Grzyby mają wielu amatorów, a ich smak i aromat niekiedy jest nie do przecenienia. Grzyby stanowią dość dobre źródło witamin B, szczególnie ryboflawiny i niacyny. Znajdziemy w nich również sporo składników mineralnych – potas, fosfor i magnez. Czy zatem można dać dziecku grzyby? I od jakiego wieku...
Niektóre drzewa i krzewy potrzebują wsparcia Dlaczego stawiamy je na pierwszym miejscu? Znajdują się niemal w każdym ogrodzie i jak wiele innych roślin potrzebują specjalnego przygotowania do zimnych miesięcy. Oczywiście nie wszystkie z nich wymagają ochrony — obowiązek ten dotyczy jedynie...
Gruszki to owoce sezonowe, popularne w naszym kraju. Dojrzale są słodkie i pyszne. Jak się okazuje zawierają tez sporo witamin i minerałów. Co można zrobić z gruszek? Mamy kilka ciekawych propozycji i przepisów na gruszki. Sezon na gruszki...
Buraczki na zimę do słoików – dlaczego są takie dobre? Znakomite buraczki na zimę to nie tylko mnóstwo smaku i wyrazistego aromatu. To przede wszystkim cała masa właściwości prozdrowotnych, o których nie można zapomnieć. Buraki znane są głównie jako dobre źródło żelaza, jednak...
Czy wiesz, że pszczoły muszą zebrać nektar z około 4 mln kwiatów, żeby powstał 1 kg miodu? To jasne, że określamy go mianem „płynnego złota”. Bezcenny składnik kosmetyków, deserów i motyw przewodni w ekskluzywnych SPA. Gdybym tak mogła urządzić sobie inspirowane...
Miód nie tylko na talerzu Jednym z najpopularniejszych składników kosmetyków o pochodzeniu naturalnym jest miód. Ten słodki nektar charakteryzuje się właściwościami nawilżającymi, łagodzącymi i przeciwbakteryjnymi. Cenne właściwości posiada także wosk pszczeli oraz propolis,...
Bób jest warzywem strączkowym i sezonowym, który najczęściej spotykamy w zupach, sałatkach, ale bywa jedzony także osobno. Bób w ciąży może się okazać skarbnicą witamin i minerałów, tak ważnych da ciężarnych. Ale okazuje się, że nie wszystkie przyszłe mamy powinny jeść bób. Kiedy wolno jeść...
Mamy w ciąży często mają dylematy, czy wolno im spożywać niektóre produkty. Mogą one bowiem niekorzystnie wpływać na dziecko, ale też powodować uczulenia i alergie, które przez zmiany hormonalne występują w ciąży częściej. Czy można bezpiecznie jeść czereśnie w ciąży? Wyjaśniamy Czereśnie...
Według szacunkowych danych około 15% dorosłych Polaków cierpi na alkoholizm. Alkoholizm jest jednym z największych zagrożeń dla zdrowia i życia człowieka. Alkoholicy muszą zdobyć się na wiele wyrzeczeń i przejść przez długi, trudny, pracochłonny i żmudny proces podczas całościowej terapii leczenia...
Truskawki są owocami sezonowymi, które niestety są u nas dość krótko. Pojawiają się na przełomie maja i czerwca, można je czasem jeszcze znaleźć w lipcu. Są pysznym składnikiem deserów, ale można je również jeść samodzielnie, bo zawierają wiele cennych minerałów, a przede wszystkim witaminę C. Wiele...
Sezon na szparagi trwa u nas wyjątkowo krótko. Szparagi pojawiają się wczesną wiosną i wtedy są najpopularniejsze, ale w miarę możliwości warto to zielone warzywo jeść cały rok. Szparagi zawierają bowiem wiele cennych witamin i minerałów. Warzywo to pochodzi z obszarów Basenu Morza Śródziemnego i...
Arbuz, to owoc uwielbiany przez wiele osób – głownie ze względu na słodki i soczysty smak. Jednak arbuz ma również wiele walorów odżywczych, dzięki czemu nie tylko skutecznie gasi pragnienie, ale również odżywia. Od kiedy arbuz dla niemowlaka? Rozszerzając dietę dziecka...
Rozszerzanie diety dziecka warto robić powoli, sprawdzając przy okazji, czy dziecko nie ma alergii na nowe pokarmy. Od kiedy buraki dla dziecka? Buraczki w diecie dziecka mogą pojawić się już po 6 miesiącu życia. Są one chętnie jedzone przez dzieci ze względu na swój czerwony kolor...
Tę charakterystyczną zieloną roślinę możemy spotkać na łąkach, w lasach, a także przy drogach. Kontakt z nią nie zawsze jest przyjemny, bo parzy, ale jej właściwości zdrowotne są nieocenione. Dlatego warto wiedzieć, kiedy i jak zbierać pokrzywę, a także jak korzystać z zawartych w niej minerałach...
Syrop klonowy – krótka historia powstania Syrop z klonu jest wytwarzany przede wszystkim w Ameryce Północnej, czyli w Kanadzie oraz USA. Określa się go jako kanadyjskie płynne złoto. Pierwsi pozyskiwali go Indianie – najpierw zdobywali sok z drzewa, a następnie wykorzystali...
Kot Mleczysław i Mleczna Kita to superbohaterowie, który szerzą wiedzę na temat pozytywnego wpływu mleka na młode organizmy. Z entuzjazmem będą odwiedzać kolejne szkoły i mówić dzieciakom o mlecznych...
Najlepsze jabłka na soki muszą być twarde i soczyste Nikt nie zaprzeczy, że jabłka są zdrowe i to w każdej postaci. Coraz popularniejsze staje się przygotowywanie świeżo wyciskanych soków w domu. Takie są najzdrowsze, bo nie tracą cennych witamin. Jabłka idealnie nadają się...
Jak leczyć nadciśnienie? W leczeniu (a także profilaktyce) nadciśnienia tętniczego ważne są następujące elementy: leki hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi) przyjmowane zgodnie ze wskazaniami lekarza, regularna, umiarkowana...
Komponowanie diety małego dziecka jest dużym wyzwaniem dla rodziców. Emocje z tym związane wynikają również ze świadomości wpływu, jaki ma żywienie na późniejszy rozwój małego organizmu od pierwszych dni życia dziecka. Trzeba pamiętać, że podstawą...
Jak zapobiec niedoborom? Jakie produkty wybierać? Nie ukrywamy, że nabiał stanowi doskonałe źródło wapnia. Zapoznaj się z naszą listą artykułów spożywczych bogatych w ten pierwiastek...