Sezon na szparagi trwa u nas wyjątkowo krótko. Szparagi pojawiają się wczesną wiosną i wtedy są najpopularniejsze, ale w miarę możliwości warto to zielone warzywo jeść cały rok. Zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Dlatego warto je wprowadzić do diety dziecka. Od kiedy szparagi dla dziecka? Wyjaśniamy.
Szparagi w diecie dziecka – od kiedy?
Rozszerzanie diety niemowlaka powinno się odbywać powoli i stopniowo, aby wykluczyć ewentualne alergie pokarmowe i uczulenia. Dlatego podajemy dziecku początkowo trochę nowego pokarmu, w rozdrobnionej formie. Od kiedy szparagi w diecie dziecka? Szparagi możemy włączyć do diety malucha, kiedy skończy 8. miesiąc.
Jeśli zdecydujemy się podawać dziecku szparagi w 8. miesiącu, proponujemy zacząć od tych zielonych, które są delikatne, miękkie i nie wymagają obierania.
Zdrowe szparagi dla dziecka
Warzywo to pochodzi z obszarów Basenu Morza Śródziemnego i Azji. U nas najpopularniejsze są białe i zielone, ale występują również szparagi niebieskie, a nawet różowe. Są pyszne i zdrowe, dlatego warto wiedzieć,jak przygotować szparagi. Warzyw generalnie nie powinno się długo gotować, bo tracą wówczas wiele składników odżywczych.
Szparagi są bardzo zdrowymi warzywami – zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Co w nich znajdziemy? Między innymi: witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten, ale także potas, wapń, jod, fosforu, magnez. Dodatkowo szparagi zawierają też związki biologicznie czynne, niezwykle korzystne dla zdrowia.