Latem nie możemy narzekać na brak owoców. Sierpień jest szczególnie płodny, ponieważ ciągle jeszcze możemy rozkoszować się agrestem, malinami, jeżynami, porzeczkami, morelami i jagodami, a już pojawiają się nowe skarby. Im właśnie poświęcam ten artykuł,...
Przepisów na koktajle owocowe jest mnóstwo. Wybrałam jednak te, które mają łatwo dostępne składniki, a ich wykonanie jest bardzo proste. Zresztą dobra...
Dlaczego lubimy kisiele? Kisiele mają przyjemną, aksamitną konsystencję, pyszny owocowy smak i szybko się je przygotowuje - to atuty tego prostego deseru. Gotowy kisiel owocowy wystarczy zalać wrzątkiem i wymieszać przez około 1 minutę. Taki kisiel spożywa się od razu po przygotowaniu. Ilość...
Warto zatem wzbogacić tradycyjny zestaw mrożonek, poczynając od truskawek, jagód, marchewki, po wiśnie,...
Rozszerzając dietę niemowlaka o owoce, najlepiej bazować na tych uprawianych w naszej strefie klimatycznej. Mamy wtedy gwarancję, że owoce zostały zerwane, wtedy kiedy dojrzały i nie wymagały wielu konserwantów, by przetrwać długą podróż. Jednymi z tych, które warto podawać...
Czerwone i pachnące truskawki już samym wyglądem zachęcają dziecko do spróbowania. A do tego są prawdziwą skarbnicą witamin. Ale truskawki mogą uczulać, dlatego nie należy zbytnio spieszyć się z tymi owocami rozszerzając dietę niemowlaka. Od kiedy więc truskawki dla dziecka? Postaramy...
Ważnym elementem dbania o zdrowie dzieci i dorosłych jest dieta. Zgodnie z zaleceniami ekspertów od żywienia staramy się zjadać 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Teraz kiedy trwa sezon na świeże owoce i warzywa staramy się opierać dietę właśnie na nich....
Rozszerzanie diety niemowlaka o sezonowe warzywa i owoce jest zalecane przez ekspertów i dietetyków dziecięcych. Pochodzenie owoców i warzyw, którymi karmimy niemowlęta po 6 miesiącu życia, ma ogromne znaczenie dla zdrowia dziecka. Wiadomo, że najpewniej sięgać po własne zbiory które samodzielnie...
Nierzadko stosowane w naszym pożywieniu ‘’E” to także barwniki, aromaty i regulatory kwasowości – w każdym razie produkty sztuczne, uzyskiwane w laboratoriach. Ich zastosowanie w produktach jest pod nadzorem, dlatego mogą pojawiać się na półkach w naszych sklepach. Jednak...
Oto kilka propozycji, jak urozmaicić codzienne posiłki i uchronić bliskich przed chorobą, co może wydawać się szczególnie trudne w okresie jesienno – zimowym. Do 5 razy sztuka Według Światowej Organizacji Zdrowia człowiek powinien jeść warzywa i owoce...
Eksperci zalecają rozpoczęcie rozszerzania diety dziecka miedzy 17. a 26. tygodniem życia dziecka. Maluszek z pewnością będzie dawał sygnały, że jest już gotowy na nowe posiłki. Jeśli dziecko ukończyło 4. miesiąc życia, wykazuje zainteresowanie żywnością dla dorosłych i wkłada do buzi palce lub inne...
Przede wszystkim na wstępie trzeba wyjaśnić, że istnieją dwa podobne do siebie (zwłaszcza z nazwy) gatunki tej rośliny, a mianowicie pigwa i pigwowiec....
To, co, w danym sezonie rośnie, jest dla naszego organizmu najzdrowsze, bowiem najbardziej przyswajalne, najbogatsze w witaminy i związki mineralne, których w owym okresie nasz organizm najbardziej potrzebuje. Kilka rodzajów owoców, którymi powinniśmy się zajadać w lato,...
Czym jest smaczliwka wdzięczna? Drzewo z gatunku wiecznie zielonych wywodzące się z południowego Meksyku znane jest przede wszystkim pod nazwą awokado właściwe. Dziś zasięg jego występowania jest znacznie większy i obejmuje zarówno część północną Ameryki, środkową...
Czym jest smaczliwka wdzięczna? Drzewo z gatunku wiecznie zielonych wywodzące się z południowego Meksyku znane jest przede wszystkim pod nazwą awokado właściwe. Dziś zasięg jego występowania jest znacznie większy i obejmuje zarówno część północną Ameryki, środkową...
Czy wiesz co mówią specjaliści ds. żywienia na temat soków? Zastanawiasz się może jak zaspokoić dzienne zapotrzebowanie Twojej rodziny na owoce i warzywa? Po co sięgnąć, gdy chcesz dać dziecku zdrową przekąskę? Mamy dla Ciebie rozwiązanie. Przeczytaj nasz artykuł
Program „Szklanka Mleka” 2011/2012 Popularność i celowość tego programu wśród uczniów najlepiej obrazują statystki…...
Banan (Musa L. ) – to roślina z rodziny bananowatych , uprawiana w Azji w strefie międzyzwrotnikowej, oraz w Afryce i Australii.Bananowce do prawidłowego rozwoju potrzebują klimatu ciepłego i wilgotnego. Wysoką jakość owoców osiąga się przy temperaturze...