Sałatka z sałaty lodowej...i nie tylko
Opublikowany przez:
Mela134
2017-02-24 14:14:48
Autor zdjęcia/źródło:
Sałatka z sałaty lodowej@pixabay.com
Sałata lodowa to nie tylko zielona ozdoba talerza. Jej liście zawierają zdrowe składniki i świetnie się komponują z wieloma potrawami. Jest ona jedną z bardziej dostępnych odmian na rynku i pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, a swoją nazwę zawdzięcza odgłosowi, jaki wydaje przy rozrywaniu liści.
Nadaje się ona wspaniale do rozmaitych sałatek. Jest bardzo delikatna, krucha i ma słodkawy posmak. Dobrze się przechowuje i nie traci swych wartości odżywczych. Oprócz tego, że dostarcza podstawowych dawek witamin, poprawia trawienie, zapobiega zaparciom i wpływa korzystnie na układ nerwowy i serce. Sałatka z sałaty lodowej, którą bardzo kochają Francuzi to danie na każdą porę dnia i okazję. Jest ono delikatne, niskokaloryczne, a przede wszystkim smaczne.
Sałatka z sałaty lodowej dobra na odchudzanie
Sałata jest warzywem niskokalorycznym oraz dobrym źródłem błonnika, co czyni ją cennym produktem w dietach odchudzających. Wśród sałat przedstawia ona niewielką wartość odżywczą, ale znajdujące się w niej minerały jak potas, magnez i żelazo dobrze wpływają na funkcje organizmu.
Zupa z sałaty lodowej
Składniki:
- 2-3 główki sałaty lodowej
- 40 g masła
- 20 g mąki
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- mały seler
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4-5 ziemniaków
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Jarzyny ugotuj do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, wyjmij i ostudź.
- Ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj osobno.
- Sałatę opłucz i porwij na małe kawałki.
- W garnku zeszklij na maśle posiekaną cebulę.
- Dodaj sałatę i podsmaż razem ok. 5 min.
- Oprósz mąką, smażymy jeszcze 2 min.
- Zalej wywarem z jarzyn, gotujemy 10-15 min ,po czym zupę zmiksuj.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zagotuj.
- Jarzyny pokrój w słupki, dodaj do zupy razem z ziemniakami i chwilę podgrzewaj.
- Dopraw do smaku.
- Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Sałatka z sałaty lodowej z boczkiem i gorącym sosem
Składniki:
- 1 średnia główka sałaty lodowej
- 20 dag wędzonego boczku
- 4 łyżki octu winnego
- szczypta soli
- spora szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Sałatę umyj, osusz, następnie porwij palcami na niezbyt małe kawałki.
- Przełóż do miski.
- Boczek pokrój na cienkie i niezbyt długie paski.
- Ocet winny wymieszaj z solą, pieprzem i cukrem.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć boczek i smaż, aż zrobią się skwarki.
- Wlej ocet i zagotuj.
- Gorącym sosem polej sałatę przed samym podaniem.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Najnowsze komentarze
-
Robert1981
2017.04.29 20:40
Jakoś nie mogę się przekonać do sałatek. Może te przepisy to zmienią.
-
Sonia
2017.02.27 17:53
Uwielbiam sałatę lodową w każdej postaci:)