Opublikowany przez:
Joanna P.
Redakcja
2018-02-08 13:14:51
Autor zdjęcia/źródło:
Kolacja walentynkowa, Freepik
Romantyczna kolacja walentynkowa przy świecach w towarzystwie ukochanej osoby, a na stole same pyszności. Afrodyzjaki dodane do potraw podkręcą atmosferę!
Jaka jest najlepsza potrawa na kolację walentynkową? To zależy od gustu ucztujących, ale bez problemu można skomponować walentynkowe menu tak, żeby dania smakowały zakochanym, a przy okazji znalazły się w nich afrodyzjaki. Czym właściwie są afrodyzjaki? Afrodyzjakami nazywane są substancje wspomagające popęd płciowy, mogą to być pokarmy i napoje.
Do afrodyzjaków zalicza się miedzy innymi krewetki, ostrygi, czekoladę, wanilię, cynamon, goździki, imbir, szampan, chilli, awokado, lubczyk i kozie mleko.
Poznajcie kilka przepisów idealnych na kolację walentynkową. Wszystkie dania są łatwe do przygotowania, przepysznie smakują i zawierają wybrane afrodyzjaki, które dostępne są w sklepach i powszechnie lubiane.
Makaron z krewetkami i pomidorkami
Składniki:
- 10 - 12 krewetek zwykłych lub 6-7 tygrysich
- 150 g makaronu spaghetti lub innego cienkiego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1/4 szklanki białego wina
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 200 g pomidorków koktajlowych
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Świeże lub rozmrożone krewetki obrać z pancerzy zostawiając ogonki. W razie potrzeby usunąć jelito nacinając krewetkę wzdłuż.
- Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie, zostawić 1/2 szklanki wody z gotowania.
- Na patelnię wylać oliwę, zrumienić pokrojony w plasterki czosnek, dodać masło i krewetki, posolić i smażyć przez ok. 30 sek. z każdej strony. Dodać wino, natkę pietruszki i pokrojone pomidorki koktajlowe. Smażyć na większym odniu ciągle mieszając, aż pomidorki będą miękkie.
- Do krewetek dodać ugotowany makaron wraz z wodą i wszystko zagotować na dużym ogniu, aż odparuje woda.
- Posypać solą i pieprzem.
Sałatka z awokado i ciecierzycą
zdj. Pixabay EinladungzumEssen
Składniki:
- 1 awokado
- 1 puszka ciecierzycy
- 200 g sera fety lub innego ulubionego sera
- 1 pomarańcza
- 1 opakowanie roszponki lub innej ulubionej sałaty
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki prażonego słonecznika
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Obrane awokado pokroić w kawałki i skropić sokiem z cytryny
- Ciecierzycę odcedzić z wody, cebulę pokroić w małe piórka, ser pokruszyć, z pomarańczy wyciąć kawałeczki bez błon
- Wymieszać wszystkie składniki, wyłożyć na sałatę, skropić sokiem z pomarańczy, polać oliwą, dodać soli i pieprzu, posypać natką i prażonymi pestkami słonecznika
Bardzo łatwy czekoladowy serniczek bez pieczenia
zdj. Freepik mrsiraphol
Składniki:
- 200 g kruchych ciasteczek
- 4 łyżki masła
- 1 kg twarogu do sernika
- 500 g czekolady deserowej (w tym 100 g na polewę)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ciasteczka pokruszyć mikserem lub wałkiem. Dodać roztopione masło i wymieszać aż składniki dokładnie się połączą.
- Powstałą masą wyłożyć spód i boki (na wys. 1-2 cm.) okrągłej foremki, uklepać i wstawić do lodówki.
- Twaróg wyjęty wcześniej z lodówki wymieszać z cukrem pudrem.
- Roztopić 400 g czekolady połamanej w kawałki i przestudzić masę. Następnie połączyć z serem cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Masę wyłożyć na ciasteczka i całość wstawić do lodówki na 2-3 h.
- Zrobić polewę. Roztopić czekoladę (pozostałe 100g) z masłem i olejem i wymieszać na gładką masę. Polać masą sernik i schłodzić przez ok. 1h.
ZOBACZ TAKŻE: