Są one zdecydowanie lepsze od kupnych. Lody robione na bazie żółtek i naturalnych, świeżych składników oraz sorbety ze świeżych owoców maja niepowtarzalny smak. Niestety własnym wyrobom trzeba poświęcić trochę czasu ale uważam że będzie to czas dobrze spożytkowany.
Lody domowej roboty - waniliowe
Składniki:
- 300 ml kremówki
- 3 jajka
- 10 dag cukru
- Laska wanilii
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Laskę wanilii natnij wzdłuż i wyjmij nasionka
- Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę
- Żółtka utrzyj na biało z cukrem i łyżeczką wody
- Zimną masę przelej do pojemnika i wstaw do zamrożenia
Sorbet z czarnej porzeczki
Składniki:
- 50 dag owoców czarnej porzeczki
- 25 dag cukru
- 450 ml wody
- 150 ml likieru porzeczkowego
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Umyte porzeczki zalej gorącą wodą i dodaj cukier.
- Gotuj na wolnym ogniu 5 minut
- Ostudź i dodaj likier
- Zmiksuj w blenderze na puree
- Przełóż masę do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażalnika do 4-5 godzin mieszając co 40 minut.