Przechowywanie żywności No to może podzielę się swoją kuchenną sztuczką. Kiedy mam w domu za dużo warzyw jak marchewka, seler czy pietruszka, to pakuję je do pojemników z wodą. Dzięki temu utrzymują świeżość przez dłuższy czas. A z cebulą mam taki trik, że trzymam ją razem z chlebem - jakimś...
Jak czytamy na stronach Parlamentu Europejskiego, każdego roku w UE marnuje się 88 milionów ton żywności, czyli średnio 173 kg na osobę. Prym wiodą Holandia, Belgia i Cypr, ale Polska nie jest daleko od tej niechlubnej czołówki...
Sezon na szparagi jest u nas na wiosnę, ale w miarę możliwości warto to zielone warzywo jeść cały rok. Szparagi pochodzą z obszarów Basenu Morza Śródziemnego i Azji. U nas najpopularniejsze są białe i zielone, ale występują również szparagi niebieskie, a nawet różowe. Jednak, żeby zachowały swoje...
Awokado zawojowało nasze stoły i potrawy. Ten owoc o łagodnym smaku i kremowej konsystencji zjadamy pod postacią Guacamole, past do kanapek, a także dodajemy do warzywno-owocowych smoothie. Coraz częściej dowiadujemy się, że...
Obecnie na świecie doszliśmy do niezwykłego paradoksu. Głód w wielu miejscach na ziemi nadal istnieje, ale jednocześnie marnuje się mnóstwo jedzenia. Jak to możliwe? Rozwój technologi i pojawienie się „śmieciowego jedzenia” spowodowało epidemie otyłości nie tylko w krajach...
Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Jak marynować grzyby? Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Marynowane grzyby mają absolutnie niepowtarzalny smak. Warto je jeść jednak nie tylko ze względu na walory smakowe. Warto bowiem pamiętać, że grzyby zawierają bardzo dużo witamin....
Istnieje bardzo dużo powodów, dla których naprawdę warto dodać do swojego codziennego jadłospisu naturalne jogurty bez cukru. Pierwszym aspektem, na który powinniście zwrócić uwagę jest to, że naturalne jogurty są dobrym źródłem białka i wapnia. Mimo iż, białko możemy pozyskać z zupełnie innych produktów...
Osobiście bardzo lubię przygotowania do świąt i podejmuje się ich z radością, ale… jak wiadomo to nie jest takie „nic” tylko „ogrom” wymagającej pracy. Od sprzątania, przez dekorowanie, po prezenty i gotowanie, gotowanie i jeszcze raz gotowanie! Żeby to wszystko jakoś...
Dlaczego warto robić słoiki? Powodów jest mnóstwo od tworzenia i podtrzymywania rodzinnych tradycji począwszy, po możliwość obdarowywania najbliższych pożywnym smakołykiem w słoiku. Zachcianki miewamy nie tylko w...
Okres letni to czas kiedy infekcje żołądkowo-jelitowe występują częściej. Wysoka temperatura, upały sprzyjają namnażaniu bakterii w źle przechowywanej żywności, lodach, a kontakt z osobami chorującymi zwiększa ryzyko zarażenia się. Wyjazdy zagraniczne do niektórych krajów...
Kuchnia to takie miejsce, gdzie marnuje się chyba najwięcej pieniędzy: głównie przez kupowanie niepotrzebnych rzeczy i wyrzucanie jedzenia. Jak tego uniknąć i zaoszczędzić w kuchni? Mam dla Was listę praktycznych rad!
Nadmiernie nawożone czy opryskiwane środkami ochrony roślin jarzyny nie dają często skutków natychmiastowych w postaci wysypki czy innej nietolerancji pokarmowej. Ale szkodliwe substancje kumulują się w organizmie latami.Prawo określa dopuszczalne dawki nawozów...
DLACZEGO niektóre ptaki nawet po miesiącach pamiętają, gdzie zgromadziły zapasy nasion na zimę, a wiewiórki — w którym miejscu zakopały orzechy, natomiast nam zdarza się zapomnieć,...
Wakacje i upały to doskonały czas, aby spędzić go z dzieckiem nad wodą – morzem, jeziorem, rzeką. Zadbajmy jednak o to, aby wypoczynek na plaży był zarówno przyjemny, jak i bezpieczny. O czym warto pamiętać, gdy chcemy plażować z dzieckiem? Przygotowaliśmy przydatną listę. Z dzieckiem na plażę:...
§1 Wstęp Niniejszy regulamin (zwany dalej: „Regulaminem”) określa zasady przeprowadzenia testowania (zwanego dalej "konkursem") "KONKURS!...
Bezpieczeństwo wakacyjne jest niezwykle istotne, aby cieszyć się w pełni czasem wolnym z rodziną i uniknąć nieprzyjemnych sytuacji. Wybraliśmy kilka ważnych kwestii dotyczących bezpieczeństwa wakacyjnego, które warto mieć na uwadze. O czym musisz pamiętać? RADZIMY. # Bezpieczne opalanie Ciepłe...
Katar, ból głowy, drapanie i ból gardła, a czasem kaszel. Jeśli do tego dojdą stany podgorączkowe i złe samopoczucie – przeziębienie gotowe. Jaki jest domowy sposób na przeziębienie, który pomoże szybko stanąć na nogi? Wybraliśmy 3, które stosowały nasze babcie. Domowy sposób...
Jak uszczęśliwić swoje jelita? Przede wszystkim dbając o to, by produkty, które do nich trafiają były świeże i zdrowe. Kolorowe warzywa i owoce, a także produkty pełnoziarniste, są bogatym źródłem składników odżywczych i błonnika, który pomaga w regulacji procesów trawiennych....
W takim okresie warto skupić się przede wszystkim na prawidłowym działaniu układu odpornościowego, dzięki temu będziemy mniej podatni na infekcje, objawy choroby będą mniej uciążliwe a co najważniejsze skrócimy czas jej trwania. Najlepszym wsparciem dla układu immunologicznego jest odpowiednio zbilansowana...