Dżem z czereśni będzie doskonały do tostów z masłem, do marynaty do żeberek, do glazury do kurczaka, do lodów i deserów. Możesz zjeść go ze świeżą bułeczką i białym serem lub wykorzystać jako dodatek do ciasta czy słodki farsz do naleśników. Dżem z czereśni
Na domowe kaszki przepisy są rozmaite, w zależności od wieku. Na bazie kaszki ryżowej, kukurydzianej lub jaglanej lub kaszki manny możesz przyrządzić leguminy z owocami lub kaszki na mleku. Jedno warto wiedzieć, że im kasza jest grubsza i mniej przetworzona oraz preparowana,...
Jak zrobić kurki, aby były pszne, a przy okazji zachować ich składniki odżywcze? Kurki zawierają dużo wody oraz znacznie mniej białka i tłuszczu. Obecne w kurkach witaminy grupy B, C, D, E, beta karoten oraz minerały jak wapń, fluor, jod i potas występują...
Sałatki dietetyczne to nieodłączny element zdrowego stylu życia i wszelkich diet odchudzających. Niskokaloryczne warzywa i lekkie ziołowe dressingi uzupełnią w twoim organizmie witaminy i dadzą wspaniały zastrzyk energii. Sałatka grecka Składniki: główka...
Przeciętny zdrowy i dietetyczny obiad ma średnio 400 kcal. Na obiadowym talerzu zazwyczaj nie może zabraknąć mięsa, węglowodanów w postaci makaronu, ryżu czy kartofli oraz surówki i sałatki. Skomponujmy zatem smaczne dania obiadowe i przyrządźmy je trzymając się dietetycznych...
Bakłażany doskonale smakują panierowane, smażone lub duszone z dodatkiem czosnku i cebuli. Świetnie sprawdzają się także na grillu, zarówno jako danie główne, przystawka czy dodatek. Faszerowany bakłażan, ratatouille czy grecka zapiekanka zwana moussaką...
Zadziwią one gości nie tylko widokiem ale także smakiem. Wykorzystajmy świeże truskawki do ciast, które pieczemy przez cały rok a sprawimy, że ich owocowa nutka zachwyci wszystkich. Ciasto truskawkowe z kruszonką Składniki: 80 dag truskawek 20...
Zacznijmy od placków i tart. Czerwiec to idealna pora na truskawkowe szaleństwa. Truskawki możemy połączyć z kremem lub orzeźwiającą galaretką, a spód ciasta możemy zrobić na przykład serowy. Tarta z truskawkami i galaretką Składniki: 1,5...
Co to znaczy zdrowy obiad? To taki, który nie ma za dużo kalorii ale za to posiada wysokie wartości odżywcze. Pozbądźmy się zatem starych nawyków i zastąpmy niektóre produkty. Z innych używanych przez nasze babcie powinnyśmy w ogóle zrezygnować.
Zrezygnujmy z dużych ilości tłuszczu używanego do smażenia oraz dodawajmy dużo warzyw do potraw. Przygotowywane w ten sposób potrawy będą przede wszystkim miały mniej kalorii a dzięki warzywom staną lekkostrawne i zdrowe. A oto proste triki na dietetyczne przepisy jakie powinnaś zastosować...
Truskawki to dobre źródło witaminy C . 100 g truskawek zawiera 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę), A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem, które wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Znajdujący...
Bób - właściwości Bób jest bogatym źródłem kwasu foliowego cennego dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy zapobiega występowaniu wad rozwojowych płodu i wspomaga leczenie niedokrwistości. Bób wiąże kwasy żółciowe w jelicie...
Kalafior jest warzywem niskokalorycznym, dzięki czemu stosowany jest przy wielu dietach. Dzięki łagodnemu i świetnie komponującemu się smakowo z innymi produktami warzywu na kalafior przepisy obejmują zarówno przekąski obiady i sałatki. Apetyczne kalafiorowe różyczki...
BLW przepisy na dziecięce posiłki możemy zacząć wprowadzać dopiero, gdy dziecko samodzielnie siada. Jest to etap rozwoju w którym maluch potrafi już chwytać palcami i kierować rękę do buzi. Organizm dziecka jest już gotowy do przyjęcia pokarmu innego niż mleko, a samo dziecko wykazuje duże zainteresowanie...
Uwielbiam przepisy, które są łatwe, szybkie i jak to się mówi przyjemne. Dodatkowo cała moja rodzina przepada z jajkami, więc gdy przypomniał mi się przepis mojej mamy na kotleciki z jajek dla dzieci, doszłam do wniosku, że muszę spróbować i zrobić je...
Przede wszystkim powinnaś przygotować zdrowszą panierkę. Do tartej bułki dodaj pokruszonych płatków kukurydzianych. Taka panierka jest o wiele smaczniejsza i mniej kaloryczna. Możesz ją przygotować na zapas i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Panierka wchłania...
Są one zdecydowanie lepsze od kupnych. Lody robione na bazie żółtek i naturalnych, świeżych składników oraz sorbety ze świeżych owoców maja niepowtarzalny smak. Niestety własnym wyrobom trzeba poświęcić trochę czasu ale uważam że będzie to czas dobrze spożytkowany. Lody domowej roboty...
Domowy ekstrat bulionu powinien być uniwersalny. Na jego bazie będziesz przygotowywać...
Wystarczy jeden garnek lub wok, by przygotować obiad w jednym naczyniu. Dzięki różnorodności składników masz duże pole do popisu, gdyż kombinacji jest wiele. Sycące danie, odgrzane następnego...