Smaki lata – truskawkowa ambrozja
Opublikowany przez:
Mela134
Autor zdjęcia/źródło:
Mus truskawkowy@flikr.com/Clyde Robinson
Sezon na truskawki już w pełni. Jeszcze tylko chwila, a smak i aromat czerwcowych owoców zostaną tylko wspomnieniem do przyszłego roku. Korzystajmy z okazji póki czas i przygotujmy mus truskawkowy. Wspaniały dodatek do ciast, lodów, gofrów oraz wielu innych deserów wspaniale zaspokoi nasze apetyty.
Truskawki to dobre źródło witaminy C . 100 g truskawek zawiera 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę), A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem, które wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Znajdujący się w truskawkach magnez odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, mangan zapobiega zmęczeniu i poprawia pamięć. Truskawki zawierają także potas, wapń, żelazo i cynk.
Wytrawny mus truskawkowy do mięs
Składniki:
- 1/2 szklanki octu balsamicznego
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- sól morska, pieprz, cukier do smaku
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Truskawki obierzmy z szypułek, umyjmy, osuszmy i rozdrobnijmy.
- Dodajmy ocet balsamiczny i gotujmy na małym ogniu około 5 minut.
- Dodajmy kwaśnej śmietany i gotujmy 2 minuty.
- Doprawmy sos solą, pieprzem, cukrem i cytryną.
(Mus truskawkowy@flikr.com/Tim Sackton)
Mus truskawkowy do ciast
Składniki
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Świeże truskawki umyjmy, odszypułkujmy i osuszmy.
- W garnku rozgrzejmy masło, dodajmy truskawki, cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny.
- Smażmy do 10 min., aż sos nieco zgęstnieje. Jeśli truskawki mają dużo soku możemy wydłużyć czas smażenia o kolejne 5 minut.
- Odstawmy na 15 minut, żeby truskawki przestygły, a sos bardziej zgęstniał, następnie zmiksujmy truskawki blenderem.
- Mus możemy podawać zimny lub ciepłym, przy czym schłodzony będzie bardziej gęsty.
Mus truskawkowy z serkiem mascarpone
Składniki:
- 1 opakowanie śmietanki 30%
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i przełożyć do wysokiego naczynia.
- Zmiksować na gładki mus i doprawić cukrem do smaku.
- Brzoskwinie umyć, podzielić na cząstki i zmiksować na mus.
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając około 2 łyżki cukru.
- Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i razem delikatnie wymieszać.
- Przygotować pucharki i układać warstwami: mus brzoskwiniowy, masę śmietanową, mus truskawkowy, ponownie masę.
- Deser przed podaniem schłodzić około godziny w lodówce.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Owoce w diecie niemowlaka i starszaka>>
Aromatyczne i zdrowe – wyczarowane z owoców>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora