Opublikowany przez:
Mama Tymka
2011-10-05 09:32:56
Trzeci trymestr ciąży to piękny okres. O nudnościach dawno już zapomniałaś, dzidziuś daje o sobie znać. Piękne chwile. Ale niestety nie wszystko jest takie różowe. Gdy do końca ciąży pozostają trzy miesiące mogą pojawić się zaparcia, wzdęcia, zgaga oraz obrzęki. Co jeść w tym okresie? Co może zminimalizować przykre objawy i pozwoli cieszyć się z błogiego stanu? Przeczytajcie.
Autor zdjęcia/źródło: Photoxpress.com
Żeby uniknąć nieprzyjemnych aczkolwiek dość często występujących w trzecim trymestrze ciąży zaparć, wzdęć i zgagi należy zadbać o jakość pokarmu. To co jemy może również wpływać na zatrzymywanie wody w organizmie. W trzecim trymestrze ciąży musisz dostosować rodzaj diety do tego jakie przykre objawy chcesz wyeliminować. Jeżeli ich nie masz to stosuj zasady jakimi kierowałaś się w poprzednich trymestrach – jedz zdrowo, zarówno dla siebie jak i dla maleństwa, które nosisz pod sercem.
Co jeść żeby uniknąć ZGAGI?
- Ogranicz ilość warzyw i owoców, które zawierają dużo kwasów organicznych (pomarańcze, grejpfruty, cytryny i pomidory) oraz takich, które mogą podrażniać przewód pokarmowy (cebula, pora).
- Wyeliminuj z diety chleb razowy, kiszone ogórki, sosy, zasmażki, słodycze oraz ostre i pikantne przyprawy.
- Unikaj potraw smażonych i tłustych oraz produktów wysokoprzetworzonych.
Jak uniknąć ZAPARĆ?
- Jedz produkty bogate w błonnik takie jak świeże warzywa, pełnoziarniste pieczywo i przetwory zbożowe, grube kasze, otręby, rośliny strączkowe, suszone owoce, nasiona i orzechy.
- Do każdego posiłku wypijaj szklankę wody mineralnej niegazowanej.
- Przed śniadaniem wypij szklankę wody z cytryną lub napój z moczoną przez noc suszoną śliwką.
- Bądź aktywna – spaceruj, żeby pobudzić swój układ pokarmowy do pracy.
WZDĘCIOM powiedz nie
- Zmniejsz ilość błonnika w diecie. Sięgaj po jasne pieczywo , drobne kasze, jasny i lekko rozgotowany ryż i pszenne makarony.
- Unikaj ciężkostrawnych i wzdymających warzyw – roślin strączkowych, kapusty, kalafiora, brokułów, cebuli, czosnku i rzodkiewki.
- Ogranicz jogurty, kefiry i maślanki – fermentowane napoje mleczne mogą również powodować wzdęcia.
- Zrezygnuj z ostrych przypraw.
Jak się odżywiać żeby zminimalizować OBRZĘKI?
- Ogranicz sól – to przede wszystkim ona odpowiada za zatrzymywanie wody w organizmie. Zamiast soli stosuj przyprawy ziołowe.
- Unikaj potraw oraz produktów, które same w sobie zawierają dużą ilość soli – żółte sery, wędliny, produkty konserwowane, przyprawy do zup i sosów, gotowe dania.
- Nie ograniczaj płynów – pijąc mniej możesz sobie i dziecku bardziej zaszkodzić niż pomóc!!!
I niech te ostatnie chwile w ciąży miną Wam szybko i szczęśliwie.
Skleciła Kaśka K. (mama Tymka)