Opublikowany przez: monika.g
Autor zdjęcia/źródło: Pixabay.com @ Co można zrobić z dyni?
Z dyni możemy zrobić praktycznie wszystko: zupę, ciasto, babeczki, muffinki, a nawet hummus i dżem. Możemy ją smażyć, piec, miksować, wekować, marynować. Lekkostrawne dyniowe dania nie obciążają przewodu pokarmowego i wspomagają leczenie chorób układu krążenia.
Co można zrobić z dyni? – właściwości odżywcze
Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu, ta, która kojarzy nam się głównie z amerykańskim świętem Halloween. Im kolor miąższu dyni intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Dynie zawierają dużo witaminy A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A i to właśnie dzięki niemu dynia ma tak intensywny kolor. Witamina A zapobiega krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok, chroni przed nowotworami. Witamina E ma bardzo korzystny wpływ na cerę – utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry i zwalcza wolne rodniki.
Dynia jest zalecana jako środek odkwaszający, moczopędny, żółciopędny. Gotowana lub surowa dynia usprawnia układ pokarmowy, zwalcza zaparcia, wspomaga leczenie chorób krążenia z towarzyszącymi im schorzeniami wątroby. Nawet dla osób z tzw. delikatnym żołądkiem dynia rozgotowana jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna. Warto również wspomnieć, że miąższ dyni działa przeciwwymiotnie u kobiet w ciąży.
Co można zrobić z dyni? – najlepsze przepisy
Muffinki z dynią i cynamonem
Składniki:
Wykonanie KROK PO KROKU:
Hummus z dyni
Składniki:
Wykonanie KROK PO KROKU:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Stokrotka 2017.09.20 17:14
Muffinki zrobię! Jeszcze takich nie robiłam. Ale pyszny jest równiez dżem pomarańczowy z dyni!
takegoodcarepl 2015.10.17 23:50
Zupę odchudzającą z chilli i zielonym jęczmieniem!
178.43.*.* 2015.10.17 21:16
świetne przepisy! Zupę i ciasto nie omieszkam zrobić :)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.