Daktyle - zdrowe słodycze... Słodkie i zdrowe. Idealne, gdy brakuje ci magnezu i potasu
Ocet jabłkowy- znacie? Ocet jabłkowy – jest bogactwem składników odżywczych. W jego skład wchodzi duża grupa minerałów i pierwiastków śladowych, takich jak np. potas, sód, krzem, magnez, fluor,...
Dynia jest popularnym warzywem o słodkawym smaku i pięknej, nasyconej, pomarańczowej barwie. Często gości na naszych stołach w postaci dodatków do mięs, placków, a także zupy z dyni. Jak zrobić tradycyjną, domową zupę z dyni? Mamy sprawdzony przepis. Domowy przepis na tradycyjną...
Ciemnofioletowy o lśniącej skórce bakłażan przywędrował do nas z Indii. Bakłażan, inaczej zwany oberżyną, nie jest szczególnie aromatycznym owocem (dokładnie tak, bakłażan to nie warzywo!), dlatego możemy go łączyć z innymi warzywami. Kiedy można wprowadzać bakłażana do diety dziecka? Według...
Maliny są smacznymi owocami sezonowymi, które niezwykle korzystnie działają na nasze zdrowie. Jak zrobić domowy sok z malin i od kiedy możemy podawać je dziecku? Domowy sok z malin – jakie ma właściwości? Domowy sok z malin będzie niezastąpiony podczas...
Wraz z potem z naszego organizmu usuwane są cenne składniki mineralne (głównie sód, potas). Ich niedobór może prowadzić do zachwiania równowagi organizmu. Co pić w upł, aby dobrze się nawodnić? Najlepszym wyborem na upały będzie woda średnio- lub wysokozmineralizowana, gdyż...
Porzeczki są wyjątkowo smacznymi owocami, a do tego okazują się być skarbnicą Witami i minerałów. W Polsce sezon na nie przypada w lipcu i w sierpniu wtedy też są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Od kiedy można dawać porzeczki dziecku? Okazuje się, że maluchy mogą je jeść dość wcześnie. Od...
Te sezonowe owoce są u nas niezwykle popularne na przełomie maja, czerwca, a także w lipcu. Nic dziwnego, ponieważ poza walorami smakowymi są źródłem wielu witamin i minerałów, a także pysznym dodatkiem do ciast i deserów. Truskawki mogą jednak uczulać i być pryskane chemicznymi środkami i...
Rzeżucha, inaczej pieprzyca siewna (Lepidium sativum) to gatunek rośliny jednorocznej z kapustowatych (Brassicaceae). Rzeżucha jest nieodłącznym symbolem Wielkanocy, dlatego gości w czasie świąt na wielu polskich stołach. Podczas świątecznego śniadania niezwykle dekoracyjnie będzie...
Czym jest nadwrażliwość zębów? Nadwrażliwość zębów, a dokładnie nadwrażliwość zębiny, jest obok próchnicy, jednym z najczęstszych schorzeń stomatologicznych. Charakterystycznym objawem tej dolegliwości jest
Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, które jest coraz bardziej popularne w kuchniach na całym świecie. Oprócz swojego delikatnego smaku, cukinia jest także bogata w wartości odżywcze i niesie korzyści zdrowotnych. Od kiedy można dać dziecku cukinię i dlaczego warto ją jeść? Wyjaśniamy. Cukinia:...
Organizm dziecka nieustannie się rozwija i rośnie, dlatego dostarczenie mu niezbędnych składników odżywczych powinno stanowić priorytet rodziców. Jak mleko krowie wpływa na nasze zdrowie i kiedy można je wprowadzić do diety dziecka? Mleko krowie jak wprowadzać do diety dziecka? Zgodnie...
Jagody obfitują w składniki odżywcze, które mogą przyczynić się do prawidłowego rozwoju dziecka. Kiedy jest odpowiedni moment, aby zacząć podawać jagody dziecku, i jakie wartości odżywcze niosą ze sobą te owoce? Jagody w diecie dziecka: od kiedy? Eksperci ds. żywienia zgodnie podkreślają,...
Przystawka - sałatka z pieczonym burakiem Zanim podasz główne danie, zastanów się, od czego zacząć uroczysty obiad urodzinowy. W naszej kulturze zwykle jest to zupa, jednak może przełamać ten zwyczaj i postawić na różnorodne warzywa, aby urozmaicić i wzbogacić...
Dlaczego troska o trawę latem jest ważna Znaczenie letniej pielęgnacji trawy jest nie do przecenienia. Trawnik, który jest odpowiednio pielęgnowany w sezonie letnim jest zdrowy, bujny i zawsze gotowy do gry w piłkę nożną lub na piknik na świeżym powietrzu. Z drugiej strony,...
Składniki odżywcze miodu - jakie substancje wspierają naszą odporność Składniki odżywcze miodu są kluczowym czynnikiem wspierającym naszą odporność. Miód jest niezwykle bogaty w różnorodne substancje odżywcze, które korzystnie wpływają na nasz organizm.
Sezon na szparagi trwa u nas wyjątkowo krótko. Szparagi pojawiają się wczesną wiosną i wtedy są najpopularniejsze, ale w miarę możliwości warto to zielone warzywo jeść cały rok. Zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Dlatego warto je wprowadzić do diety dziecka. Od kiedy szparagi dla...
Jednak ze stosowaniem diet wegetariańskich, zwłaszcza niewłaściwie zbilansowanych, związane jest ryzyko niedoborów pokarmowych, np. niedoborów wapnia. Natomiast spożycie magnezu w populacji wegetarian jest zadowalające i często...
Pistacje są popularnymi orzechami, które nie dość, że są smaczne, mają do tego niezwykle dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Specjaliści podkreślają, że pistacje obniżają ciśnienie krwi i cholesterolu, wzmacniają też układ odpornościowy. Pistacje zawierają również między innymi witaminy E, B6, C,...
Katar, ból głowy, drapanie i ból gardła, a czasem kaszel. Jeśli do tego dojdą stany podgorączkowe i złe samopoczucie – przeziębienie gotowe. Jaki jest domowy sposób na przeziębienie, który pomoże szybko stanąć na nogi? Wybraliśmy 3, które stosowały nasze babcie. Domowy sposób...