Syrop z cebuli – właściwości prozdrowotne Syrop z cebuli to jeden z najważniejszych syropów...
§1 Wstęp Niniejszy regulamin (zwany dalej: „Regulaminem”) określa zasady przeprowadzenia konkursu (zwanego dalej "konkursem") "TESTOWANIE...
Stosowanie kiełków ma wielowiekową tradycję. Chińczycy wykorzystywali je w celach medycznych, natomiast Aztecy wypiekali z nich chleb. W czasach dzisiejszych kiełki rzodkiewki stanowią cenne uzupełnienie naszej diety i chronią nas przed wieloma cywilizacyjnymi chorobami. Jedz kiełki rzodkiewki Szczególnie...
Uff... jak gorąco i... nie chce się jeść. Jak
Program „Szklanka Mleka” 2011/2012 Popularność i celowość tego programu wśród uczniów najlepiej obrazują statystki…...
Coś z jabłek?! Dostałam dużą ilość jabłek. Chyba za długo nie poleżą, wypadało by coś z nich zrobić. Piekłam już szarlotki, zrobiłam trochę musu jabłkowego..no i dalej brakuje mi pomysłów. Może macie jakieś ciekawe pomysły, przepisy?,Coś z jabłek?! soki!!! ;-),Coś z jabłek?! może sok lub pieczone...
Chętnie gotuje i z radością eksperymentuje, najczęściej korzystając z lokalnych i sezonowych produktów. Z myślą o najmłodszych proponuje sześć wyjątkowych i prostych warzywnych dań, które można przygotować razem z dzieckiem. CZYTAJ...
Sałatki dietetyczne to nieodłączny element zdrowego stylu życia i wszelkich diet odchudzających. Niskokaloryczne warzywa i lekkie ziołowe dressingi uzupełnią w twoim organizmie witaminy i dadzą wspaniały zastrzyk energii. Sałatka grecka Składniki: główka...
Rukola zwana jest także rokiettą siewną, pochodzi ona z krajów śródziemnomorskich i ma wyrazisty, lekko ostry smak. Ze względu na wysoką zawartość żelaza i wapnia jest ona bardzo cennym źródłem tych składników. Zawiera również wiele witamin takich jak A, B, C, K oraz magnez,...
Rzodkiewka z ogórkiem
Najczęściej w sklepie sięgamy po mąkę tortową (typ 450), lub mąkę pszenną (typ 500). Mąkę tortową stosuję do ciast, a pszenną (typ 500) do klusek naleśników czy zasmażki.
Sorbet to idealny deser na gorące dni. Jest lekki, orzeźwiający i łatwy do przygotowania w domu. W przeciwieństwie do lodów, sorbet nie zawiera nabiału, co czyni go świetną opcją dla osób z nietolerancją laktozy lub dla tych, którzy wolą lżejsze desery. Jak robić domowy sorbet? Wystarczy kilka podstawowych...
Odżywianie w ciąży powinno być przemyślane i odpowiadać zapotrzebowaniu przyszłej mamy i maleństwa na witaminy, minerały i składniki odżywcze. Tak zwane ciążowe zachcianki to nic innego, jak znaki dawane przez organizm, świadczące o potrzebie uzupełnienia diety o pewne pierwiastki. Organizm przyszłej...
Kurkuma, to kłącze ostryżu przypominające swoim wyglądem imbir, a jego substancją bioaktywną, nadającą charakterystyczny żółty kolor jest kurkumina. Wyciąg z niej jest naturalnym środkiem o działaniu przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i przeciwwirusowym,...
Dzieci uczą się przede wszystkim przez naśladownictwo, dlatego przykład i nawyki rodzica czasem stają się najważniejsze w kształtowaniu przyzwyczajeń małego człowieka. Jednak w rozszerzaniu diety niemowlaka to rodzic stanowi to najważniejsze ogniwo na drodze maluch do zdrowych wyborów w przyszłości. Wprowadzając...
Według najnowszych badań przeprowadzonych przez GfK Polonia i markę Łowicz, większość Polaków jest świadoma ogromnej roli śniadania w codziennej diecie. Badani deklarują również, że przyrządzają zdrowe śniadania zgodnie z zaleceniami ekspertów. Jak komentuje to dr Agnieszka...
Są one zdecydowanie lepsze od kupnych. Lody robione na bazie żółtek i naturalnych, świeżych składników oraz sorbety ze świeżych owoców maja niepowtarzalny smak. Niestety własnym wyrobom trzeba poświęcić trochę czasu ale uważam że będzie to czas dobrze spożytkowany. Lody domowej roboty...
Kiełbaska, kaszanka, karkówka? Ile razy można jeść to samo z grilla? Może tym razem poza tradycyjnymi daniami zechcecie urozmaicić sobie wspólne grillowanie czymś wyjątkowym i nowym. Znalazłam dla Was trzy ciekawe przepisy: słodkie i oryginalne szaszłyki, przepysznego lekkiego łososia na sałacie...