Syrop z cebuli nie smakuje najlepiej, a jego zapach może nawet odstraszać, ale jest bardzo skuteczny w walce z uciążliwym, zwłaszcza suchym kaszlem. Podpowiadmy jak zrobić syrop na kaszel, aby był skuteczny. Jego zalety i skuteczność przewyższają więc drobne niedogodności związane z doznaniami zmysłowymi. Warto wypróbować ten domowy syrop, który jest naturalny i bezpieczny również dla dzieci i kobiet w ciąży. Łagodzi on kaszel i ból gardła, dzięki czemu hamuje napady suchego kaszlu. Syrop wspomaga również odporność, więc skutecznie zapobiega nawrotom infekcji.
Syrop z cebuli na kaszel - właściwości
Cebula znana jest ze swoich właściwości antyseptycznych. Zawiera bakteriobójcze związki siarki, glikozydy, pektynę oraz glukokininy. Jest również bogata w składniki mineralne takie jak potas czy jod, które działają przeciwinfekcyjnie oraz witaminy A, z grupy B, C i PP, dzięki czemu zapobiega anemii w czasie choroby. Jest także ważnym źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, magnezu, chromu, żelaza i błonnika pokarmowego.
Ostry smak cebuli w syropie łagodzi słodycz miodu lub cukru. Miód dodatkowo będzie działał łagodząco i nawilżająco na gardło. Nie poleca się go jednak osobom na niego uczulonym, dlatego jego zamiennikiem w takim przypadku powinien być cukier. Syrop działa przeciwkaszlowo, ale też wykrztuśnie, dlatego najlepiej nie stosować go na noc.
Syrop z cebuli na kaszel – jak zrobić? PRZEPIS
Składniki:
- 2 duże cebule
- 5 łyżek miodu lub cukru
Syrop z cebuli - jak go zrobić KROK PO KROKU:
- Cebule drobno posiekaj. Umieść najlepiej w szklanym naczyniu, miseczce lub słoiku. Zalej miodem lub zasyp cukrem. Trzymaj pod przykryciem kilka godzin, a najlepiej pozostaw na 1 noc.
- Gdy cebula puści sok odcedź ją przez gazę. Syrop przelej do buteleczki i przechowuj do 2 tygodni w chłodnym miejscu.
Syrop z cebuli - Dawkowanie:
Syrop z cebuli pij w czasie infekcji, zarówno przy suchym, jak i mokrym kaszlu. Dorośli 2-3 łyżki syropu dziennie, dzieci 2 łyżki dziennie. W razie silnego, duszącego kaszlu należy zwiększyć dawkowanie syropu do 1-2 łyżek co 2-3 godziny.