Jak szkoła dba o zdrowie uczniów? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak szkoła dba o zdrowie uczniów?

Mleko, warzywa i owoce to podstawowe składniki zdrowiej diety młodych ludzi. Dowiedz się jak placówki oświatowe zadbają w nadchodzącym roku szkolnym o to, żeby dzieciom ich nie zabrakło…

Jak szkoła dba o zdrowie uczniów?

Autor zdjęcia/źródło: Photl.com

Program „Szklanka Mleka” 2011/2012

Popularność i celowość tego programu wśród uczniów najlepiej obrazują statystki… W tym roku do Odziałów Terenowych Agencji Rynku Rolnego wpłynęły 163 wnioski na kwotę ok. 118,7 mln PLN. Zapotrzebowanie na limit środków finansowych na realizację dostaw mleka i przetworów mlecznych w roku szkolnym 2011/2012 zgłosiło ok. 12 tys. szkół podstawowych, w których udział w programie zadeklarowało ok. 2,24 mln uczniów.

Na realizację dopłaty krajowej w roku szkolnym 2011/2012 Rada Ministrów przeznaczyła 118 mln zł. Przez siedem lat funkcjonowania program „Szklanka Mleka” cieszy się dużym zainteresowaniem dzieci uczęszczających do przedszkoli, szkół podstawowych, gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych na terenie całego kraju.

Dzięki programowi „Szklanka Mleka” polskie dzieci wypiły już ponad 1 miliard szklanek mleka!

W programie „Szklanka Mleka” uczestniczy ok. 14,5 tys. placówek oświatowych, w tym ok. 9,5 tys. szkół podstawowych (ok. 68% szkół podstawowych w Polsce), a mleko i przetwory mleczne spożywa ok. 2,4 mln dzieci, w tym ok. 1,7 mln ze szkół podstawowych.

Program „Owoce w szkole” 2011/2012

Został on uruchomiony dopiero w roku szkolnym 2009/2010 a owoce i warzywa otrzymuje już około 70% dzieci, (do których program jest skierowany) z przeszło 8,6 tys. szkół podstawowych. Oznacza to, iż od rozpoczęcia programu, kiedy to w programie uczestniczyło około 300 tys. dzieci (ok. 28% grupy docelowej),liczba dzieci objętych programem wzrosła o ponad 160%.

Biorąc pod uwagę skalę programu, UE przyznała Polsce na rok szkolny 2011/2012 w porównaniu z innymi krajami, czwarty, co do wielkości budżet na realizację programu.

W ramach programu „Owoce w szkole” dzieciom udostępniane są zarówno świeże, jak i przetworzone owoce i warzywa, takie jak:
•    jabłka, gruszki, truskawki,
•    marchew, rzodkiewka, papryka słodka,
•    soki owocowe, soki warzywne lub owocowo-warzywne.

Owoce i warzywa udostępniane dzieciom w ramach programu muszą spełniać wymagania jakościowe i zdrowotne określone w przepisach Unii Europejskiej i przepisach krajowych
dotyczących jakości handlowej produktów oraz bezpieczeństwa żywności i żywienia.

Program ten stworzony został jako jedno z priorytetowych działań KE zmierzających do poprawy stanu zdrowia i sposobu odżywiania dzieci. Program „Owoce w szkole” m.in. ma zachęcić dzieci do spożywania większych ilości owoców i warzyw, a tym samym przyczynić się do ukształtowania dobrych nawyków żywieniowych, które będą utrzymywały się w latach późniejszych.

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Mariola1811
    Mariola1811Ikona zgłaszania komentarza
    Odżywianie w szkole - coraz lepiej każda szkoła jest przygotowana na zdrowy i pożywny posiłek.