilizacyjną. Lekarze szacują, że szanse na poczęcie podczas stosunku w dni płodne to tylko 25%. Powody do niepokoju powinny się pojawić dopiero po upływie roku bezskutecznych starań o dziecko. Okazuje się, że przyczyna...
Zabieg peelingu odblokowuje pory, a przy okazji przyczynia się do procesu odnowy komórek, wyrównuje koloryt skóry, nadając jej zdrowy i promienny wygląd. Peeling pozwala na złuszczanie z powierzchni skóry martwych komórek naskórka. Korzystnym działaniem peelingu jest również pobudzenie mikrokrążenia....
Na niektóre pomysły wpadłam dla smaku, na inne z powodu wygodnictwa, a ostatnie dlatego, że gdy zrobię coś pysznego i pożytecznego dla mojej rodziny czuje się lepiej i mam tą satysfakcję, że zrobiłam sama. Nie mówię w tym miejscu o piętrowym torcie z fontanną na urodziny...
Zrezygnujmy z dużych ilości tłuszczu używanego do smażenia oraz dodawajmy dużo warzyw do potraw. Przygotowywane w ten sposób potrawy będą przede wszystkim miały mniej kalorii a dzięki warzywom staną lekkostrawne i zdrowe. A oto proste triki na dietetyczne przepisy jakie powinnaś zastosować...