Jak przygotować szparagi? Gotuj je krótko! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak przygotować szparagi? Gotuj je krótko!

Jak przygotować szparagi? Gotuj je krótko!

Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie: Unsplash

Właściwie przygotowane szparagi są chrupkie, ale nie surowe. Jak je przygotować, aby nie straciły swoich cennych właściwości i były pyszne?

Sezon na szparagi trwa u nas wyjątkowo krótko. Szparagi pojawiają się wczesną wiosną i wtedy są najpopularniejsze, ale w miarę możliwości warto to zielone warzywo jeść cały rok. Szparagi zawierają bowiem wiele cennych witamin i minerałów. Warzywo to pochodzi z obszarów Basenu Morza Śródziemnego i Azji. U nas najpopularniejsze są białe i zielone, ale występują również szparagi niebieskie, a nawet różowe. Są pyszne i zdrowe, dlatego warto wiedzieć, jak przygotować szparagi.

Jak przygotować szparagi: sposób gotowania to podstawa

Warzyw generalnie nie powinno się długo gotować, bo tracą wówczas wiele składników odżywczych. Jak przygotować szparagi, aby były pyszne i zdrowe? Szparagi gotujemy krótko, ponieważ prawidłowo przygotowane powinny być chrupkie. Przygotowanie szparagów zaczynamy od ich obrania – ale tylko tych białych szparagów, zaczynamy je obierać od główki. Zielonych szparagów nie obieramy. Natomiast u obydwu rodzajów obcinamy zdrewniałe końcówki. Koncówek nie wyrzucaj – możesz na nich ugotować pyszną zupę krem.

Jak przygotować szparagi, aby były chrupkie? Przede wszystkim szparagi gotujemy krótko. Przygotowane szparagi wstawiamy pionowo do garnka, aby z wody wystawały główki. Zielone gotujemy około 5 minut, białe nieco dłużej – około 8 minut. Przygotowując szparagi do gotującej wody można dodać kilka kropel oliwy i szczyptę soli oraz cukru.  

Szparagi – jak przygotować, aby nie traciły wartości?

Szparagi są źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych. Okazuje się jednak, że każda część szparagów – czyli główka, miękka cześć łodygi i łodyga zdrewniała, może zawierać nieco inne wartości odżywcze. Dlatego warto tak przygotować szparagi, aby nie straciły zbyt wiele swoich cennych składników odżywczych i mineralnych.

Szparagi zawierają bowiem sponsor białka, cukrów, błonnika, kwasu foliowego (doskonałe dla kobiet ciężarnych), a także selenu, potasu, magnezu witaminy K. Dlatego warto je wprowadzić do diety na stałe.

CZYTAJ TEŻ>>


Od kiedy arbuzy w diecie niemowlaka?


Jak wyliczyć składkę na ubezpieczenie OC?