Gdy w domu pojawia się noworodek, można śmiało powiedzieć, że przynajmniej na chwilę wszystko staje na głowie. Życie rodzinne zaczyna się kręcić wokół małego człowieka i jego potrzeb, zmieniają się także priorytety. Najczęściej to mama jest osobą, która najwięcej czasu spędza z maluchem i poświęca...
Ogródek prawie zawsze równa się z posiadaniem grilla. Pieczenie jedzenia na ruszcie stało się naszą ulubioną formą spędzania czasu na zewnątrz, niekoniecznie w większym gronie znajomych. Kiedy lato już się zadomowi na dobre, zamieniamy gotowanie obiadów...
Dzieci uwielbiają podgryzać bułeczkę w czasie spaceru czy podczas śniadania rodziców. Już 8-10 miesięczne maluchy chętnie zajadają pieczywo. Poznały już smak pierwszych warzyw i owoców oraz kasz również zawierających gluten, więc pieczywo jest kolejnym etapem rozszerzania...
Do czego wykorzystujemy ocet jabłkowy w kuchni? Ocet jabłkowy sprawdza się jako dodatek do potraw. Świetnie zastępuje sok z cytryny, a zaledwie jedna łyżeczka złagodzi smak zbyt ostrej potrawy. Czy wiesz, że: niewielka ilość octu jabłkowego dodana do gotującej się kapusty...
Jak rozpoznać biegunkę? Biegunka rozpoznawana jest bez względu na wiek i sposób żywienia dziecka w momencie, gdy stolec zmienia swój wygląd (stając się półpłynny lub wodnisty) oraz gdy dziecko wypróżnia się znacznie częściej niż zwykle. Zawierać się w nim może krew, ropa lub...
Do tego jako Polacy mamy tendencję do przesadzania ze środkami przeciwbólowymi jak i niesprawdzonymi suplementami diety co również nie pozostaje bez wpływu na wątrobę. Na szczęście jest coś czym możesz się wspomóc. Wątroba: wielki filtr toksyn Wątroba to jeden z największych...
Wielu z nas ma mało czasu. Często kupujemy więc albo gotowe potrawy, tylko do podgrzania, albo wygodne w użyciu półprodukty. Problem w tym, że znajduje się w nich dużo dodatków spożywczych, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie dorosłych i dzieci. Producenci powołują...
Co więcej u niektórych pojawiają się objawy wskazujące na afektywną chorobę sezonową, czyli depresję związaną z sezonem jesienno-zimowym. W tym ostatnim przypadku nasz stan poprawią leki antydepresyjne i terapia1. W innych przypadkach możemy pobudzić nasz organizm dbając o odpowiednią dietę...
Czy kwas foliowy powinny suplementować tylko kobiety przygotowujące się do ciąży i w ciąży? Zdecydowanie nie, Foliany są polecane zarówno dla kobiet w ciąży, czy w okresie laktacji, jak i dla dzieci – w okresie kiedy komórki...
Nadaje się ona wspaniale do rozmaitych sałatek. Jest bardzo delikatna, krucha i ma słodkawy posmak. Dobrze się przechowuje i nie traci swych wartości odżywczych. Oprócz tego, że dostarcza podstawowych dawek witamin, poprawia trawienie, zapobiega zaparciom i wpływa korzystnie...
Uważa się, że dzieci nie powinny jeść grzybów. Wielu pediatrów przekonuje, że maluchom wręcz nie wolno podawać grzybów. Skąd wzięło się takie przekonanie i czy jest słuszne? Wartości...
Cellulit to zdeformowana tkanka tłuszczowa, objawiająca się nierówną i wybrzuszoną skórą, która swoim wyglądem przypomina powierzchnię pomarańczy, stąd jego druga nazwa skórka pomarańczowa. Powstaje on w wyniku nacisku nagromadzonego tłuszczu na pionowo ułożoną tkankę łączną, otaczającą komórki tłuszczowe ...
Na szczęście nie stoimy na straconej pozycji. Nawet jeśli nie jesteśmy w stanie cały czas kontrolować tego, czy nasz malec biega po podwórku w czapce, to i tak możemy wiele zrobić dla jego...
Jednak mieszkając w niewielkim domu lub w mieszkaniu, nieraz stajemy „pod ścianą”, ponieważ mamy zbyt mało miejsca i przestrzeni na gustowne urządzenie pomieszczeń, a zwłaszcza „poupychanie”...
Ile można trzymać produkty w zamrażarce... Warto wiedzieć... Jak prawidłowo mrozić produkty? Praktyczne porady
MYJECIE MIĘSO PRZED GOTOWANIEM? Kiedyś już słyszałam, że nie należy myć ani moczyć surowego mięsa przed gotowaniem. Prawdę mówiąc nie wyobrażam sobie żeby nie umyć zakupionego mięsa. Przecież zanim trafi na mój stół, przejdzie przez wiele rąk. Poza tym po umyciu widać, ze woda się zabarwia od krwi....
Dżemy, soczki, syropki, ogórki kiszone i mrożone owoce - czyli na zimę zapasy ;) Zabieram się pomału za robienie przetworów. Dziś zabiorę się za dżem z truskawek, bo to już ich ostatnie pojawienie się, potem będą syropy...
zupki ze sloiczka czy gotowane Kochani, zaczelam wrowadzac zupki ze sloiczka, wydaje mi sie ze najbezpieczniejsze, maly je z rozkoszą ... ale taniej bedzie mi gotowac.... P iotrus jeszcze nie je mieska wiec same warzywa wchodza w gre...Jak gotowalyscie pierwsze ...