Kaki owoc, czyli persymona pochodzi z Chin i Japonii. Ma kształt pomidora z trochę grubszą od niego gładką i sprężystą skórką w różnych odcieniach koloru pomarańczowego lub czerwonego. Miąższ kaki jest jasnopomarańczowy, a smakiem owoc ten przypomina trochę śliwkę. Na spodzie owoc posiada cztery listki.
W medycynie chińskiej kaki używano na wiele dolegliwości m. in. w leczeniu ran po ukąszeniach węży i łagodzeniu stanów zapalnych skóry. Napar z liści kaki stosowano natomiast na obniżenie ciśnienia i krzepliwości krwi. Ma on też właściwości przeciwnowotworowe.
Sezon na kaki trwa od października do grudnia, więc aktualnie kupisz ten owoc najtaniej i najlepszej jakości.
Kaki owoc (persymona) – właściwości
Persymona zawiera duże ilości witaminy C, A, K, E i B6 oraz błonnik pokarmowy, który wspomaga trawienie i przemianę materii. Kaki zawiera też mnóstwo minerałów takich jak: magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, a także luteinę, zeaksantynę i kwas foliowy. Kaki jest również bogatym źródłem polifenoli, które są silnymi przeciwutleniaczami. Zwalczają one wolne rodniki i zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych.
Główne właściwości kaki:
- zmniejsza poziom cholesterolu zarówno ogólnego, jak i cholesterolu LDL, trójglicerydów i nadtlenków lipidowych, obniża też ciśnienie krwi,
- ma właściwości przeciwnowotworowe – hamuje wzrost komórek nowotworowych, szczególnie białaczki.
- wpływa pozytywnie na wzrok – zawiera beta-karoten (prowitaminę A), który poprawia ostrość widzenia, szczególnie po zmierzchu oraz zapobiega uszkodzeniu soczewki oka i plamki żółtej. Karotenoidy i luteina chronią wzrok i zmniejszają ryzyko zaćmy. Kaki jest więc szczególnie wskazane osobom dużo czasu spędzającym przed ekranem komputera.
Kaki owoc (persymona) – jak jeść?
Kupując kaki w sklepie wybieraj jak najbardziej mięsiste, sprężyste i z błyszczącą skórką. Powinny one mieć odcień od ciemnopomarańczowego do czerwonego. Nie kupuj nigdy owoców bez liści. Dojrzałe owoce trzymaj w lodówce i zjedz jak najszybciej, bo inaczej spleśnieją.
Aby zjeść słodki miąższ kaki najpierw odkrój twarde liście, a następnie obierz owoc i pokrój w plasterki. Krój w poprzek owocu, dzięki czemu uzyskasz ciekawy przekrój owocu z widocznymi prześwitami.
Możesz też podzielić go na cząstki lub przekroić na pół bez obierania i wyjeść miąższ łyżeczką (jak kiwi). Pamiętaj, że skórka kaki jest niejadalna.
Kaki możesz jeść na surowo, wtedy ma najwięcej witamin, ale możesz je też dodawać do dań gotowanych. Możesz też z niego zrobić dżem lub galaretkę. Najlepiej smakuje samo, jako słodka przekąska lub jako dodatek do sałatek i deserów.
ZOBACZ TAKŻE:
Owoc, który ułatwi Ci pozbycie się trądziku!>>