Opublikowany przez: Familiepl 2022-04-11 11:03:53
Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie: Unsplash
Majonez jest tradycyjnym dodatkiem do sałatek, sosów czy kanapek. Często pojawia się w przepisach na Wielkanoc. Mimo sporej kaloryczności (łyżka majonezu zawiera około 80 kcl), ma również sporo wartości odżywczych. Majonez zawiera między innymi fosfor, witaminę E i cynk. Dlatego warto znać przepis, jak zrobić prosty domowy majonez.
Do zrobienia majonezu potrzeba naprawdę tylko kilku składników, które zazwyczaj wszyscy mamy w domu. Prosty domowy przepis na majonez zajmie też nie więcej niż 10 minut, aby cieszyć się gotowym i pysznym dodatkiem do potraw.
Proporcje przepisu na prosty domowy majonez możesz modyfikować, jeśli chcesz otrzymać więcej produktu. Z podanych poniżej składników uzyskasz małą miseczkę majonezu.
Aby zrobić domowy majonez, potrzebujemy:
Do robienia domowego majonezu potrzebujemy blender lub mikser oraz wysokie naczynie. Do naczynia wbijamy jajko, dodajemy sok z cytryny i musztardę. Całość miksujemy na wysokich obrotach, bardzo powoli dolewamy do masy olej. Majonez domowy miksujemy tak przez kilka minut, aż uzyskamy gładką i puszysta masę.
Prosty przepis na domowy majonez zapewni nam naturalny, pyszny dodatek do potraw, bez środków konserwujących i barwników. Ale taki domowy majonez będzie tez miał zdecydowanie krótszy termin przechowywania niż majonezy ze sklepu. Świeżo zrobiony majonez przechowuj w lodówce, nie dłużej niż 7 dni. Ważne, aby przechowywać go w czystym szklanym naczyniu, pod przykryciem.
CZYTAJ TEŻ >> Wierszyki na Wielkanoc dla dzieci - powitajmy zajączka
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
romam 2022.04.11 11:56
Ja uwielbiam czosnkowy, dlatego do tego przepisu dodaję jeszcze zblendowany czosnek.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.