Pasta jajeczna to świetne i pożywne danie zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Za jej pomocą w bardzo szybki i łatwy sposób urozmaicisz zwykłe kanapki z jajkiem. Pastę jajeczną możesz podawać z różnymi dodatkami. Wystarczy dodać je do przepisu podstawowego. Dla dzieci lepiej sprawdzi się pasta bez dodatku majonezu, który jest dla nich zbyt kaloryczny i ciężkostrawny. Zastąpisz go jogurtem. Nie dodawaj też niezdrowej soli oraz zbyt intensywnego w smaku pieprzu. Alergikom jogurt z mleka krowiego zastąp naturalnym jogurtem kokosowym lub sojowym. Wśród naszych przepisów na pastę jajeczną każdy znajdzie coś dla siebie.
Jajko – źródło cennych wartości odżywczych
Mimo, że jajko zawiera cholesterol to jednak równoważy to zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym Omega 3. Żółtko jaja jest niezwykle cennym źródłem żelaza oraz cynku i lecytyny. Jajko zawiera też bardzo dużo białka, a także witaminy A, D i z grupy B oraz minerały: siarkę, potas, fosfor, magnez, chlor i miedź. Należy jednak uważać podczas wprowadzania jajka do diety dziecka, ponieważ jest ono także sinym alergenem.
Pasta jajeczna – przepis podstawowy
Składniki:
- 4 jajka
- 1-2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
- mały pęczek szczypiorku
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Jajka ugotuj na twardo. Po ostudzeniu i obraniu ich ze skorupek pokrój je w drobną kostkę. Możesz też dodatkowo pognieść je widelcem, aby były jak najbardziej rozdrobnione.
- Do jajek dodaj majonez i posiekany szczypior oraz przypraw solą i pieprzem według uznania. Pastę wymieszaj.
- Możesz ją spożywać od razu po przygotowaniu, ale najlepszy smak uzyskasz, gdy włożysz ją na kilka godzin do lodówki.
Pasta jajeczna – przepis dla dzieci
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- natka pietruszki lub szczypiorek
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ugotowane na twardo jajko rozgnieć widelcem.
- Dodaj do niego posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki oraz jogurt. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Pasta jajeczna – przepis na ostro
Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżki musztardy
- 1/3 pęczka szczypiorku
- 7-8 zielonych oliwek
- ½ papryki czerwonej
- 2 ogórki konserwowe
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka curry
- pieprzu, sól
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ugotowane na twardo jajka zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj do nich posiekany szczypiorek.
- Ogórki i paprykę pokrój w drobną kostkę, a oliwki w krążki i dodaj do jajek.
- Dodaj majonez, jogurt, musztardę i przypraw papryką słodką mieloną, curry, solą i pieprzem.
Pasta jajeczna – przepis z serem
Składniki:
- 4 jajka
- 1 ogórek kiszony
- 100 g sera żółtego
- szczypiorek
- majonez
- musztarda
- sól, pieprz
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ugotowane na twardo jajka pokrój w drobną kostkę.
- Ogórka także tylko najpierw odciśnij go z nadmiaru soku.
- Dodaj majonez i przyprawy według uznania.
Pasta jajeczna – przepis z awokado
Składniki:
- 3 ugotowane jajka
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy extra vergine
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 łyżki listków kolendry lub rzeżuchy
- 1-2 łyżeczki majonezu (opcjonalnie)
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ugotowane jajka pokrój w drobną kostkę.
- Czosnek zetrzyj na drobnych oczkach tarki i posól. Awokado skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z czosnkiem.
- Przełóż do jajek, dodaj majonez, kolendrę i dopraw do smaku.