Czy ktoś z Was pamięta jeszcze kompot, który pojawiał się zawsze po obiedzie? Gotowany był z dojrzałych sezonowych owoców. Latem wprost z garnka, czasem nawet nie zdążył się dobrze schłodzić, a zimą ze słoików. Jakiś czas temu domowe kompoty zastąpiły soki w kartonach....
Pasta jajeczna to świetne i pożywne danie zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Za jej pomocą w bardzo szybki i łatwy sposób urozmaicisz zwykłe kanapki z jajkiem. Pastę jajeczną możesz podawać z różnymi dodatkami. Wystarczy dodać je do przepisu podstawowego. Dla dzieci...
Większość z nas zna jakiś przepis na chłodnik. Ma taki swój sprawdzony i ulubiony. Chłodnik z buraków, chłodnik ogórkowy i chłodnik z pomidorów - to największe klasyki. Chcemy Wam polecić trzy proste i szybkie przepisy na najbardziej znane chłodniki. Wszystkim trzymającym...
Jaka jest najlepsza potrawa na kolację walentynkową? To zależy od gustu ucztujących, ale bez problemu można skomponować walentynkowe menu tak, żeby dania smakowały zakochanym, a przy okazji znalazły się w nich afrodyzjaki. Czym właściwie są afrodyzjaki? Afrodyzjakami nazywane...
Co to znaczy zdrowy obiad? To taki, który nie ma za dużo kalorii ale za to posiada wysokie wartości odżywcze. Pozbądźmy się zatem starych nawyków i zastąpmy niektóre produkty. Z innych używanych przez nasze babcie powinnyśmy w ogóle zrezygnować.
Niezdrowe jedzenie zawierające mnóstwo konserwantów, palenie czy otaczające nas spaliny są głównymi powodami zanieczyszczenia organizmu przez toksyny. Zanieczyszczenie toksynami może powodować...
Rabarbar ogrodowy (Rheum rhaponticum L.) jest wieloletnią rośliną uprawianą dla pozyskiwania mięsistych ogonków liściowych. Rośliny rabarbaru nie mają dużych wymagań cieplnych. Na świecie występuje wiele gatunków należących do rodziny Rheum,...
Sorbet to idealny deser na gorące dni. Jest lekki, orzeźwiający i łatwy do przygotowania w domu. W przeciwieństwie do lodów, sorbet nie zawiera nabiału, co czyni go świetną opcją dla osób z nietolerancją laktozy lub dla tych, którzy wolą lżejsze desery. Jak robić domowy sorbet? Wystarczy kilka podstawowych...
Składniki odżywcze miodu - jakie substancje wspierają naszą odporność Składniki odżywcze miodu są kluczowym czynnikiem wspierającym naszą odporność. Miód jest niezwykle bogaty w różnorodne substancje odżywcze, które korzystnie wpływają na nasz organizm.
Ekologiczne sprzątanie domu – ocet, soda i cytryna Ekologiczne środki czystości, które łatwo usuną zabrudzenia, każdy ma w swojej kuchni. Jednym z nich jest ocet spożywczy, mający najbardziej uniwersalne, a przez to najszersze zastosowanie. Jest rewelacyjnym...
Nie da się ukryć, że zbliża się Wielkanoc. Ciasta bez pieczenia coraz chętniej goszczą na świątecznych stołach. Wybieramy je nie tylko dlatego, że są pyszne i proste, lecz także z tej przyczyny, że są doskonałym urozmaiceniem wielkanocnych ciast. Ich prostota zachęca do...
Półki sklepowe uginają się pod ciężarem kosmetyków, ale każda zadbana kobieta wie, że nie ma to jak domowa receptura. Tym razem przyjrzymy się temu jak wybierać i stosować domowy peeling do twarzy i ciała. Domowy peeling do twarzy...
Dania z grilla - zdrowe grillowanie Przed przystąpieniem do grillowania powinniśmy zadbać, aby przygotowane przez nas potrawy były jak najbardziej zdrowe. Pojęcie zdrowe nie oznacza tylko potraw o niskiej zawartości tłuszczu, z dodatkiem...
Jak usunąć plamę z atramentu? Jeśli posiadasz w domu kilka naturalnych odplamiaczy, z plamami rozprawisz się bez problemu. Plamy z atramentu na ubraniu Plamy...
Rukola zwana jest także rokiettą siewną, pochodzi ona z krajów śródziemnomorskich i ma wyrazisty, lekko ostry smak. Ze względu na wysoką zawartość żelaza i wapnia jest ona bardzo cennym źródłem tych składników. Zawiera również wiele witamin takich jak A, B, C, K oraz magnez,...
Z dyni możemy zrobić praktycznie wszystko: zupę, ciasto, babeczki, muffinki, a nawet hummus i dżem. Możemy ją smażyć, piec, miksować, wekować, marynować. Lekkostrawne...