Opublikowany przez: Kasia P. 2016-04-28 13:22:38
Autor zdjęcia/źródło: pixabay @ przekąski na grilla
Kiełbaska, kaszanka, karkówka? Ile razy można jeść to samo z grilla? Może tym razem poza tradycyjnymi daniami zechcecie urozmaicić sobie wspólne grillowanie czymś wyjątkowym i nowym. Znalazłam dla Was trzy ciekawe przepisy: słodkie i oryginalne szaszłyki, przepysznego lekkiego łososia na sałacie oraz kurczaka w niecodziennym wydaniu. Jak smakują? Przekonajcie się sami!
Polecam Wam też eksperymentowanie z grillem. Możecie wrzucić na ruszt owoce banany, ananasa, albo warzywa np. szparagi zawiięte w boczek, ziemniaki, bakłażana, cukinię.
Zaskakujący grillowany kurczak
Składniki
Sałatka caprese
Przygotowanie
Filety przekroić w poprzek na cieńsze płaty, dodatkowo rozbić je tłuczkiem na taką samą grubość. Doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine. Odłożyć na pół godziny jeśli mamy czas.
Pomidorki przekroić na połówki, mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę, bazylię posiekać a cebulkę szalotkę pokroić w małą kosteczkę. Składniki wymieszać w misce, doprawiając świeżo zmielonym pieprzem, a przed podaniem solą.
Rozgrzać patelnię grillową. Ustawić średnio ogień, filety maczać w pozostałej oliwie i taką naoliwioną stroną kłaść na patelni. Grillować przez ok. 3 minuty z każdej strony.
W połowie grillowania, po przewróceniu filetów na drugą stronę, skropić je sokiem z cytryny.
Na koniec polać filety mieszanką octu balsamicznego i syropu lub miodu. Na wierzchu położyć sałatkę i odstawić z ognia. Po minucie zdjąć z patelni.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.