Autor zdjęcia/źródło:
Dania z truskawkami dla dzieci @ pixabay.com
Truskawki są pyszne i zdrowe, a sezon na nie już się rozpoczął warto więc z tego skorzystać i przygotować dania z truskawkami dla dzieci, które na pewno posmakują również dorosłym. Będą więc smacznym deserem, a nawet śniadaniem lub podwieczorkiem dla całej rodziny!
W tym roku sezon na truskawki rozpoczął się wcześniej niż zwykle i już teraz możemy kupić polskie owoce. Niestety obecnie panująca susza może sprawić, że nie będziemy się nimi cieszyć zbyt długo, dlatego warto wykorzystać ten czas i przygotować dania z truskawkami dla dzieci. Truskawki są bowiem bogatym źródłem witamin A, B, B1, B2 i C (tej ostatniej zawierają więcej niż cytryna) oraz pierwiastków takich jak żelazo, fosfor, magnez i wapń. Poza tym są pyszne!
Dania z truskawkami dla dzieci – od kiedy można je podawać dzieciom?
Truskawki dzięki wysokiej zawartości witaminy C, która wspomaga przyswajanie żelaza zapobiegają niedokrwistości. Zawierają również błonnik pokarmowy, który przyspiesza przemianę materii, a dzięki działaniu moczopędnemu wspomagają także pracę nerek. Te wszystkie właściwości sprawiają, że truskawki warto wprowadzić do diety dziecka. Jednak na te wyjątkowo smaczne owoce trzeba również uważać, ponieważ są także silnym alergenem. Z tego względu w diecie dziecka powinny się one pojawić nie wcześniej niż po 10. miesiącu życia, a w przypadku małych alergików nawet po ukończeniu przez dziecko 1. roku życia.
Świeże truskawki zawierają najwięcej cennych składników, jednak rozszerzanie diety dziecka zacznij od truskawek gotowanych np. w postaci kompotu lub musu. Podaj dziecku niewielką ilość, dosłownie 1-2 łyżeczki na spróbowanie i obserwuj reakcję. W przypadku alergii na skórze malca pojawi się zaczerwienienie lub wysypka. Jeśli zaobserwujesz takie objawy skontaktuj się z lekarzem.
Gdy Twoje dziecko oswoi się już ze smakiem nowych owoców możesz podawać mu je oczywiście w najprostszej formie, czyli surowe jedynie dokładnie umyte pod bieżącą wodą. Jednak, aby urozmaicić maluchowi posiłek podaj mu te pyszne owoce w różnych ciekawych potrawach. Truskawki nadają się nie tylko na deser, ale mogą być również pełnowartościowym daniem na śniadanie czy podwieczorek. Wypróbuj nasze przepisy.
Dania z truskawkami dla dzieci – TOP 5
Truskawkowy koktajl relaksujący
Składniki:
- 0,5 szklanki truskawek,
- 1 szklanka jogurtu,
- 1 garść malin,
- kilka listków melisy.
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Truskawki i maliny umyj.
- Zmiksuj z melisą i jogurtem.
Truskawkowa galaretka
Składniki:
- 1 szklanka truskawek,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 0,5 szklanki wody,
- 0,5 szklanki soku jabłkowego.
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Opłukane truskawki bez szypułek przetrzyj przez sito.
- Z podanej ilości wody odlej 4 łyżki i namocz w niej żelatynę.
- Resztę wody zagotuj, dodaj do niej sok i połowę przetartych owoców.
- Gdy całość się zagotuje dodaj do garnka rozpuszczoną żelatynę, zamieszaj i znów zagotuj.
- Następnie dodaj resztę truskawek.
- Masę przelej do foremek, ostudź i włóż do lodówki do stężenia.
Ryż z truskawkami
Składniki:
- 1 szklanka ryżu,
- 3 szklanki mleka,
- sól,
- 1 laska wanilii (ewentualnie cukier waniliowy),
- 5 dag masła,
- 2 żółtka,
- 50 dag truskawek,
- 6 łyżek ksylitolu (lub cukru),
- 20 dag serka homogenizowanego,
- 3-4 łyżki posiekanych orzechów,
- sok z cytryny,
- listki mięty lub melisy.
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Do zagotowanego mleka z laską wanilii i szczyptą soli wsyp ryż. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut, aż ryż wchłonie wodę.
- Żółtka utrzyj z 4 łyżkami ksylitolu lub cukru. Dodaj je do gorącego ryżu razem z masłem.
- Truskawki opłucz, przypraw resztą słodzika i sokiem z cytryny, dodaj do ryżu i wymieszaj.
- Ryż wyłóż do miseczek, ozdób kilkoma łyżkami serka, listkiem melisy lub mięty i oprósz posiekanymi orzechami.
Tarta z truskawkami
Składniki na spód:
- 2 szklanki mąki orkiszowej,
- 150 gram masła,
- 5 łyżek ksylitolu,
- 1 jajko.
Składniki na wierzch:
- ok. 1 szklanka truskawek,
- 250 gram śmietana 12% lub 18%,
- 2 jajka,
- 3-5 łyżek cukru waniliowego,
- 100 gram płatków migdałowych,
- wiórki kokosowe.
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Ze składników na spód zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na co najmniej pół godziny.
- W tym czasie zmiksuj jajka z ksylitolem i wiórkami kokosowymi. Dodaj jogurt, jeszcze chwilę mieszaj.
- Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 23 cm. Na dnie zrób widelcem dziurki, aby ciasto równo się upiekło.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 15 minut. Gdy ciasto nabierze złotego koloru wyjmij je z piekarnika.
- Na wierzch wyłóż owoce i zalej masą jajeczną.
- Posyp płatkami migdałowymi i włóż do piekarnika jeszcze na ok. 20-30 minut.
Lody truskawkowo-jogurtowe
Składniki:
- 2 szklanki naturalnego jogurtu,
- 2 szklanki truskawek,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego.
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Truskawki umyj i zmiksuj. Możesz je również przetrzeć przez sito, aby lody miały gładszą konsystencję.
- Do jogurtu dodaj cukier puder i cukier waniliowy oraz zmiksowane truskawki.
- Masę wymieszaj i rozlej do małych pojemników. Mogą to być specjalne pojemniczki, w których robi się lody na patyku lub np. pudełka po jogurtach.
- Wstaw do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny.
CZYTAJ TEŻ:
Od kiedy truskawki dla dziecka? Owoce sezonowe w diecie niemowlaka>>