Te sezonowe owoce są u nas niezwykle popularne na przełomie maja, czerwca, a także w lipcu. Nic dziwnego, ponieważ poza walorami smakowymi są źródłem wielu witamin i minerałów, a także pysznym dodatkiem do ciast i deserów. Truskawki mogą jednak uczulać i być pryskane chemicznymi środkami i...
Rzeżucha, inaczej pieprzyca siewna (Lepidium sativum) to gatunek rośliny jednorocznej z kapustowatych (Brassicaceae). Rzeżucha jest nieodłącznym symbolem Wielkanocy, dlatego gości w czasie świąt na wielu polskich stołach. Podczas świątecznego śniadania niezwykle dekoracyjnie będzie...
Czym jest nadwrażliwość zębów? Nadwrażliwość zębów, a dokładnie nadwrażliwość zębiny, jest obok próchnicy, jednym z najczęstszych schorzeń stomatologicznych. Charakterystycznym objawem tej dolegliwości jest
Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, które jest coraz bardziej popularne w kuchniach na całym świecie. Oprócz swojego delikatnego smaku, cukinia jest także bogata w wartości odżywcze i niesie korzyści zdrowotnych. Od kiedy można dać dziecku cukinię i dlaczego warto ją jeść? Wyjaśniamy. Cukinia:...
Organizm dziecka nieustannie się rozwija i rośnie, dlatego dostarczenie mu niezbędnych składników odżywczych powinno stanowić priorytet rodziców. Jak mleko krowie wpływa na nasze zdrowie i kiedy można je wprowadzić do diety dziecka? Mleko krowie jak wprowadzać do diety dziecka? Zgodnie...
Jagody obfitują w składniki odżywcze, które mogą przyczynić się do prawidłowego rozwoju dziecka. Kiedy jest odpowiedni moment, aby zacząć podawać jagody dziecku, i jakie wartości odżywcze niosą ze sobą te owoce? Jagody w diecie dziecka: od kiedy? Eksperci ds. żywienia zgodnie podkreślają,...
Przystawka - sałatka z pieczonym burakiem Zanim podasz główne danie, zastanów się, od czego zacząć uroczysty obiad urodzinowy. W naszej kulturze zwykle jest to zupa, jednak może przełamać ten zwyczaj i postawić na różnorodne warzywa, aby urozmaicić i wzbogacić...
Dlaczego troska o trawę latem jest ważna Znaczenie letniej pielęgnacji trawy jest nie do przecenienia. Trawnik, który jest odpowiednio pielęgnowany w sezonie letnim jest zdrowy, bujny i zawsze gotowy do gry w piłkę nożną lub na piknik na świeżym powietrzu. Z drugiej strony,...
Składniki odżywcze miodu - jakie substancje wspierają naszą odporność Składniki odżywcze miodu są kluczowym czynnikiem wspierającym naszą odporność. Miód jest niezwykle bogaty w różnorodne substancje odżywcze, które korzystnie wpływają na nasz organizm.
Sezon na szparagi trwa u nas wyjątkowo krótko. Szparagi pojawiają się wczesną wiosną i wtedy są najpopularniejsze, ale w miarę możliwości warto to zielone warzywo jeść cały rok. Zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Dlatego warto je wprowadzić do diety dziecka. Od kiedy szparagi dla...
Jednak ze stosowaniem diet wegetariańskich, zwłaszcza niewłaściwie zbilansowanych, związane jest ryzyko niedoborów pokarmowych, np. niedoborów wapnia. Natomiast spożycie magnezu w populacji wegetarian jest zadowalające i często...
Pistacje są popularnymi orzechami, które nie dość, że są smaczne, mają do tego niezwykle dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Specjaliści podkreślają, że pistacje obniżają ciśnienie krwi i cholesterolu, wzmacniają też układ odpornościowy. Pistacje zawierają również między innymi witaminy E, B6, C,...
Katar, ból głowy, drapanie i ból gardła, a czasem kaszel. Jeśli do tego dojdą stany podgorączkowe i złe samopoczucie – przeziębienie gotowe. Jaki jest domowy sposób na przeziębienie, który pomoże szybko stanąć na nogi? Wybraliśmy 3, które stosowały nasze babcie. Domowy sposób...
Grzyby mają wielu amatorów, a ich smak i aromat niekiedy jest nie do przecenienia. Grzyby stanowią dość dobre źródło witamin B, szczególnie ryboflawiny i niacyny. Znajdziemy w nich również sporo składników mineralnych – potas, fosfor i magnez. Czy zatem można dać dziecku grzyby? I od jakiego wieku...
Niektóre drzewa i krzewy potrzebują wsparcia Dlaczego stawiamy je na pierwszym miejscu? Znajdują się niemal w każdym ogrodzie i jak wiele innych roślin potrzebują specjalnego przygotowania do zimnych miesięcy. Oczywiście nie wszystkie z nich wymagają ochrony — obowiązek ten dotyczy jedynie...
Gruszki to owoce sezonowe, popularne w naszym kraju. Dojrzale są słodkie i pyszne. Jak się okazuje zawierają tez sporo witamin i minerałów. Co można zrobić z gruszek? Mamy kilka ciekawych propozycji i przepisów na gruszki. Sezon na gruszki...
Buraczki na zimę do słoików – dlaczego są takie dobre? Znakomite buraczki na zimę to nie tylko mnóstwo smaku i wyrazistego aromatu. To przede wszystkim cała masa właściwości prozdrowotnych, o których nie można zapomnieć. Buraki znane są głównie jako dobre źródło żelaza, jednak...
Czy wiesz, że pszczoły muszą zebrać nektar z około 4 mln kwiatów, żeby powstał 1 kg miodu? To jasne, że określamy go mianem „płynnego złota”. Bezcenny składnik kosmetyków, deserów i motyw przewodni w ekskluzywnych SPA. Gdybym tak mogła urządzić sobie inspirowane...
Miód nie tylko na talerzu Jednym z najpopularniejszych składników kosmetyków o pochodzeniu naturalnym jest miód. Ten słodki nektar charakteryzuje się właściwościami nawilżającymi, łagodzącymi i przeciwbakteryjnymi. Cenne właściwości posiada także wosk pszczeli oraz propolis,...
Bób jest warzywem strączkowym i sezonowym, który najczęściej spotykamy w zupach, sałatkach, ale bywa jedzony także osobno. Bób w ciąży może się okazać skarbnicą witamin i minerałów, tak ważnych da ciężarnych. Ale okazuje się, że nie wszystkie przyszłe mamy powinny jeść bób. Kiedy wolno jeść...