Śniadanie wielkanocne wyczekiwane przez cały okres postu, może zaskoczyć doskonałym smakiem, a także swoim efektownym wyglądem. Prezentujemy...
Świętowanie – przy stole – rozpoczynamy zwykle od wielkanocnego śniadania, na którym królują potrawy poświęcone w Wielką Sobotę. Na takim śniadaniu nie może zabraknąć pisanek, wędliny i chleba, chrzanu, oraz wielkanocnej babki. A czym jeszcze...
Wraz z potem z naszego organizmu usuwane są cenne składniki mineralne (głównie sód, potas). Ich niedobór może prowadzić do zachwiania równowagi organizmu. Co pić w upł, aby dobrze się nawodnić? Najlepszym wyborem na upały będzie woda średnio- lub wysokozmineralizowana, gdyż...
Pandemia koronawirusa sprawiła, że zapomnieliśmy o innych dolegliwościach i żyjemy jedynie w strachu przed tym jednym wirusem wywołującym chorobę COVID-19. Tymczasem o tej porze roku jesteśmy narażeni na ataki wielu innych wirusów i bakterii. Dodatkowo przymusowa kwarantanna,...
W upalne, letnie dni jest nam gorąco, duszno, pocimy się. To zupełnie normalne, ponieważ dzięki poceniu i głębszym oddechom chłodzimy organizm. Jednak z potem tracimy wodę, a także niezwykle cenne minerały – jak sód czy potas. Dlatego powinniśmy więcej pić, bo gdy żar leje się z nieba, łatwo możemy...
Wśród osób odchudzających się i trzymających sylwetkę w ryzach wciąż pokutuje twierdzenie, że makaron tuczy. Nie jest to prawdą, ponieważ ugotowane kluski mają średnio 140-150 kcal w 100 g. Jeżeli więc jesteś zwolennikiem włoskich past, dania z makaronem możesz włączyć do swojego jadłospisu. Poznaj...
Produkty żywnościowe różnią się zawartością pierwiastków. Kwasotwórcze są bogate w chlor, fosfor i siarkę, a zasadotwórcze w wapń, sód, potas, magnez. Twoja dieta powinna się składać w 80% z produktów zasadotwórczych i obojętnych, a w 20 % z produktów...
Przepis na lemoniadę to ten z najprostszych. Woda i cytryna z lodem. Nic skomplikowanego, a jednak kilka skrywanych w sekrecie składników robi wielką różnicę. Dodaj więc do wyciśniętych cytryn coś jeszcze! Składniki: 1 litr wody + kostki lodu, 3 cytryny, duża...
Sposób pierwszyMałe zabrudzenia znikną pod wpływem sody i cytryny. Można przetrzeć wiklinę plasterkami cytryny, a potem przy pomocy szczoteczki...
Jak oczyścić organizm z toksyn? TOP 5 WSKAZÓWEK #1 Zapomnij o głodówkach! Głodując nie oczyszczasz organizmu, a jedynie spowalniasz jego dobre funkcjonowanie i wyjaławiasz. Organizm potrzebuje...
Chcesz schudnąć? Więcej? Mniej? To marzenie wielu rodziców. Zaganiani i pochłonięci różnymi obowiązkami z trudem znajdujemy ten wymarzony czas tylko dla siebie, a kiedy wreszcie go mamy zwykle najchętniej padlibyśmy na łóżko i po prostu się wyspali. A co ze sportem? Zwykle...
W czasie ciąży układ immunologiczny kobiety jest osłabiony, przez co organizm staje się bardziej podatny na wszelkie infekcje takie jak ból gardła, katar, kaszel czy grypa. Często nie da się ich uniknąć, dlatego ze względu na rozwijające się maleństwo musisz zastosować trochę inne leczenie niż do...
Leki i suplementy diety to nic innego jak sproszkowana lub upłynniona chemia. Syntetyki - nawet te najlepsze - nie są w stanie zastąpić miodu, czosnku czy cebuli. Nie od dziś bowiem wiadomo, że wszystko co najzdrowsze, pochodzi z natury.
Chłodnik jest potrawą, która doskonale sprawdzi się w letnie dni. Nie obciąża żołądka i jest prawdziwą bombą witaminową oraz probiotyczną. Jak zrobić klasyczny chłodnik, który będzie pyszny i sycący? Mamy przepis babci! Jak zrobić domowy chłodnik na lato? Chłodnik...
Domowy majonez zdecydowanie wzbogaci smak potrawy. Sprawdzi się zwłaszcza w przypadku tych serwowanych na zimno – czyli kanapek, sałatek, czy dipów. Zrobiony w domu nie będzie zawierał szkodliwych dodatków, barwników i konserwantów. Jak zrobić domowy majonez, który będzie puszysty i lekki? Mamy naprawdę...
Majonez jest tradycyjnym dodatkiem do sałatek, sosów czy kanapek. Często pojawia się w przepisach na Wielkanoc. Mimo sporej kaloryczności (łyżka majonezu zawiera około 80 kcl), ma również sporo wartości odżywczych. Majonez zawiera między innymi fosfor, witaminę E...
Dlaczego lubimy kisiele? Kisiele mają przyjemną, aksamitną konsystencję, pyszny owocowy smak i szybko się je przygotowuje - to atuty tego prostego deseru. Gotowy kisiel owocowy wystarczy zalać wrzątkiem i wymieszać przez około 1 minutę. Taki kisiel spożywa się od razu po przygotowaniu. Ilość...
Deser Piękna Helena pierwszy raz został podany w 1865 r. w Paryżu, a jego nazwa wywodzi się od tytułu operetki Jacques’a Offenbacha. Deser smakuje tak obłędnie, że szybko stał się klasykiem i na stałe wszedł do menu w wielu restauracjach. Sezon na gruszki...
Myśląc o bezie doskonałej, masz na myśli białe, bardzo wysokie, delikatne ciastko, z wierzchu chrupiące, ale z delikatną, lekko ciągnącą pianką w środku? Robiłaś ją wiele razy, ale za każdym razem wychodzi inaczej, jest kompletnie nieprzewidywalna? Co może być...
Sposobów gotowania botwiny jest wiele. My proponujemy przygotować ją wyłącznie na warzywach, jedynie z dodatkiem jajek i śmietany. Niektórzy jako bazę do botwinki przygotowują wywar mięsny (nawet na wędzonce). Jest to opcja na chłodne dni, kiedy wiosenna...