Co można zrobić z dyni? – NAJLEPSZE PRZEPISY
Opublikowany przez:
monika.g
Dynia to wspaniałe warzywo, które pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Ma wiele zastosowań, można z niej zrobić mnóstwo różnych potraw. Miąższ i pestki dyni stanowią bogate źródło wielu składników odżywczych. Dlatego warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu, zwłaszcza w okresie jesiennym, gdy jest na nią sezon. Co można zrobić z dyni?
Dżem z dyni z pomarańczą i cynamonem
Składniki:
- 2 kg dyni
- 300 g cukru
- 1 łyżki cynamonu
- 1-2 pomarańcze (można użyć galaretki pomarańczowej)
- 0,5 – 1 cytryna
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Purée z dyni połączyć z cukrem i cynamonem, dorzucić obrane ze skórki bardzo drobno posiekane pomarańcze. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż do uzyskania konsystencji podobnej do powideł – może to być nawet kilka godzin.
- Dobrze użyć siatkowej pokrywki, która z jednej strony przepuszcza odparowującą wodę, a z drugiej zapobiega wybuchaniu konfitury na wszystko wokół.
- Na koniec dolać sok z cytryny i dobrze wymieszać. Po połączeniu z cytryną nie gotować zbyt długo, żeby jej aromat nie wyparował.
- Dla uzyskania bardziej jednolitej konsystencji można dodatkowo zmiksować konfiturę blenderem.
- Przełożyć dżem do słoików i pasteryzować w garnku z gotującą się wodą lub piekarniku ustawionym na 100 °C przez około 10-15 minut. Studzić stawiając słoiki pokrywką do dołu.
Dynia marynowana
Składniki:
- 1 mała dynia
- 1 szkl. octu 6 lub 10%
- 2-3 szkl. wody filtrowanej
- 2 szkl cukru ( lub więcej do smaku)
przyprawy wg uznania:
- kawałek kory cynamony
kilka goździków
- laska wanilii/ lub cukier waniliowy
- szczypta imbiru
- aromat ananasowy (ewentualnie)
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Dynię pokroić na kawałki, wydrążyć miąższ, obrać i pokroić w kostkę dowolnej wielkości.
- Zagotować wodę w dużym garnku, lekko osolić. Do gotującej wody włożyć pokrojoną dynię, zagotować i natychmiast (!) wyjąć łyżką cedzakową.
- Przygotować zalewę z wody, cukru, octu, ziela i goździków (dodałam jeszcze od siebie pół łyżeczki soli).
- Gorącą dynię ułożyć w słoikach, zalać gorącą zalewą (w każdym słoiczku powinien się znaleźć goździk).
- Zakręcić, ustawić słoiczki do góry dnem, dobrze przykryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia (nie pasteryzować!).
SMACZNEGO!
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Co można zrobić ze śliwek? – NA SŁODKO I SŁONO>>
Syrop z pigwy – przepis na syrop i nalewkę>>
Jak przyrządzić szpinak? - ZDROWE I SMACZNE PRZEPISY>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Najnowsze komentarze
-
Stokrotka
2017.09.20 17:14
Muffinki zrobię! Jeszcze takich nie robiłam. Ale pyszny jest równiez dżem pomarańczowy z dyni!
-
takegoodcarepl
2015.10.17 23:50
Zupę odchudzającą z chilli i zielonym jęczmieniem!
-
178.43.*.*
2015.10.17 21:16
świetne przepisy! Zupę i ciasto nie omieszkam zrobić :)