Opublikowany przez: Redakcja F. Redakcja 2024-08-07 11:15:34
Autor zdjęcia/źródło: Obraz autorstwa freepik
Maliny są smacznymi owocami sezonowymi, które niezwykle korzystnie działają na nasze zdrowie. Jak zrobić domowy sok z malin i od kiedy możemy podawać je dziecku?
Domowy sok z malin będzie niezastąpiony podczas jesiennych i zimowych katarów i przeziębień. Maliny zawierają bowiem naturalny kwas salicylowy, który działa napotnie oraz przeciwzapalnie. Domowy sok z malin ma działanie również działanie przeciwgorączkowe i wspomaga leczenie przeziębień. Maliny mają także mnóstwo witamin wspierających odporność. Owoce malin kryją w sobie bogactwo składników odżywczych, soli mineralnych oraz witamin. Zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry i związki śluzowe. Bogate w witaminy C, E, B1, B2, B6, a także w żelazo, potas, magnez i wapń.
W rozszerzaniu diety dziecka maliny mogą się pojawić około 7. miesiąca życia. Podawajmy je jednak stopniowo, ponieważ mogą powodować uczulenia.
Do zrobienia domowego soku z malin będziesz potrzebować:
Maliny umyj i pozostaw do odsączenia. Następnie owoce wsyp do czystego, dużego słoja przesypując kolejne warstwy cukrem, tak, aby ostatnią warstwą był również cukier. Przykryj ściereczką i odstaw w zacienione miejsce na 1-2 dni, aż maliny puszczą sok. Kolejno, maliny dokładnie przetrzyj przez sito, zlewając sok do garnka i podgrzej na małym ogniu. Przygotuj słoiczki i nakrętki wyparzone wrzątkiem i osuszone. Przelej do nich gorący sok, zakręć i odstaw do góry dnem, do ostudzenia.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.