Do czego wykorzystujemy ocet jabłkowy w kuchni? Ocet jabłkowy sprawdza się jako dodatek do potraw. Świetnie zastępuje sok z cytryny, a zaledwie jedna łyżeczka złagodzi smak zbyt ostrej potrawy. Czy wiesz, że: niewielka ilość octu jabłkowego dodana do gotującej się kapusty...
Jak rozpoznać biegunkę? Biegunka rozpoznawana jest bez względu na wiek i sposób żywienia dziecka w momencie, gdy stolec zmienia swój wygląd (stając się półpłynny lub wodnisty) oraz gdy dziecko wypróżnia się znacznie częściej niż zwykle. Zawierać się w nim może krew, ropa lub...
Do tego jako Polacy mamy tendencję do przesadzania ze środkami przeciwbólowymi jak i niesprawdzonymi suplementami diety co również nie pozostaje bez wpływu na wątrobę. Na szczęście jest coś czym możesz się wspomóc. Wątroba: wielki filtr toksyn Wątroba to jeden z największych...
Wielu z nas ma mało czasu. Często kupujemy więc albo gotowe potrawy, tylko do podgrzania, albo wygodne w użyciu półprodukty. Problem w tym, że znajduje się w nich dużo dodatków spożywczych, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie dorosłych i dzieci. Producenci powołują...
Co więcej u niektórych pojawiają się objawy wskazujące na afektywną chorobę sezonową, czyli depresję związaną z sezonem jesienno-zimowym. W tym ostatnim przypadku nasz stan poprawią leki antydepresyjne i terapia1. W innych przypadkach możemy pobudzić nasz organizm dbając o odpowiednią dietę...
Czy kwas foliowy powinny suplementować tylko kobiety przygotowujące się do ciąży i w ciąży? Zdecydowanie nie, Foliany są polecane zarówno dla kobiet w ciąży, czy w okresie laktacji, jak i dla dzieci – w okresie kiedy komórki...
Nadaje się ona wspaniale do rozmaitych sałatek. Jest bardzo delikatna, krucha i ma słodkawy posmak. Dobrze się przechowuje i nie traci swych wartości odżywczych. Oprócz tego, że dostarcza podstawowych dawek witamin, poprawia trawienie, zapobiega zaparciom i wpływa korzystnie...
Uważa się, że dzieci nie powinny jeść grzybów. Wielu pediatrów przekonuje, że maluchom wręcz nie wolno podawać grzybów. Skąd wzięło się takie przekonanie i czy jest słuszne? Wartości...
Cellulit to zdeformowana tkanka tłuszczowa, objawiająca się nierówną i wybrzuszoną skórą, która swoim wyglądem przypomina powierzchnię pomarańczy, stąd jego druga nazwa skórka pomarańczowa. Powstaje on w wyniku nacisku nagromadzonego tłuszczu na pionowo ułożoną tkankę łączną, otaczającą komórki tłuszczowe ...
Na szczęście nie stoimy na straconej pozycji. Nawet jeśli nie jesteśmy w stanie cały czas kontrolować tego, czy nasz malec biega po podwórku w czapce, to i tak możemy wiele zrobić dla jego...
Jednak mieszkając w niewielkim domu lub w mieszkaniu, nieraz stajemy „pod ścianą”, ponieważ mamy zbyt mało miejsca i przestrzeni na gustowne urządzenie pomieszczeń, a zwłaszcza „poupychanie”...