Soczewica - przepisy SMACZNE I SPRAWDZONE
Opublikowany przez:
Mela134
Autor zdjęcia/źródło:
Soczewica i inne pyszne ziarenka@flikr.com/Rob&Dani
Groch, soczewica lub fasolka. Te warzywa wspaniale sprawdzą się w naszej kuchni w chłodniejsze jesienne dni. Możesz z nich przygotować pyszne dania obiadowe i nie tylko. Przepisy z nich to także świetny pomysł na ciepłą i sytą kolację lub coś do chleba.
Fasolka po bretońsku, pierogi z soczewicą lub zupa grochowa. Może, by jednak inaczej, na przykład z soczewicy przygotuj pyszna sałatkę, natomiast czerwoną fasolkę wykorzystaj do meksykańskiej tortilli
Cebula z soczewicą
Składniki:
- 3 duże cebule
- 20 dag czerwonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Cebulę obierz, zetnij wierzchy i wyjmij z każdej po kilka środkowych warstw
- Wyjęte warstwy posiekaj drobno
- Obierz i posiekaj czosnek i papryczkę chili bez gniazda nasiennego
- Podsmaż posiekane składniki na oleju.
- Soczewicę przepłucz i osącz, następnie zalej wodą i gotuj do miękkości około 10 minut.
- Soczewicę wymieszaj z pozostałymi składnikami i dopraw solą oraz pieprzem
- Farszem napełnij wydrążone cebule, ułóż je na blasze i nakryj folią aluminiową.
- Piecz około 30 minut w temp. 180 st.C
Pasta z żółtego grochu
Składniki:
- 1 szklanka łuskanego grochu (połówek)
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyzeczka soku nz cytryny
- łyżka masła
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta ostrej mielonej papryki
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz kolorowy grubo mielony
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Groch opłucz, odsącz, zalej zimną wodą i odstaw na 4-6 godzin.
- Odsącz groch, zalej go świeżą wodą i dodaj obrany z łusek czosnek.
- Gotuj, aż groch będzie miękki.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
- Dodaj cebulę do grochu i zmiksuj.
- Dopraw solą, sokiem z cytryny, kurkumą i papryką.
- Dolej oliwy i wymieszaj
- Na końcu dodaj pieprz.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora