Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Familiepl 2020-12-22 12:06:17
Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie Unsplash
W takim okresie warto skupić się przede wszystkim na prawidłowym działaniu układu odpornościowego, dzięki temu będziemy mniej podatni na infekcje, objawy choroby będą mniej uciążliwe a co najważniejsze skrócimy czas jej trwania. Najlepszym wsparciem dla układu immunologicznego jest odpowiednio zbilansowana dieta bazująca na zdrowych produktach. W szczególności trzeba zadbać o dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy C, witaminy D3, witamin z grupy B, cynku oraz selenu. W okresie podatnym na infekcje warto dodatkowo zadbać o prawidłowy sen oraz unikanie stresów, dzięki temu nasz organizm będzie miał czas na regenerację co przyczyni się do jego sprawniejszego funkcjonowania.
Zanim przejdziemy do superfoods, które wzmacniają układ odpornościowy na początku warto skupić się na prawidłowych wyborach. A mianowicie przy wyborze produktów warto kierować się sezonowością, jakością oraz składem. Wybierając produkty sezonowe dostarczymy więcej witamin i składników mineralnych. W okresie jesienno-zimowym dobrym wyborem będą jabłka, gruszki, dynia czy cytrusy. Takie produkty będą cechowały się wysoką wartością odżywczą oraz niższą ceną. Biorąc pod uwagę jakość produktów najlepszym wyborem będzie unikanie produktów wysoko przetworzonych, produktów typu instant czy fast-foodów, które zawierają mniej składników odżywczych z racji ich przetworzenia oraz długiego przechowywania. Dodatkowo przed zakupem konkretnego produktu warto zapoznać się z jego składem, dzięki temu unikniemy niezdrowych dodatków do żywności, nadmiaru cukru oraz soli co przyczynia się do osłabienia pracy organizmu.
Aby skrócić czas choroby i wesprzeć działanie układu odpornościowego warto włączyć do diety produkty będące źródłem witaminy C, którą głównie znajdziemy w warzywach i owocach jak np. papryka, brukselka, natka pietruszki, pomarańcze czy kiwi. W badaniach naukowych wykazano, że witamina C skraca czas trwania choroby oraz łagodzi objawy przeziębienia. Należy również do silnych antyoksydantów które niwelują wolne rodniki oraz wyciszają stan zapalny organizmu. W czasie trwania choroby aby dodatkowo wzmocnić organizm można stosować witaminę C w formie suplementu w połączeniu z rutyną, która wspiera działanie witaminy C poprzez ograniczenie jej utleniania co przyczynia się do jej lepszego wchłaniania.
Kolejne witaminy wspierające odporność organizmu to witamina B6 i B12. Witamina B6 pełni wiele ważnych funkcji w przemianach zachodzących w organizmie, a dodatkowo wspiera działanie układu immunologicznego oraz uczestniczy w tworzeniu przeciwciał. Niedobór przyczynia się do zwiększonej podatności na zakażenia. Główne źródła to: kasza gryczana, pieczywo żytnie, wołowina, indyk. Na niedobory witaminy B12 głównie narażone są osoby które nie spożywają produktów odzwierzęcych jak produkty mleczne, mięso czy jaja. Dlatego wegetarianie czy weganie powinni przyjmować witaminę B12 w formie suplementu diety.
Kolejne składniki które skracają czas trwania choroby i wspomagają działanie układu odpornościowego to selen i cynk. Selen chroni organizm przez toksynami i wolnymi rodnikami. Jest zaliczany do silnych przeciwutleniaczy, dlatego jego głównym zadaniem jest ochrona komórek przed uszkodzeniem. Głównym źródłem selenu są orzechy brazylijskie. Niekiedy trudno go dostarczyć z dietą, dlatego w stanach chorobowych zalecana jest jego suplementacja. Cynk również zaliczany jest do silnych antyoksydantów. W badaniach wykazano, że może skrócić czas trwania przeziębienia nawet o 33%. Aby dieta była bogata w ten pierwiastek należy spożywać zarodki pszenne, pestki dyni, kakao, olej lniany, nerkowce oraz żółtka jaj.
Czarny bez to kolejny superfoods, który warto włączyć do diety. Jest jednym z najczęściej i najdawniej wykorzystywanych roślin na świecie. Obecnie wykorzystuje się ekstrakt z kwiatów czarnego bzu w formie suplementów. Łagodzi on objawy przeziębienia i grypy, skraca czas trwania choroby oraz wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i wykrztuśne. Czarny bez posiada wiele właściwości zdrowotnych, dodatkowo jest dobrym źródłem witaminy C oraz antyoksydantów.
Kluczową witaminą w walce o lepsze samopoczucie oraz zwiększoną odporność jest witamina D3. Jej niedobór odnotowano u prawie 70% Polaków. Jest to związane z niedostateczną syntezą skórną oraz brakiem odpowiedniej suplementacji. Niedobory witaminy D3 przyczyniają się do zwiększonej podatności na infekcje oraz osłabienia działania układu odpornościowego. Kluczowe jest aby zadbać o jej odpowiednie stężenie w naszym organizmie dzięki odpowiednio dobranej suplementacji nie tylko w okresie jesienno-zimowym ale i przez cały rok.
Sprawne działanie układu odpornościowego w głównej mierze zależy od prawidłowo zbilansowanego odżywiania - swoją dietę warto rozszerzyć o superfoods, które są bogactwem witamin i składników mineralnych, dzięki temu zadbamy o nasze zdrowie, samopoczucie oraz zniwelujemy objawy przeziębienia.
Kolejny ważny aspekt to odpowiednio dobrana suplementacja szczególnie w stanach wzmożonej podatności na infekcje. Suplement Debirutin-C zawiera w swoim składzie aż 8 składników aktywnych, które wspierają układ immunologiczny oraz skracają czas trwania choroby:
Debirutin-C nie zawiera substancji słodzących i jest odpowiedni dla wegan, dodatkowo to produkt ekonomiczny, gdyż ograniczamy kupowanie suplementów jednoskładnikowych. Składniki suplementu zostały dobrane tak, aby zadbać o odporność kompleksowo. Dodatkowo nie należy zapominać o regeneracji, wysypianiu się i umiarkowanej aktywności fizycznej.
Debirutin-C znajdziesz w aptekach stacjonarnych i internetowych.
O autorze: Dietetyka stała się nie tylko jej pracą, ale i pasją. Uważa, że już małe modyfikacje w diecie wnoszą dużo pozytywnych zmian w funkcjonowaniu organizmu oraz poprawie samopoczucia. Ceni sobie indywidualne podejście do klienta. Podczas konsultacji jej celem jest jak najlepsze poznanie konkretnej osoby – zaczynając od stanu zdrowia, stylu życia, samopoczucia i kończąc na upodobaniach smakowych.
Źródła:
[1] BingjunQian, Effects of Vitamin B6 Deficiency on the Composition andFunctional Potential of T Cell PopulationsJournal of Immunology ResearchVolume 2017
[2] TurkS., BozfakiogluS., EcderS., et al. Effectsof ZincSupplementationon the ImmuneSystem and on AntibodyResponseto MultivalentInfluenza Vaccinein HemodialysisPatients. 2018;21(5):274–278.
[3] Vlachojannis, J.E.;. A systematic review on the sambucifructus effect and efficacyprofiles. Phytother. Res. 2010, 24, 1–8.
[4] Krawitz, C.; Inhibitory activityof a standardized elderberry liquid extract against clinically-relevant human respiratory bacterial pathogensand influenza A and B viruses. BMC Complement. Altern. Med. 2011, 11, 16.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.