Wegańska Wielkanoc - niezwykłe przepisy nie tylko dla wegan!
Opublikowany przez:
Joanna P.
Redakcja
2018-03-09 13:12:21
Autor zdjęcia/źródło:
Wegańska Wielkanoc, Pixabay
Wegańska Wielkanoc wyklucza jajka. To prawda, dlatego sprawdźcie koniecznie, jak można wyczarować wegańskie odpowiedniki naszych ulubionych wielkanocnych potraw.
Przygotowanie wegańskich potraw wymaga dużej znajomości zamienników oraz przypraw. Dzięki odpowiedniemu zastosowaniu tych składników, można wyczarować wegańską Wielkanoc nie tylko dla wegan. Naszą redakcję szczególnie zafascynowały przepisy na wegańskie jajka wielkanocne oraz wegański pasztet z fasoli. Mamy zamiar wyczarować sobie coś wegańskiego w te święta wielkanocne. A wy? Zachęcamy do zapoznania się z przepisami, nawet jeśli nie jesteście weganami. Wygląda na to, że wegańskie przepisy nie tylko nie ograniczają świątecznego menu, ale wręcz nadają wielkanocnym potrawom nowy wymiar. Spróbujcie!
Wegańska Wielkanoc - wegańskie jajka faszerowane
Składniki:
- średnie lub małe ziemniaki w zależności od ilości osób
- 250 ml ugotowanej ciecierzycy
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 łyżeczki czarnej soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka drożdżowych płatków
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka wegańskiej margaryny
- 1 łyżka koperku
- 1 łyżka szczypiorku
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Umyte ziemniaki ugotować w mundurkach.
- Wystudzone przekroić na pół i wydrążyć większość środka.
- Zmiksować na gładko farsz do ziemniaków z: ciecierzycy, kaszy jaglanej, czosnku niedźwiedziego, czarnej soli, kurkumy, płatków drożdżowych, oleju i margaryny. Dodać odrobinę wody dla uzyskania konsystencji.
- Doprawić pieprzem, posypać szczypiorek i koperek, wymieszać i gotową masę nałożyć do wydrążonych ziemniaków.
Wegańska Wielkanoc - wegański żurek wielkanocny z ziemniakami
Składniki:
- 2 l bulionu warzywnego
- 1 szklanka zakwasu na żurek
- 3 łyżki wegańskiej śmietany
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 łyżki oleju
- 1-2 łyżki chrzanu
- szczypta cukru
- 300 g wędzonego tofu
- 300 g ugotowanych ziemniaków
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Do gotującego bulionu dodać zakwas na żurek, warzywa z bulionu pokrojone w plasterki, majeranek i olej.
- Zahartować śmietanę z odrobiną żurku i dodać do zupy.
- Wyłączyć ogień, dodać chrzan, a w razie potrzeby doprawić cukrem.
- Tofu i ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy i podawać.
Wegańska Wielkanoc - wegański majonez
Składniki:
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1-2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- szczypta kurkumy
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Zmiksować mleko do uzyskania piany. Dodać ocet, musztardę i przyprawy i zmiksować.
- Ciągle miksując dolewać bardzo wolno olej i miksować aż do zgęstnienia majonezu.
Wegańska Wielkanoc - wegański pasztet z fasoli
Składniki:
- 3 szklanki ugotowanej ulubionej fasoli lub soi
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- olej
- opcjonalnie kilka suszonych grzybów
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 cebula
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- 1/3 łyżeczka gałki muszkatowej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- pieprz i sól
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ugotowaną fasolę zmielić na masę, dodać posiekane orzechy i opcjonalnie pokrojone drobno grzyby (uprzednio namoczone i odciśnięte z wody)
- Podsmażyć na oleju posiekaną cebulę i dodać do masy wraz ze zgniecionym czosnkiem i przyprawami.
- Dodać 2- 3 łyżki oleju i mąkę, a gdy masa będzie zbyt gęsta dolać odrobinę wody.
- Włożyć masę do foremki, natłuszczonej lub wyłożonej papierem i piec przez 40-50 minut w 170°C
Wegańska Wielkanoc - wegańska babka cytrynowa
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 200 ml waniliowego mleka sojowego
- 200 g cukru
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 200 g wegańskiej margaryny
- sok z 2-3 cytryn
- 150 g cukru pudru
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Wymieszać mąkę ze zwykłym cukrem, margaryną i proszkiem do pieczenia, dolać mleko i sok z 1 cytryny
- Zmiksować aż do uzyskania uzyskania gładkiej masy.
- Tak przygotowane ciasto wlać do natłuszczonej formy i piec przez 50-60 min w temp. 180 °C.
- Przygotować lukier: wymieszać cukier puder z sokiem z cytryn, sprawdzać smak, żeby nie było zbyt kwaśne.
- Upieczone i ostudzone ciasto polać lukrem.
ZOBACZ TAKŻE:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora