Opublikowany przez: IwonaSza 2013-08-27 13:23:34
Gwajawa to owoc, który występuje w północnej części Ameryki Południowej, w Ameryce Środkowej i na Karaibach. Ta roślina tropikalna, znana również pod nazwą gujawa, osiąga wysokość od 6 do 10 metrów.
Jak wygląda gwajawa?
Gwajawa może mieć kształ okrągły lub lekko gruszkowaty i osiąga średnicę od 3 do 10 cm. Wielkością dorównuje małemu jabłku. Żółta, jasnozielona, czerwona lub różowa skóra jest cienka, ale dość twarda i ma gorzki smak. Miąższ owocu może być jasny lub czerwony.
Zdrowa słodycz
Miąższ gwajawy jest słodki, przyjemnie pachnie i jest bardzo soczysty. Połowę owocu stanowią nasiona, które są jadalne i również zawierają wiele cennych witamin. Co jest bardzo ważne, owoc gwajawy zawiera pięć razy więcej witaminy C, niż pomarańcza. Jedząc jeden owoc dziennie, dostarczamy naszemu organizmowi więcej tej cennej witaminy, niż wynosi zalecana dzienna dawka dla osoby dorosłej.
Warto pamiętać, że witamina C jest przeciwutleniaczem, który neutralizuje toksyczne działania wolnych rodników, wytwarza kolagen i przyczynia się do powstawania zdrowych tkanek.
Poza tym, owoce gwajawy zawierają błonnik i potas. Błonnik wspomaga trawienie organizmu, a potas świetnie reguluje ciśnienie krwi.
Zastosowanie
Najlepsze są owoce zielonożółte, które dopiero zaczynają mięknąć. Taki owoc warto przechowywać w lodówce. Gwajawę można jeść na surowo, używać do deserów, soków, dżemów i innych. Z owoców i liści jest przyrządzana również herbata.
W medycynie liście gwajawy mają właściwości lecznicze – działają przeciwbiegunkowo i przeciwbakteryjnie.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.