Kaki owoc (persymona) – jak jeść i jakie ma właściwości? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Kaki owoc (persymona) – jak jeść i jakie ma właściwości?

Kaki owoc (persymona) – jak jeść i jakie ma właściwości?

Autor zdjęcia/źródło: Kaki owoc, persymona @ Iva Balk/Pixabay.com

Właśnie trwa sezon na kaki. Owoc persymona jest nie tylko smaczną i oryginalną przekąską, ale też zawiera bogactwo witamin A i C oraz przeciwutleniaczy i błonnika. Skorzystaj więc w pełni z jego właściwości i dowiedz się jak jeść kaki, aby urozmaicić swój jadłospis o nowy wartościowy składnik.

Kaki owoc, czyli persymona pochodzi z Chin i Japonii. Ma kształt pomidora z trochę grubszą od niego gładką i sprężystą skórką w różnych odcieniach koloru pomarańczowego lub czerwonego. Miąższ kaki jest jasnopomarańczowy, a smakiem owoc ten przypomina trochę śliwkę. Na spodzie owoc posiada cztery listki.

W medycynie chińskiej kaki używano na wiele dolegliwości m. in. w leczeniu ran po ukąszeniach węży i łagodzeniu stanów zapalnych skóry. Napar z liści kaki stosowano natomiast na obniżenie ciśnienia i krzepliwości krwi. Ma on też właściwości przeciwnowotworowe.

Sezon na kaki trwa od października do grudnia, więc aktualnie kupisz ten owoc najtaniej i najlepszej jakości.

Kaki owoc (persymona) – właściwości

Persymona zawiera duże ilości witaminy C, A, K, E i B6 oraz błonnik pokarmowy, który wspomaga trawienie i przemianę materii. Kaki zawiera też mnóstwo minerałów takich jak: magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, a także luteinę, zeaksantynę i kwas foliowy. Kaki jest również bogatym źródłem polifenoli, które są silnymi przeciwutleniaczami. Zwalczają one wolne rodniki i zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych.

Główne właściwości kaki:

  • zmniejsza poziom cholesterolu zarówno ogólnego, jak i cholesterolu LDL, trójglicerydów i nadtlenków lipidowych, obniża też ciśnienie krwi,
  • ma właściwości przeciwnowotworowe – hamuje wzrost komórek nowotworowych, szczególnie białaczki.
  • wpływa pozytywnie na wzrok – zawiera beta-karoten (prowitaminę A), który poprawia ostrość widzenia, szczególnie po zmierzchu oraz zapobiega uszkodzeniu soczewki oka i plamki żółtej. Karotenoidy i luteina chronią wzrok i zmniejszają ryzyko zaćmy. Kaki jest więc szczególnie wskazane osobom dużo czasu spędzającym przed ekranem komputera.

Kaki owoc (persymona) – jak jeść?

Kupując kaki w sklepie wybieraj jak najbardziej mięsiste, sprężyste i z błyszczącą skórką. Powinny one mieć odcień od ciemnopomarańczowego do czerwonego. Nie kupuj nigdy owoców bez liści. Dojrzałe owoce trzymaj w lodówce i zjedz jak najszybciej, bo inaczej spleśnieją.

Aby zjeść słodki miąższ kaki najpierw odkrój twarde liście, a następnie obierz owoc i pokrój w plasterki. Krój w poprzek owocu, dzięki czemu uzyskasz ciekawy przekrój owocu z widocznymi prześwitami.

Możesz też podzielić go na cząstki lub przekroić na pół bez obierania i wyjeść miąższ łyżeczką (jak kiwi). Pamiętaj, że skórka kaki jest niejadalna.

Kaki możesz jeść na surowo, wtedy ma najwięcej witamin, ale możesz je też dodawać do dań gotowanych. Możesz też z niego zrobić dżem lub galaretkę. Najlepiej smakuje samo, jako słodka przekąska lub jako dodatek do sałatek i deserów.

ZOBACZ TAKŻE:

Owoc, który ułatwi Ci pozbycie się trądziku!>>

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Mmmm zawsze próbujemy nowości Ten owoc jest naprawdę smaczy i bogaty w witaminki.