Opublikowany przez:
Kasia P.
2019-03-24 10:57:13
Autor zdjęcia/źródło: Wielkanoc: ciasta bez pieczenia @ unsplash
Nie da się ukryć, że zbliża się Wielkanoc. Ciasta bez pieczenia coraz chętniej goszczą na świątecznych stołach. Wybieramy je nie tylko dlatego, że są pyszne i proste, lecz także z tej przyczyny, że są doskonałym urozmaiceniem wielkanocnych ciast. Ich prostota zachęca do robienia tych ciast wspólnie z dziećmi. Podsuwam przepisy zarówno na ciasta tradycyjne takie jak pascha wielkanocna, czy niebanalne jak Krówka Bananówka. Każdy wybierze coś dla swojej rodzinki.
Składniki:
- 4 blaty waflowe
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 puszka masy kajmakowej
- 5 dag masła i 10 dag orzechów (ulubionych)
- Górna warstwa:
- 2 tabliczki białej czekolady
- 5 łyżek tłustego mleka
- 3 dag zmielonych orzechów (ulubionych)
Lukier:
- Sok z cytryny
- ¾ szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Rozpuść ciemną czekoladę i dodaj do niej masło. Dokładnie wymieszaj. Zestaw z ognia i dodaj masę kajmakową. Połowę orzechów zmiel, a resztę posiekaj. Wsyp do masy. Przekadaj masą blaty waflowe, a następnie przykryj deską i odstaw na godzinę. Przygotuj ze składników gęsty lukier. Polej nim brzegi mazurka. Białą czekoladę rozpuść, dodając mleko. Wsyp do niej orzechy. Wlej masę na wierzch mazurka. Ostaw na godzinę, a potem udekoruj wedle uznania.
Składniki:
- 2l mleka,
- 500g śmietany 18%
- 1 kostka masła
- 6 jajek
- ½ szklanki cukru pudru
- 150g bakalii
- 1 cukier wanilinowy
Wykonanie:
Zagotuj mleko w dużym garnku. W misce wymieszaj śmietanę z jajkami. Gdy mleko zacznie wrzeć dodaj śmietanę z jajkami. Gotuj ok. 5 minut. Wytrąci się ser. Za pomocą łyżki wyławiaj ser i przekładaj do sitka wyłożonego gazą. Sitko zawieś na misce do której będzie zbierała się serwatka. Ser przykryj pokrywką i odstaw na całą noc do lodówki. Drugiego dnia ociepl masło i zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj do niej cukier wanilinowy. Powoli dodawaj ser i bakalie. Dokładnie wymieszaj. Wyłóż gazą miskę i wypełnij masą. Tak przygotowaną paschę włóż do lodówki na 5-6 godzin, a jeśli masz możliwość to nawet 1 dzień. Krem stężeje i wtedy możesz wyłożyć go z miski, a potem udekorować.
Składniki:
Krem chałwowy:
- 300g chałwy waniliowej
- 500ml mleka
- Po 1 ½ łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 200g masła
- 1/3 szklanki cukru
Do nasączenia:
- Mocna kawa (może być z alkoholem np. rum, amaretto albo z syropem smakowym do kawy)
- Dodatkowo:
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 100g herbatników
- 300g podłużnych biszkoptów
Wykonanie:
Odlej 2/3 szklanki mleka i wymieszaj je z mąkami, cukrem i żółtkiem. Pozostałe mleko zagotuj. Gdy zacznie kipieć dodaj do niego mieszankę z mąki, mleka i żółtek. Gotuj co chwilę mieszając. Odstaw z ognia i wlej do miski do ostudzenia. Ubij masło do puszystości i powoli dodawaj ostudzoną masę. Na koniec dodaj pokruszoną chałwę i zmiksuj wszystko.
Przygotować kawę z dodatkami lub bez i ostudzić ją.
Wyłóż małą formę do ciasta papierem do pieczenia. Na spód wyłóż herbatniki i posmaruj cienką warstwą kremu. Zanurz na chwilkę biszkopty w kawie i wyłóż je na krem. Posyp je łyżeczką kawy rozpuszczalnej. Wyłóż kolejną warstwę kremu a na nią kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Ponownie nałóż krem na wierzch i wstaw do lodówki na ok. 5-6 godzin, a jeśli możesz to na cały dzień lub noc. Udekoruj wedle uznania.
Składniki:
- 4 łyżki masła i 200g kruchych ciastek na spód
- 1 kg twarogu sernikowego, 400g gorzkiej czekolady, 1 ½ szklanki cukru pudru – na masę
- 100g ciemnej czekolady, 1 łyżka masła, 2 łyżki oleju roślinnego – na polewę
Wykonanie:
Pokrusz dokładnie ciasteczka. Dodaj do nich w misce roztopione masło i zmiksuj oba składniki. Wyłóż taką masą tortownicę i przyklep, a potem wstaw do lodówki.
Ocieplony poza lodówką twaróg zmiksuj z cukrem pudrem. W międzyczasie roztop czekoladę i ostudź. Powoli dodawaj czekoladę do sera miksując. Taką masę położyć na warstwę ciasteczek i znów włożyć do lodówki na min. 3 godziny.
W międzyczasie możesz zająć się polewą. Roztop wszystkie składniki polewy w rondelku. Jeśli sernik jest już zgęstniały polej lekko schłodzoną polewą po cieście i znów włóż do lodówki do zgęstnienia. Możesz na zakończenie dodać np. bitą śmietanę lub ulubione owoce.
Składniki:
- 1l mleka
- 2 żółtka
- Po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
- ½ szklanka cukru
- 200g masła
- 400g herbatników
- 1 puszka masy krówkowej
- 4 banany
- 500ml śmietanki 36%
- ½ szklanki cukru pudru
- ¼ cytryny
Wykonanie:
Odlej 1 szklankę mleka i wymieszaj je z żółtkami, mąkami i cukrem. Pozostałe mleko zagotuj, a następnie dodaj do niego uprzednio przygotowaną mieszankę. Zagotuj. Przelej do czystej miski i ostudź. Masło ubić na puszystą masę i dolewać do niego ostudzoną masę mleczną.
Wyłóż małą formę papierem do pieczenia (21x32cm). Na dnie wyłóż warstwę herbatników. Posmaruj je kremem mlecznym i połóż na wierzch plasterki bananów skropione sokiem z cytryny. Połóż kolejną warstwę kremu i znowu wyłóż herbatniki. Pora na masę kajmakową. Na nią znów wyłóż herbatniki. Wierzch posmaruj resztką kremu i przykryj herbatnikami, a następnie wstaw do lodówki. W międzyczasie ubij śmietankę z cukrem na sztywno i umieść tą masę na wierzchu ciasta. Znowu wstaw do lodówki na kilka godzin.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!