Tradycja obchodzenia świąt Bożego Narodzenia w Polsce sięga XVIII wieku. Pielęgnujemy ją więc i przekazujemy dzieciom. Zwyczajów i symboli jest naprawdę wiele: charakterystyczne kolory, choinka, dzielenie się opłatkiem, kolędy, albo dodatkowe nakrycie dla niespodziewanego...
Nadaje się ona wspaniale do rozmaitych sałatek. Jest bardzo delikatna, krucha i ma słodkawy posmak. Dobrze się przechowuje i nie traci swych wartości odżywczych. Oprócz tego, że dostarcza podstawowych dawek witamin, poprawia trawienie, zapobiega zaparciom i wpływa korzystnie...
Jeśli lubisz gotować, mimo ograniczeń jakie nakłada alergia pokarmowa twojego dziecka, możesz rozwinąć skrzydła. Jeśli dziecko jest uczulone na gluten, upiecz chleb lub ciasto ze specjalnych mieszanek bezglutenowych. W przypadku alergii na białka mleka krowiego czy jajka,...
Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę. Organizm czerpie magnez z produktów, które spożywamy, ale coraz częściej dochodzi...
Lubczyk ogrodowy, podobnie jak pietruszka należy do rodziny selerowatych. Pochodzi z Afganistanu i Iranu, ale uprawiany jest w wielu rejonach świata, również w Polsce. W uprawie dorasta do około 1,5 metra wysokości, kwitnie w czerwcu i lipcu, drobnymi, zebranymi w baldachy kwiatami. Liście...
Jak catering wspiera Twoją dietę? Catering dietetyczny to nie tylko wygoda, ale także doskonały sposób na wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych. Dzięki niemu możemy cieszyć się posiłkami przygotowanymi za pomocą technik takich jak: gotowanie na parze, pieczenie, grillowanie. Te...
Dynia jest sezonowym warzywem, które króluje u nas jesienią. Warto je jeść, ponieważ nie tylko pięknie i zachęcająco wygląda na talerzu, ale jest również skarbnicą witamin i minerałów. Jak zrobić dynię z piekarnika? Mamy prosty przepis. Dynia pieczona w piekarniku: przepis Do...
Domowe sposoby na przeziębienie – podstawowe zasady walki z chorobą Aby jak najszybciej powrócić do zdrowia, ważne jest trzymanie się kilku zasad, które pozwolą na regenerację organizmu. Co prawda ich przestrzeganie nie sprawi, że po około 3-4 dniach po chorobie nie pozostanie...
Tarczyca to największy w naszym organizmie gruczoł produkujący hormony, które odpowiadają za tempo przemiany materii. Przy jej zaburzeniach zaczynają nieprawidłowo pracować także inne układy narządy jak układ pokarmowy, nerwowy czy rozrodczy. Odżywianie przy chorej tarczycy
Po zimowym obżarstwie, któremu sprzyjał wcześnie zapadający wieczór, siadałyśmy na kanapie z kubkiem gorącej czekolady w towarzystwie ulubionego filmu. Cudowne, zimowo-wieczorne lenistwo, ale...
Leki i suplementy diety to nic innego jak sproszkowana lub upłynniona chemia. Syntetyki - nawet te najlepsze - nie są w stanie zastąpić miodu, czosnku czy cebuli. Nie od dziś bowiem wiadomo, że wszystko co najzdrowsze, pochodzi z natury.
Karmisz piersią, więc na wszelki wypadek ograniczasz się do jedzenia suchego chleba a na obiad gotujesz mięsa z kurczaka z ryżem i marchewką, aby przypadkiem nie zaszkodzić maleństwu? Bez przesady! Takim ograniczaniem jadłospisu szkodzimy własnemu zdrowiu. Twoja dieta nie musi...
Żeby uniknąć nieprzyjemnych aczkolwiek dość często występujących w trzecim trymestrze ciąży zaparć, wzdęć i zgagi należy zadbać o jakość pokarmu. To co jemy może również wpływać na zatrzymywanie wody w organizmie. W trzecim trymestrze ciąży...
Świadome odżywianie to coś czego można się nauczyć. To, codzienny i niekłopotliwy nawyk, który szybko staje się przyzwyczajeniem a nawet stylem życia. Warto poświęcić dłuższą chwilę na zastanowienie, czego tak naprawdę potrzebuje Twój organizm i co mówi Twoje ciało. Nawyki...
Pierwsze Wigilie z Młodym – zarówno ta kiedy był jeszcze w brzuchu jak i ta kiedy był już z nami przebiegły pod znakiem gwaru i tłumu gości. Zapraszaliśmy do nas całą rodzinę by wspólnie w kilkunastoosobowym gronie spędzić ten dzień. W tym roku po raz...