Mamy w ciąży często mają dylematy, czy wolno im spożywać niektóre produkty. Mogą one bowiem niekorzystnie wpływać na dziecko, ale też powodować uczulenia i alergie, które przez zmiany hormonalne występują w ciąży częściej. Czy można bezpiecznie jeść czereśnie w ciąży? Wyjaśniamy Czereśnie...
Według szacunkowych danych około 15% dorosłych Polaków cierpi na alkoholizm. Alkoholizm jest jednym z największych zagrożeń dla zdrowia i życia człowieka. Alkoholicy muszą zdobyć się na wiele wyrzeczeń i przejść przez długi, trudny, pracochłonny i żmudny proces podczas całościowej terapii leczenia...
Truskawki są owocami sezonowymi, które niestety są u nas dość krótko. Pojawiają się na przełomie maja i czerwca, można je czasem jeszcze znaleźć w lipcu. Są pysznym składnikiem deserów, ale można je również jeść samodzielnie, bo zawierają wiele cennych minerałów, a przede wszystkim witaminę C. Wiele...
Sezon na szparagi trwa u nas wyjątkowo krótko. Szparagi pojawiają się wczesną wiosną i wtedy są najpopularniejsze, ale w miarę możliwości warto to zielone warzywo jeść cały rok. Szparagi zawierają bowiem wiele cennych witamin i minerałów. Warzywo to pochodzi z obszarów Basenu Morza Śródziemnego i...
Arbuz, to owoc uwielbiany przez wiele osób – głownie ze względu na słodki i soczysty smak. Jednak arbuz ma również wiele walorów odżywczych, dzięki czemu nie tylko skutecznie gasi pragnienie, ale również odżywia. Od kiedy arbuz dla niemowlaka? Rozszerzając dietę dziecka...
Rozszerzanie diety dziecka warto robić powoli, sprawdzając przy okazji, czy dziecko nie ma alergii na nowe pokarmy. Od kiedy buraki dla dziecka? Buraczki w diecie dziecka mogą pojawić się już po 6 miesiącu życia. Są one chętnie jedzone przez dzieci ze względu na swój czerwony kolor...
Tę charakterystyczną zieloną roślinę możemy spotkać na łąkach, w lasach, a także przy drogach. Kontakt z nią nie zawsze jest przyjemny, bo parzy, ale jej właściwości zdrowotne są nieocenione. Dlatego warto wiedzieć, kiedy i jak zbierać pokrzywę, a także jak korzystać z zawartych w niej minerałach...
Syrop klonowy – krótka historia powstania Syrop z klonu jest wytwarzany przede wszystkim w Ameryce Północnej, czyli w Kanadzie oraz USA. Określa się go jako kanadyjskie płynne złoto. Pierwsi pozyskiwali go Indianie – najpierw zdobywali sok z drzewa, a następnie wykorzystali...
Kot Mleczysław i Mleczna Kita to superbohaterowie, który szerzą wiedzę na temat pozytywnego wpływu mleka na młode organizmy. Z entuzjazmem będą odwiedzać kolejne szkoły i mówić dzieciakom o mlecznych...
Najlepsze jabłka na soki muszą być twarde i soczyste Nikt nie zaprzeczy, że jabłka są zdrowe i to w każdej postaci. Coraz popularniejsze staje się przygotowywanie świeżo wyciskanych soków w domu. Takie są najzdrowsze, bo nie tracą cennych witamin. Jabłka idealnie nadają się...
Jak leczyć nadciśnienie? W leczeniu (a także profilaktyce) nadciśnienia tętniczego ważne są następujące elementy: leki hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi) przyjmowane zgodnie ze wskazaniami lekarza, regularna, umiarkowana...
Komponowanie diety małego dziecka jest dużym wyzwaniem dla rodziców. Emocje z tym związane wynikają również ze świadomości wpływu, jaki ma żywienie na późniejszy rozwój małego organizmu od pierwszych dni życia dziecka. Trzeba pamiętać, że podstawą...
Jak zapobiec niedoborom? Jakie produkty wybierać? Nie ukrywamy, że nabiał stanowi doskonałe źródło wapnia. Zapoznaj się z naszą listą artykułów spożywczych bogatych w ten pierwiastek...
Jest to idealne rozwiązanie nie tylko dla osób, które chciałyby przejść na wegetarianizm, lecz trudno im zrezygnować z mięsa, ale również dla tych, którzy chcą poprawić swój sposób odżywiania, bez znacznych restrykcji. Co więcej, fleksitarianizm zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych...
Co możemy zrobić dla naszego organizmu by prawidłowo funkcjonował? W pierwszej kolejności należy trzymać regularność posiłków, która zapewni energię na cały dzień. Jadłospis...
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez niemiecką firmę Kervan GmbH Berlin owycofaniu określonej poniżej partii chałwy ze względu na stwierdzenie w niej obecności bakterii Salmonella...
Charakterystyka bólu menstruacyjnego Terminy „ból menstruacyjny” i „bolesne miesiączkowanie” są powszechnie uważane za synonimy w praktyce klinicznej i literaturze. Wskazują na kurczowy, tępy, pulsujący ból, który zwykle występuje w obrębie podbrzusza i pojawia się tuż przed...
GIS ostrzega przed spożywaniem sezamu znanej marki, którego partia jest zanieczyszczona bakteriami Salmonella. Obecność bakterii Salmonella wykryto w trakcie badań urzędowych w 1 z 5 badanych próbek partii produktu pn. „KRESTO SEZAM”, 500 g. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella...
Dlatego też w jadłospisie dzieci powinno znaleźć się mleko i jego przetwory takie jak jogurt, maślanka,...
Rozszerzanie diety dziecka - kiedy zacząć Specjaliści zgodnie potwierdzają, że dziecko do 6 miesiąca życia powinno być odżywiane wyłącznie mlekiem - matki lub odpowiednio skomponowaną mieszanką mleka modyfikowanego. Gdy maluch skończy pół roku, można rozpocząć stopniowe...