Wydawać by się mogło, że kapusta to takie zwykłe warzywo spotykane na każdym polskim polu, w każdej polskiej wsi. Jemy ją na wiele sposobów i wcale nie zastanawiamy się nad dobroczynnym wpływem kapusty na nasz organizm, chociaż niejedno z nas słyszało od babci lub mamy,...
Nazywana zupą moczka tak właściwie bardziej przypomina danie, ponieważ jest gęsta i sycąca. Robi się ją z piernika, migdałów, bakalii i suszonych owoców. Wszystkie te składniki moczy się w piwie lub kompocie owocowym (stąd zapewne nazwa tego dania). Moczkę można robić...
Przetwory to dobry pomysł na zróżnicowanie swojej diety w zimę, kiedy większość świeżych owoców i warzyw jest niedostępna, lub po prostu niesmaczna....
Ewa Wachowicz w swoim programie "Ewa gotuje!" nie boi się eksperymentować. Jej przepisy robią wrażenie! Wybrałyśmy wspólnie TOP 7 zachwycających potraw. Przepisy na Wielkanoc w tym wydaniu zaskoczą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Sułkowicka "krzonówka" Składniki: 250 g łopatki wieprzowej 250 g wędzonych żeberek 250 g surowego wędzonego boczeku wędlina ze święconki 2 l serwatki korzeń chrzanu por seler 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 gałązki świeżego lubczyku sól pieprz tarty chrzan do smaku szczypiorek do dekoracji Dodatki jajka na twardo swojski chleb Opis przygotowania W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzoe i wędzony...
W tym roku sezon na truskawki rozpoczął się wcześniej niż zwykle i już teraz możemy kupić polskie owoce. Niestety obecnie panująca susza może sprawić, że nie będziemy się nimi cieszyć zbyt długo, dlatego warto wykorzystać ten czas i przygotować dania z truskawkami dla...
Przygotowanie wegańskich potraw wymaga dużej znajomości zamienników oraz przypraw. Dzięki odpowiedniemu zastosowaniu tych składników, można wyczarować wegańską Wielkanoc nie tylko dla wegan. Naszą redakcję szczególnie zafascynowały przepisy na wegańskie jajka wielkanocne...
Fasolka po bretońsku, pierogi z soczewicą lub zupa grochowa. Może, by jednak inaczej, na przykład z soczewicy przygotuj pyszna sałatkę, natomiast czerwoną fasolkę wykorzystaj do meksykańskiej tortilliCebula z soczewicąSkładniki: 3...
Zrezygnujmy z dużych ilości tłuszczu używanego do smażenia oraz dodawajmy dużo warzyw do potraw. Przygotowywane w ten sposób potrawy będą przede wszystkim miały mniej kalorii a dzięki warzywom staną lekkostrawne i zdrowe. A oto proste triki na dietetyczne przepisy jakie powinnaś zastosować...
Kiedy głód rodzince doskwiera, a Ty chcesz przygotować coś innego, na stole pojawić się może sałatka z jajkiem. To doskonałe przepisy dla zabieganych...
Podajemy propozycje trzech ciast, którymi z pewnością zachwycicie swoich gości i rodzinę. Tanie ciasta - przepisy w dodatku są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Będą świetnym dodatkiem do herbaty bądź...
Domowy majonez zdecydowanie wzbogaci smak potrawy. Sprawdzi się zwłaszcza w przypadku tych serwowanych na zimno – czyli kanapek, sałatek, czy dipów. Zrobiony w domu nie będzie zawierał szkodliwych dodatków, barwników i konserwantów. Jak zrobić domowy majonez, który będzie puszysty i lekki? Mamy naprawdę...
Twój maluch jest alergikiem i nie wiesz jaki tort możesz mu przygotować na urodziny? Ten przepis na tort bez mleka i glutenu sprawdzi się idealnie. Biszkopt bezglutenowy w smaku jest nie do odróżnienia od zwykłego biszkoptu pieczonego na mące glutenowej. Natomiast krem...
Święta Bożego Narodzenia, a zwłaszcza Wigilia to najczesciej dni spedzane w sposób tradycyjjny w domu z rodziną. Co roku przygotowujemy te same świąteczne potrawy. I słusznie , bo większpość z nich przygotowujemy tylko raz do roku. Mimo...
Dlaczego chilli tak na nas działa? Poza tym, że jest afrodyzjakiem, to jedna z najostrzejszych przypraw. Ostre potrawy z nią przygotowane zwiększają metabolizm i dodatkowo pozwalają szybko...
Twoje dziecko w szkole spędza prawie połowę dnia. W tym czasie się uczy, biega i skacze. Musi więc mieć dostęp do zdrowych napojów pełnych witamin i mineralnych składników.
Przepis na lemoniadę to ten z najprostszych. Woda i cytryna z lodem. Nic skomplikowanego, a jednak kilka skrywanych w sekrecie składników robi wielką różnicę. Dodaj więc do wyciśniętych cytryn coś jeszcze! Składniki: 1 litr wody + kostki lodu, 3 cytryny, duża...
Granola to mieszanka płatków...
Chłodnik jest potrawą, która doskonale sprawdzi się w letnie dni. Nie obciąża żołądka i jest prawdziwą bombą witaminową oraz probiotyczną. Jak zrobić klasyczny chłodnik, który będzie pyszny i sycący? Mamy przepis babci! Jak zrobić domowy chłodnik na lato? Chłodnik...
Co mamy na talerzu? Warto to sprawdzić już teraz. Przypadkowe składniki, wzięte szybko ze sklepowej półki, to niekoniecznie przepis na zdrową kuchnię. Chcesz naprawdę wzmocnić swój organizm? W taki razie pożegnaj wyroby garmażeryjne,...
Awokado zawojowało nasze stoły i potrawy. Ten owoc o łagodnym smaku i kremowej konsystencji zjadamy pod postacią Guacamole, past do kanapek, a także dodajemy do warzywno-owocowych smoothie. Coraz częściej dowiadujemy się, że...