Jaki napój dla dziecka? Zdecydowanie woda. Niestety dzieciom często ciekawsze wydają się butelki z kolorowymi napojami, atrakcyjność wody w oczach malucha można „wzmocnić”, dodając do niej jego ulubione owoce lub...
Woda towarzyszy nam już w pierwszych chwilach bicia serca. Już w okresie prenatalnym...
Nadaje się ona wspaniale do rozmaitych sałatek. Jest bardzo delikatna, krucha i ma słodkawy posmak. Dobrze się przechowuje i nie traci swych wartości odżywczych. Oprócz tego, że dostarcza podstawowych dawek witamin, poprawia trawienie, zapobiega zaparciom i wpływa korzystnie...
To warzywo, kojarzące się nam z krzepą i siłą, zawiera wiele witamin i innych składników odżywczych. Odmiany o drobnych i delikatnych bulwach są hodowane jako żywność dla ludzi, zaś okazy większe, mniej smaczne przeznacza się na paszę dla zwierząt. Zawarte w niej mikro-i makroelementy to: potas, wapń,...
Artykuł zwiera lokowanie produktu W czasie sytuacji stresowej w naszym organizmie wydzielana jest adrenalina, noradrenalina...
O powstawaniu pokarmu u przyszłej mamy wiemy już dużo, jednak ciągle wiele rzeczy nas zaskakuje i wprawia w zdumienie. Jest to niesamowite, że mleko matki w trakcie ciąży zmienia swój skład zgodnie z rozwojem dziecka w łonie. Z kolei badania przeprowadzone w 2006 r. na...
Tego typu stany zapalne wewnątrz jamy ustnej są bardzo bolesne. Wpływa to negatywnie na nastrój dziecka i jego apetyt i nie powinniśmy tego bagatelizować. Afty są to niewielkie, bolesne pęcherzyki otoczone czerwoną obwódką, które występują pojedynczo lub w grupach. Pojawiają...
Dlaczego ruch w wieku przedszkolnym jest ważny? Okres przedszkolny to moment, w którym dziecko rozwija się niezwykle intensywnie i dynamicznie. W tym czasie odpowiednio dobrana aktywność fizyczna będzie stymulować prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu: usprawni i wzmocni...
Kiedy masz złe samopoczucie, brakuje ci energii, często zapadasz na infekcje, a twoja skóra jest szara - mogą to być objawy zakwaszonego organizmu, który nie pracuje prawidłowo. Stara się on zneutralizować działanie kwasów, co doprowadza...
Czemu w zimę bardziej tyjemy? Czemu mamy wtedy zwiększony apetyt? Wzrost masy ciała w sezonie jesienno-zimowym zauważa większość społeczeństwa. Tycie w tym okresie jest spowodowane kilkoma czynnikami. Pierwszym z nich jest niska temperatura,...
Produkty żywnościowe różnią się zawartością pierwiastków. Kwasotwórcze są bogate w chlor, fosfor i siarkę, a zasadotwórcze w wapń, sód, potas, magnez. Twoja dieta powinna się składać w 80% z produktów zasadotwórczych i obojętnych, a w 20 % z produktów...
Ospa wietrzna u dzieci, czyli tzw. wiatrówka przenoszona jest przez wirusa drogą kropelkową, a także przez wiatr na odległość kilkudziesięciu metrów. To właśnie dlatego najczęściej chorują na nią przedszkolaki, które niezwykle często zarażają się nią...
Ospa wietrzna u dzieci to choroba typowa dla ich wieku i bardzo łatwo jest się nią zarazić, jeśli do tej pory na nią nie chorowaliśmy. Większość z nas przechodzi ospę w dzieciństwie i do tej pory wspomina fioletowe plamy po gencjanie. Przebiega ona jednak...
Syrop z cebuli nie smakuje najlepiej, a jego zapach może nawet odstraszać, ale jest bardzo skuteczny w walce z uciążliwym, zwłaszcza suchym kaszlem. Podpowiadmy jak zrobić syrop na kaszel, aby był skuteczny. Jego zalety i skuteczność przewyższają więc...
Miód znany jest ze swoich cennych właściwości od zarania dziejów. Już w starożytności czczono pszczoły, a miód uważano...
Dlaczego dieta mamy jest taka ważna? Ciąża i narodziny dziecka to niezwykle ważny okres w życiu kobiety. Każda mama pragnie, by pociecha była zdrowa i pełna energii. Jednym z najważniejszych czynników...
Obchodzone w Stanach Zjednoczonych Ameryki Święto Dziękczynienia to okazja do wspólnego zjedzenia indyka. Tradycja ta trwa niezmiennie od XVI wieku. Nasze narodowe święto reprezentuje polska gęsina. Niestety pojawia się ona na naszych stołach rzadko, chociaż kiedyś...
Jego zastosowanie zmienia się w zależności od gatunku. Najwyższej, jakości gatunek stosowany także jako przyprawa pochodzi z Jamajki, jednak najbardziej popularnym w sztuce kulinarnej gatunkiem jest malezyjski imbir lekarski oraz spożywany na surowo imbir japoński. W lecznictwie...
Do produkcji organicznych i zdrowych kosmetyków wykorzystuje się tylko naturalne procesy. Proces destylacji, suszenia, ekstrakcji i tłoczenia z pewnością podwyższa ich cenę. Dodatkowo muszą one spełniać dość wysokie normy. Jednak jeśli zdecydujemy się na naturalny kosmetyk,...
Dynia obecnie kojarzy nam się coraz bardziej z lampionami na Halloween, które robi się wydrążając dużą, pękatą dynię, wycinając w niej straszne oczy i zęby i umieszczając w środku świecę. Jest to jednak roślina o dużo szerszym zastosowaniu przede wszystkim...