Owoce egzotyczne mają nie tylko nadzwyczajny, odmienny od znanych nam owoców, wygląd i kształt. Ich smak i konsystencja również są niezwykłe, dzięki czemu możemy z ich pomocą wzbogacić nasze...
Krzewy szczepione na pniu - ciekawostka czy warte uwagi rozwiązanie Do tej pory zazwyczaj traktowano krzewy na pniu jako zdecydowanie dekoracyjne rośliny do ogrodu. Czy jednak to jedyne ich możliwości? Jak się okazuje takie rozbudowanie przestrzenne krzewu to świetny sposób na zaoszczędzenie...
Wydaje Ci się, że owoce i warzywa wystarczy przepłukać wodą i są gotowe do spożycia? Tak robi większość z nas, jednak niestety to nie wystarczy. CZYTAJ TAKŻE: 6...
Czy szklanka soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego może być jedną z pięciu zalecanych porcji owoców i warzyw dziennie? Wokół tematu narosło wiele mitów. Głównie obawiamy się zawartości w sokach cukru i konserwantów, czy słusznie?
Najwięcej witamin i mikroelementów zawierają owoce i warzywa, które dojrzewały w pełnym słońcu. Szkoda, że nie da się ich zjeść na zapas. Jest jednak metoda, która pozwoli zachować ich bogactwo na resztę na roku. Będziesz mogła przygotować z nich pyszne...
Kaki owoc, czyli persymona pochodzi z Chin i Japonii. Ma kształt pomidora z trochę grubszą od niego gładką i sprężystą skórką w różnych odcieniach koloru pomarańczowego lub czerwonego. Miąższ kaki jest jasnopomarańczowy, a smakiem owoc ten przypomina trochę śliwkę. Na...
W ostatnich latach coraz częściej spotykamy się z informacjami w środkach masowego przekazu dotyczącymi właściwego odżywiania i wpływu diety na organizm. Modę na zdrowe odżywianie widać także w badaniach, z których wynika, że 85% konsumentów zwraca uwagę...
Jako rodzice chcemy zapewnić naszym dzieciom wszystko co najlepsze. Dlatego wielu z nas często zastanawia się, czy produkty które jedzą nasze dzieci są zdrowe?...
Badanie, przeprowadzone pod kierunkiem prof. dr hab. Lidii Wądołowskiej, prof. zw., z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego,...
W obliczu szybkiego tempa życia rodziców oraz wszechobecnych restauracji typu fast-food propagowanie wśród dzieci i młodzieży odpowiedniego odżywiania się nie jest rzeczą łatwą. Na szczęście, bardzo dobre efekty w dziedzinie...
Krzewy aronii są w Polsce coraz chętniej uprawiane w sadach ze względu na to, że nie mają specjalnych wymagań glebowych. Owoce aronii na surowo mają słodko-cierpki smak, dlatego lepiej smakują...
Dlaczego na owoce cytrusowe w ciąży powinnaś nałożyć sobie pewne limity? Po pierwsze owoce cytrusowe mogą alergizować. Dodatkowo potęguje to fakt, że te owoce są „pryskane”. Podejście specjalistów w tej materii jest zróżnicowane. Niektórzy lekarze zalecają, by ciężarna...
- Warzywa i owoce powinny być naturalnym elementem jadłospisu dziecka już od momentu rozszerzania diety niemowlaka. Z reguły jedzenie owoców przychodzi maluchom łatwiej, ze względu na ich naturalnie słodki smak. Większości dzieci nie trzeba więc specjalnie do nich namawiać. Trudniej bywa z warzywami....
Wybierając te produkty mamy pewność, że zawierają tylko te składniki, które przeszły restrykcyjne testy oceniających ich jakość i są odpowiednie dla dziecka w danym wieku. Właśnie takimi produktami są nektary dla niemowląt i małych dzieci BOBO FRUT NIE Z KONCETRATÓW. Nie zawierają dodatku cukru...
Pigwa pospolita zawiera mnóstwo witamin, kwasów organicznych, garbników czy pektyn. Jest rośliną wieloletnią, w Polsce spotykana tylko w uprawach i należy do tej samej rodziny roślin co jabłka. Spośród innych owoców pigwa wyróżnia się bogactwem witaminy C. Ze względu...
Dzieci lubią musy owocowe. Ich rozdrobniona forma – bez grudek, pestek i skórki jest dużo łatwiejsza do zjedzenia. Maluch nie musi się wysilać, żeby ugryźć twarde jabłko, a następnie dokładnie je rozdrobnić żując. Poza tym, żeby zjeść np. jabłko trzeba usiąść...
Witaminy są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju każdego dziecka. Możemy je dostarczać wraz ze zrównoważoną dietą i poprzez suplementację. Pod koniec maja, z truskawkami, zaczyna się sezon na owoce i warzywa rosnące na polach, powoli dojrzewające...
Jabłka to jedne z najbardziej popularnych, ale i najzdrowszych owoców spożywanych przez Polaków. Zjadane, jako świeży owoc zawierają witaminę C (8 mg w 100 g świeżego jabłka), większość innych witamin i minerałów (potas, żelazo, magnez), dużą ilość błonnika...
To ostatni moment przed zimą, by skorzystać z darów lasów i sadów. Owoce prosto z drzew mają najwięcej wartości odżywczych. Najlepsze są, kiedy jest na nie sezon. Gdy staną się podstawą naszej diety, skorzysta na tym...