Odpowiednio zbilansowana dieta to taka, która zawiera witaminy i składniki mineralne potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pamiętamy o tym , aby spożywać cenne dla nas witaminy oraz, aby nie dostarczać zbyt dużej ilości soli....
Potas i jego najważniejsze funkcje Potas jest dla roślin niezwykle ważnym składnikiem pokarmowym. Bierze udział w wielu zachodzących w nich procesach. Przede wszystkim odpowiada za gospodarkę wodną, czyli za efektywne pobieranie wody z gleby i utrzymanie jej w komórkach liści. Co więcej,...
Funkcje potasu w organizmie Potas rozpuszcza się w wodzie i przenosi ładunki elektryczne. Dostarcza komórkom składniki odżywcze, a także pomaga usuwać zbędne produkty przemiany materii. Uczestniczy w procesie spalania białek i węglowodanów, a także pobudza wydzielanie insuliny....
Selen - objawy niedoboru Selen to pierwiastek wpływający na funkcjonowanie tarczycy, pracę układu krążenia, systemu immunologicznego oraz układu nerwowego. Niedobór selenu może więc powodować zaburzenia w pracy tych systemów. Niedostateczna podaż selenu z pożywieniem może...
Jak wynika z raportu „Zdrowie i zachowanie zdrowotne mieszkańców Polski w świetle Europejskiego Ankietowego Badania Zdrowia (EHIS)”, opracowanego przez Główny Urząd Statystyczny, już co czwarty Polak ocenia swoje zdrowie na wysokim poziomie. Co trzeci ankietowany nie uważa,...
Krótka charakterystyka różnych gatunków mięs. Kupując wołowinę, jagnięcinę, wieprzowinę, czy koninę powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na wygląd mięsa. Dobra wołowina musi być jędrna w dotyku i jasnoczerwonego koloru. Im kolor...
Mózg ludzki odbiera tysiące informacji dziennie. Aby sprawnie pracował, konieczne jest dostarczanie mu odpowiedniej ilości glukozy, której źródłem są węglowodany. Ale nie wszystkie węglowodany są dobre dla naszego mózgu. Węglowodany (cukry) proste są źródłem energii,...
Suplementacja witamin i składników mineralnych jest szalenie ważna już od pierwszych dni życia maluszka. Karmione mlekiem mamy, przez pierwszych 6 miesięcy życia niemowle otrzymuje wszystko, czego mu potrzeba do prawidłowego rozwoju. Po 6 miesiącach wprowadzamy rozszerzanie diety. Co z domowego zielnika...
Gwajawa to owoc, który występuje w północnej części Ameryki Południowej, w Ameryce Środkowej i na Karaibach. Ta roślina tropikalna, znana również pod nazwą gujawa, osiąga wysokość od 6 do 10 metrów.
Niezależnie od wieku możemy spotkać się z taką dolegliwością jak zatrzymanie wody w organizmie. Przyczyny jej występowania są bardzo...
Nierzadko stosowane w naszym pożywieniu ‘’E” to także barwniki, aromaty i regulatory kwasowości – w każdym razie produkty sztuczne, uzyskiwane w laboratoriach. Ich zastosowanie w produktach jest pod nadzorem, dlatego mogą pojawiać się na półkach w naszych sklepach. Jednak...
Powrót do natury sprawił, że zaczęłyśmy doceniać zapomniane już naturalne i wszechstronne właściwości polskiego szarego mydła. Jest ono idealną alternatywą dla osób ceniących prosty, naturalny skład i różnorodne zastosowanie oraz produkty przyjazne środowisku i nie testowane...
Stosowanie kiełków ma wielowiekową tradycję. Chińczycy wykorzystywali je w celach medycznych, natomiast Aztecy wypiekali z nich chleb. W czasach dzisiejszych kiełki rzodkiewki stanowią cenne uzupełnienie naszej diety i chronią nas przed wieloma cywilizacyjnymi chorobami. Jedz kiełki rzodkiewki Szczególnie...
Przeciętne zapotrzebowanie kaloryczne kobiety wynosi około 1500 kalorii, zaś dziecku rozwijającemu się w brzuchu mamy wystarcza dodatkowe 300 kalorii. Na początku ciąży oczywiście to zapotrzebowanie będzie mniejsze, więc nie musisz jeść za dwoje. Ważne żeby posiłki były częste, ale w niedużych ilościach....
Elektrolity to jony soli mineralnych rozcieńczone w płynach naszego organizmu takich jak krew, osocze i płyny tkankowe. Posiadają one zdolność przewodzenia elektrycznego stąd też ich nazwa. Należą do nich sód, potas, magnez i wapń.
Artykuł zawiera lokowanie produktów marki Domowa Apteczka "Traktuj jedzenie jak lekarstwo, inaczej lekarstwa będą twoim jedzeniem" - za tymi mądrymi słowami Steve'a Jobsa kryje się wszystko to, co powinniśmy wiedzieć o właściwym odżywianiu. Zbilansowana dieta to podstawa...
Rozszerzanie diety niemowlaka o sezonowe warzywa i owoce jest zalecane przez ekspertów i dietetyków dziecięcych. Pochodzenie owoców i warzyw, którymi karmimy niemowlęta po 6 miesiącu życia, ma ogromne znaczenie dla zdrowia dziecka. Wiadomo, że najpewniej sięgać po własne zbiory które samodzielnie...
Dieta dziecka powinna być różnorodna. Dzięki temu organizm otrzymuje optymalną dla niego dawkę wszystkich składników mineralnych i witamin. Pomaga to w utrzymaniu prawidłowej gospodarki w całym organizmie oraz usprawnia umysł, poprawia koncentrację, przeciwdziała senności...
Stara i sprawdzona zasada mówi, że kobieta spodziewająca się dziecka powinna pić wodę regularnie, a nie tylko wtedy, gdy odczuwa faktyczne pragnienie. Dlaczego to takie ważne? – Organizm dziecka, które przez 9 miesięcy rozwija...
Maliny dojrzewają na przełomie lipca i sierpnia. Delikatne, nietrwałe owoce puszczają dużo soku i bardzo szybko pleśnieją. Skorzystajmy więc z sezonu i przygotujmy sok z malin - z przepisu babci, domowy i prosty. Najlepiej...