Dzieci również mogą cierpieć na przesilenie wiosenne, są wówczas bardziej zmęczone i mają mniej energii. Ale nasze Mamy-Testerki już wiedzą, jak zapobiegać niedoborom witamin i minerałów u maluchów,...
Nazywana również jarzębem zwyczajnym. Jest to roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Występuje w Europie, południowo-zachodniej Azji oraz w zachodniej Syberii. W Polsce spotykana jest na całym obszarze. Jarzębina hodowana jest jako roślina lecznicza lub ozdobna....
O ile stworzenie zdrowej bazy deseru na ogół nie stwarza trudności, o tyle znalezienie zdrowej posypki często wydaje się niemożliwe. Standardowe posypki dostępne w sklepach wzbogacają słodkości wizualnie, ale nie zdrowotnie ani odżywczo. Na szczęście...
Każdy ma jakieś swoje tajemne receptury na przygotowanie najlepszych i najpyszniejszych przetworów. Jedni wypracowują je sobie sami przez lata metodą prób i błędów, inni dostają od dziadków i rodziców przepisy przechowywane i strzeżone w rodzinie...
Zgodnie z zaleceniami ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia, to właśnie warzywa i owoce są podstawowymi produktami spożywczymi. Zgodnie z nową piramidą żywienia i aktywności fizycznej nasze dzieci powinny znaleźć na stołach właśnie warzywa i owoce. Tymczasem, jak...
Już od kilku lat w Polsce prowadzone są akcje edukacyjne, które mają propagować zdrowe postawy żywieniowe wśród szerokiego grona odbiorców. Działania takie podejmowane są zarówno przez agencje rządowe, jak i stowarzyszenia producentów różnych branż. „5 porcji warzyw, owoców...
Uff... jak gorąco i... nie chce się jeść. Jak
Sezon na porzeczki w pełni, dlatego warto wiedzieć, dlaczego warto jeść te pyszne owoce i jak zrobić sok z czarnej porzeczki, który może być pysznym dodatkiem do wody, czy deserów. Czarna porzeczka jest w Polsce owocem sezonowym, który możemy jeść w postaci nieprzetworzonej, czyli niemal prosto z...
Suplementy BOBICA są świetnym źródłem naturalnych witamin i mikroelementów. Produkty PREMIUM w proszku, które teraz możesz TESTOWAĆ z Familie.pl, są stworzone w 100% z roślin - zawierają wyłącznie owoce i warzywa, które pochodzą...
Naturalna pielęgnacja jest o wiele zdrowsza i łagodniejsza dla skóry niż specjalne leki czy produkty przeciwtrądzikowe, które zwalczają problem wyprysków, ale równocześnie przesuszają cerę. Dodatkowo są również droższe nie tylko ze względu na swoją cenę, ale również produktów,...
Jak czytać etykiety? Ta umiejętność, to podstawa udanych zakupów. Kiedy zaczynamy dokonywać świadomych wyborów zakupowych? Często jest tak, że dopiero po pojawieniu się w domu dziecka, zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy. Spada na nas odpowiedzialność za młodego człowieka i zaczynamy zastanawiać...
Epidemia nadwagi i otyłości z roku na rok zbiera swoje okrutne żniwa szczególnie wśród dzieci i młodzieży. Pomimo wielu podejmowanych akcji profilaktycznych w szkole i wśród społeczeństwa, problem ten wciąż narasta. Jak podają eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia WHO, w naszym kraju w...
Przeciętne zapotrzebowanie kaloryczne kobiety wynosi około 1500 kalorii, zaś dziecku rozwijającemu się w brzuchu mamy wystarcza dodatkowe 300 kalorii. Na początku ciąży oczywiście to zapotrzebowanie będzie mniejsze, więc nie musisz jeść za dwoje. Ważne żeby posiłki były częste, ale w niedużych ilościach....
Wiosenna dieta - dobra nie tylko na przesilenie wiosenne - pozwoli Nam zrzucić kilka zbędnych kilogramów i spowoduje, że na Naszej twarzy znowu zagości uśmiech. Zimą jadamy więcej, drzwi od lodówki prawie się nie zamykają, a nasze boczki rosną w zastraszającym tempie. Brak ruchu powoduje, że Nasz...
Rozszerzanie diety niemowlęcia warto uzupełniać o pyszne i zdrowe owoce sezonowe. Jednym z nic jest agrest, który dojrzewa u nas latem. Jego słodki smak jest lubiany przez dzieci, a można z niego przyrządzić wiele pysznych dań. Od kiedy agrest dla dziecka? Agrest dla dziecka: od kiedy można...
Jedną z zasad zdrowego odżywiania jest korzystanie z produktów sezonowych, dojrzewających i zbieranych w najlepszym momencie, najlepiej bez konieczności przewożenia ich na dalekie odległości. Dzięki temu warzywa i owoce zachowują świeżość i całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Na które...
§1 Niniejszy regulamin (zwany dalej Regulaminem) określa zasady przeprowadzenia konkursu „Warzywa i owoce w szkole” (zwanego dalej Konkursem). §2 Organizatorem konkursu jest : Fabryka Komunikacji...
Substancje zawarte w owocach czarnej porzeczki poprawiają przemianę materii, rozszerzają naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie i napotnie. Poza tym podnoszą odporność organizmu, poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają poziom glukozy we krwi. Jedzenie czarnych porzeczek wskazane...
Bez można spotkać w całym naszym kraju. Rośnie przy wiejskich domach i płotach, w sadach, ogrodach, na skraju łąk, a nawet przy drogach. Wykorzystywanym surowcem zielarskim są zarówno kwiaty jak i owoce. Zbiór tych pierwszych rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca, natomiast...