Opublikowany przez:
Mela134
Autor zdjęcia/źródło: Dieta przy chorej tarczycy@flikr.com/COM SALUD Agencia de...
Tarczyca to największy w naszym organizmie gruczoł produkujący hormony, które odpowiadają za tempo przemiany materii. Przy jej zaburzeniach zaczynają nieprawidłowo pracować także inne układy narządy jak układ pokarmowy, nerwowy czy rozrodczy.
Odżywianie przy chorej tarczycy
Powinnaś ograniczyć jedzenie produktów zawierających tioglikozydy. Te związki utrudniają przyswajanie jodu z pożywienia, co przyczynia się do przerostu tarczycy, czyli do rozwoju wola. Tioglikozydy występują w brukselce, kapuście, kalafiorze, brokułach, jarmużu, rzepie oraz brukwi. Te warzywa powinnaś jadać tylko gotowane nie częściej niż raz w tygodniu. W takiej formie tracą one część tioglikozydów. A oto zasady, które powinnaś wprowadzić na stałe do swojej codziennej diety.
Przy niedoczynności tarczycy:
Przy nadczynności tarczycy:
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Stokrotka
2016.07.21 11:38
Słyszałam że kapustne tez trzeba ograniczać a nawet wyeliminować
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!