Opublikowany przez: Kasia P. 2019-03-24 10:57:13
Autor zdjęcia/źródło: Wielkanoc: ciasta bez pieczenia @ unsplash
Nie da się ukryć, że zbliża się Wielkanoc. Ciasta bez pieczenia coraz chętniej goszczą na świątecznych stołach. Wybieramy je nie tylko dlatego, że są pyszne i proste, lecz także z tej przyczyny, że są doskonałym urozmaiceniem wielkanocnych ciast. Ich prostota zachęca do robienia tych ciast wspólnie z dziećmi. Podsuwam przepisy zarówno na ciasta tradycyjne takie jak pascha wielkanocna, czy niebanalne jak Krówka Bananówka. Każdy wybierze coś dla swojej rodzinki.
Składniki:
- 4 blaty waflowe
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 puszka masy kajmakowej
- 5 dag masła i 10 dag orzechów (ulubionych)
- Górna warstwa:
- 2 tabliczki białej czekolady
- 5 łyżek tłustego mleka
- 3 dag zmielonych orzechów (ulubionych)
Lukier:
- Sok z cytryny
- ¾ szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Rozpuść ciemną czekoladę i dodaj do niej masło. Dokładnie wymieszaj. Zestaw z ognia i dodaj masę kajmakową. Połowę orzechów zmiel, a resztę posiekaj. Wsyp do masy. Przekadaj masą blaty waflowe, a następnie przykryj deską i odstaw na godzinę. Przygotuj ze składników gęsty lukier. Polej nim brzegi mazurka. Białą czekoladę rozpuść, dodając mleko. Wsyp do niej orzechy. Wlej masę na wierzch mazurka. Ostaw na godzinę, a potem udekoruj wedle uznania.
Składniki:
- 2l mleka,
- 500g śmietany 18%
- 1 kostka masła
- 6 jajek
- ½ szklanki cukru pudru
- 150g bakalii
- 1 cukier wanilinowy
Wykonanie:
Zagotuj mleko w dużym garnku. W misce wymieszaj śmietanę z jajkami. Gdy mleko zacznie wrzeć dodaj śmietanę z jajkami. Gotuj ok. 5 minut. Wytrąci się ser. Za pomocą łyżki wyławiaj ser i przekładaj do sitka wyłożonego gazą. Sitko zawieś na misce do której będzie zbierała się serwatka. Ser przykryj pokrywką i odstaw na całą noc do lodówki. Drugiego dnia ociepl masło i zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj do niej cukier wanilinowy. Powoli dodawaj ser i bakalie. Dokładnie wymieszaj. Wyłóż gazą miskę i wypełnij masą. Tak przygotowaną paschę włóż do lodówki na 5-6 godzin, a jeśli masz możliwość to nawet 1 dzień. Krem stężeje i wtedy możesz wyłożyć go z miski, a potem udekorować.
Składniki:
Krem chałwowy:
- 300g chałwy waniliowej
- 500ml mleka
- Po 1 ½ łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 200g masła
- 1/3 szklanki cukru
Do nasączenia:
- Mocna kawa (może być z alkoholem np. rum, amaretto albo z syropem smakowym do kawy)
- Dodatkowo:
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 100g herbatników
- 300g podłużnych biszkoptów
Wykonanie:
Odlej 2/3 szklanki mleka i wymieszaj je z mąkami, cukrem i żółtkiem. Pozostałe mleko zagotuj. Gdy zacznie kipieć dodaj do niego mieszankę z mąki, mleka i żółtek. Gotuj co chwilę mieszając. Odstaw z ognia i wlej do miski do ostudzenia. Ubij masło do puszystości i powoli dodawaj ostudzoną masę. Na koniec dodaj pokruszoną chałwę i zmiksuj wszystko.
Przygotować kawę z dodatkami lub bez i ostudzić ją.
Wyłóż małą formę do ciasta papierem do pieczenia. Na spód wyłóż herbatniki i posmaruj cienką warstwą kremu. Zanurz na chwilkę biszkopty w kawie i wyłóż je na krem. Posyp je łyżeczką kawy rozpuszczalnej. Wyłóż kolejną warstwę kremu a na nią kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Ponownie nałóż krem na wierzch i wstaw do lodówki na ok. 5-6 godzin, a jeśli możesz to na cały dzień lub noc. Udekoruj wedle uznania.
Składniki:
- 4 łyżki masła i 200g kruchych ciastek na spód
- 1 kg twarogu sernikowego, 400g gorzkiej czekolady, 1 ½ szklanki cukru pudru – na masę
- 100g ciemnej czekolady, 1 łyżka masła, 2 łyżki oleju roślinnego – na polewę
Wykonanie:
Pokrusz dokładnie ciasteczka. Dodaj do nich w misce roztopione masło i zmiksuj oba składniki. Wyłóż taką masą tortownicę i przyklep, a potem wstaw do lodówki.
Ocieplony poza lodówką twaróg zmiksuj z cukrem pudrem. W międzyczasie roztop czekoladę i ostudź. Powoli dodawaj czekoladę do sera miksując. Taką masę położyć na warstwę ciasteczek i znów włożyć do lodówki na min. 3 godziny.
W międzyczasie możesz zająć się polewą. Roztop wszystkie składniki polewy w rondelku. Jeśli sernik jest już zgęstniały polej lekko schłodzoną polewą po cieście i znów włóż do lodówki do zgęstnienia. Możesz na zakończenie dodać np. bitą śmietanę lub ulubione owoce.
Składniki:
- 1l mleka
- 2 żółtka
- Po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
- ½ szklanka cukru
- 200g masła
- 400g herbatników
- 1 puszka masy krówkowej
- 4 banany
- 500ml śmietanki 36%
- ½ szklanki cukru pudru
- ¼ cytryny
Wykonanie:
Odlej 1 szklankę mleka i wymieszaj je z żółtkami, mąkami i cukrem. Pozostałe mleko zagotuj, a następnie dodaj do niego uprzednio przygotowaną mieszankę. Zagotuj. Przelej do czystej miski i ostudź. Masło ubić na puszystą masę i dolewać do niego ostudzoną masę mleczną.
Wyłóż małą formę papierem do pieczenia (21x32cm). Na dnie wyłóż warstwę herbatników. Posmaruj je kremem mlecznym i połóż na wierzch plasterki bananów skropione sokiem z cytryny. Połóż kolejną warstwę kremu i znowu wyłóż herbatniki. Pora na masę kajmakową. Na nią znów wyłóż herbatniki. Wierzch posmaruj resztką kremu i przykryj herbatnikami, a następnie wstaw do lodówki. W międzyczasie ubij śmietankę z cukrem na sztywno i umieść tą masę na wierzchu ciasta. Znowu wstaw do lodówki na kilka godzin.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.