Opublikowany przez: IwonaSza 2013-10-10 15:03:50
Odpowiednio zbilansowana dieta to taka, która zawiera witaminy i składniki mineralne potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pamiętamy o tym , aby spożywać cenne dla nas witaminy oraz, aby nie dostarczać zbyt dużej ilości soli. Co jednak wiemy o potasie?
Działanie i funkcja potasu
Potas to trzeci składnik mineralny po wapniu i fosforze, którego mamy w ciele najwięcej. Jest dodatnim ładunkiem elektrycznym w płynach ustrojowych, a jego większość znajduje się w komórkach. Jego zadaniem jest przewodzenie impulsów nerwowych, odpowiada za skurcz mięśni, reguluje pracę serca i ciśnienia krwi. Odpowiada również za kontrolowanie objętości płynów w komórkach i współdziała w usuwaniu trujących produktów przemiany materii z organizmu.
Niedobór i przedawkowanie
Badania wykazały, że osoby, które spożywają pokarm bogaty w potas, mają znacznie mniejsze ciśnienie krwi. Dzięki temu, że potas zmniejsza ciśnienie krwi, zmniejsza również ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Dzienne zapotrzebowanie potasu wynosi 3,5 g.
Niedobór potasu, szczególnie u ludzi zdrowych, nie wywołuje żadnych dolegliwości. Pierwszym, widocznym objawem małej zawartości potasu w organizmie jest osłabienie mięśni oraz nudności. Problem może pojawić się, gdy osoba z niedoborem potasu cierpi na biegunkę lub zażywa środki moczopędne. Wówczas może to doprowadzić do niewydolności krążenia.
Nadmiar potasu w organizmie może być groźny dla osób cierpiących na zaburzenia czynności nerek. Wówczas należy przyjmować preparaty zawierające potas po konsultacji z lekarzem. Przedawkowanie potasu objawia się w postaci zmęczenia mięśni oraz niemiarowej pracy serca.
Źródła potasu
Cennym źródłem potasu są owoce i warzywa, szczególnie: ziemniaki, banany i pomarańcze. Potas znajdziemy również w mleku, jogurtach i drobiu. Warto również pamiętać, że długotrwałe gotowanie warzyw w wodzie sprawia, że tracą zawarte w sobie składniki mineralne. O wiele cenniejsze jest przygotowywanie warzyw na parze.
Żródło: "Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół"
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
178.235.*.* 2014.01.25 20:57
Podobnie jak mąż jednej z przedmówczyń, przyjmowałam na niedobór potasu Katelin+. Szybko wyrównałam jego poziom, od tamtej pory pilnuję się z dietą, ograniczam sól, jem dużo zielonych warzyw, pomidorów, trochę ziemniaków i bananów - i pozbyłam się wszystkich przykrych objawów.
Monika Buczyńska 2013.12.29 18:52
wystarczy jeść dużo warzyw i owoców w których znajduję się dużo potasu, ale macie rację dziewczyny trzeba się wspomagac tabletkami.
kasia40 2013.12.22 11:18
bardzo mało mówi się o niedoborze potasu, a niestety występuje on dość powszechnie... mój mąż i moja koleżanka się z nim zmagają, więc wiem, że wrato zrobić sobie badanie krwi i upewnić się, że poziom potasu jest odpowiedni... albo po prostu zarzywać regularnie dużo warzyw, pić sok pomidorowy i suplementować się... mój mąż przyjmuje np ketalin+ dostępny bez recepty w aptece
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.