Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2019-04-17 13:44:13
Autor zdjęcia/źródło: Mat. partnera artykułu
Istnieje bardzo dużo powodów, dla których naprawdę warto dodać do swojego codziennego jadłospisu naturalne jogurty bez cukru. Pierwszym aspektem, na który powinniście zwrócić uwagę jest to, że naturalne jogurty są dobrym źródłem białka i wapnia. Mimo iż, białko możemy pozyskać z zupełnie innych produktów mlecznych, to właśnie jogurty wygrywają swoją przewagą w postaci bakterii probiotycznych, które są przyjazne dla naszych jelit. Warto wiedzieć, że bakterie jelitowe mają znaczący wpływ na zdrowie układu odpornościowego i przewodu pokarmowego. Znaczna część naszej odporności uzależniona jest od tego, co dzieje się w naszym organizmie, a w szczególności w obrębie flory bakteryjnej. Aby o nią zadbać, nie zawsze wystarczy kupowanie suplementów probiotycznych, ponieważ nie wiemy, czy dany suplement będzie posiadał odpowiednią ilość bakterii. Decydując się na spożywanie naturalnych jogurtów, warto zadbać o ich przechowywanie.
W przypadku, gdy jogurt jest wystawiony poza lodówką na działanie ciepła, produkt ten traci przyjazne dla jelit bakterie probiotyczne. Dla dużej grupy osób, to właśnie jogurt jest najwygodniejszym źródłem bakterii. Dlaczego? Ponieważ możemy go kupić w formie gotowego produktu do spożycia. Tutaj, warto jednak zwracać większą uwagę podczas zakupów. Jeśli zjadamy jogurt w celu dostarczenia organizmowi bakterii probiotycznych, trzeba wiedzieć, że nie każdy jogurt będzie ich dobrym źródłem. Najlepiej kupować jogurty z pieczęcią, zapewniającą odpowiednią zawartość zdrowych bakterii. Na sklepowych półkach, znajdziemy również jogurty z mleka migdałowego, kokosowego lub sojowego. Takie jogurty są znakomitym rozwiązaniem dla osób, które nie tolerują laktozy i także mogą zawierać zdrowe kultury bakterii. Szczególnie istotny jest tutaj jednak sposób przechowywania, obróbki czy też sposób unikania działania ciepła na produkt. Wybierając określony jogurt, który nie posiada żadnej pieczęci, ani certyfikatu gwarantującego zawartość bakterii probiotycznych, istnieje naprawdę małe prawdopodobieństwo, że ich ilość jest prawidłowa. Jogurty naturalne są wygodnym i łatwo dostępnym produktem żywnościowym. Jak najbardziej zachęcamy do ich spożycia, nie tylko kupując gotowe jogurty w sklepach, ale także samodzielnie je przygotowując. Starajmy się jednak nie polegać tylko i wyłącznie na samym jogurtach. Bakterie probiotyczne możemy znaleźć w wielu innych źródłach takich jak np. maślanka, ser dojrzewający, świeża kapusta kiszona lub marynowane warzywa. Zadbajmy o naszą florę bakteryjną, która pomoże nam zachować lepsze zdrowie.
Artykuł stworzony przy współpracy z marką lightcatering.pl
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.