Na przekąskę – pieczone warzywa Składniki: 15 dag mąki 5 dag świeżo startego parmezanu 1 kg korzeni marchewki (najlepsza kupiona na bazarze, taka naturalna, ubrudzona ziemią, soczysta),...
Zrezygnujmy z dużych ilości tłuszczu używanego do smażenia oraz dodawajmy dużo warzyw do potraw. Przygotowywane w ten sposób potrawy będą przede wszystkim miały mniej kalorii a dzięki warzywom staną lekkostrawne i zdrowe. A oto proste triki na dietetyczne przepisy jakie powinnaś zastosować...
Bób - właściwości Bób jest bogatym źródłem kwasu foliowego cennego dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy zapobiega występowaniu wad rozwojowych płodu i wspomaga leczenie niedokrwistości. Bób wiąże kwasy żółciowe w jelicie...
Wiosenna majówka to świetna okazja dla całej rodziny do miłego spędzenia czasu. Gdy jest ciepło lubimy przebywać na świeżym powietrzu i cieszyć się swoim towarzystwem. Im więcej osób tym lepiej, więc zapraszamy znajomych i rozpalamy grilla w ogrodzie czy na tarasie. Moje...
Wielkanocne posiłki wcale nie muszą być w stu procentach mięsne. Jeśli na co dzień unikacie mięsa, z pewnością żadne święto nie stanowi dla Was wyjątku od reguły. Dlatego z przyjemnością...
Jeśli masz swoje ulubione przepisy na tartę podziel się nimi z nami w komentarzach. Tymczasem prezentujemy kilka pysznych, smacznych...
Dobry przepis na koktajl może zastąpić dietę? Najlepiej sprawdzają się w formie dodatku do urozmaiconego menu. „Zielone koktajle to dobry sposób na przemycenie codziennej dawki warzyw, oczyszczenie i uregulowanie wewnętrzej gospodarki. Nie są jednak alternatywą dla codziennej diety – tłumaczy...
Kiedy wprowadzać nowości do diety dziecka Zgodnie z zaleceniami specjalistów wprowadzanie nowych posiłków można rozpocząć, kiedy dziecko skończy 6. miesiąc życia w przypadku niemowląt karmionych tylko piersią, zaś dwa miesiące wcześniej, jeśli karmione jest mlekiem...
Sałatki na Wielkanoc to podstawa świątecznego stołu. Sięgamy po nie ze smakiem nie raz, nie dwa. Najważniejsze, że są lekkie i stanowią doskonałe urozmaicenie wśród wielkanocnych potraw. Dobra sałatka, jak te na które dzielę się przepisami, znika w mgnieniu oka. Sprawdzone,...
Kalafior jest warzywem niskokalorycznym, dzięki czemu stosowany jest przy wielu dietach. Dzięki łagodnemu i świetnie komponującemu się smakowo z innymi produktami warzywu na kalafior przepisy obejmują zarówno przekąski obiady i sałatki. Apetyczne kalafiorowe różyczki...
Mamy to oszustki! Tak… Taka jest prawda. Zawsze przemycimy coś zdrowego do potrawy z lekka oszukując malucha, który nie lubi brukselki, brokułów, selera,...
Zupę z botwinki przygotowuje się wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały. Wówczas liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu.
Buraczki na zimę do słoików – dlaczego są takie dobre? Znakomite buraczki na zimę to nie tylko mnóstwo smaku i wyrazistego aromatu. To przede wszystkim cała masa właściwości prozdrowotnych, o których nie można zapomnieć. Buraki znane są głównie jako dobre źródło żelaza, jednak...
BLW przepisy na dziecięce posiłki możemy zacząć wprowadzać dopiero, gdy dziecko samodzielnie siada. Jest to etap rozwoju w którym maluch potrafi już chwytać palcami i kierować rękę do buzi. Organizm dziecka jest już gotowy do przyjęcia pokarmu innego niż mleko, a samo dziecko wykazuje duże zainteresowanie...
Zucchina bo tak mawia się na nią w jej ojczyźnie, przywędrowała do nas z Włoch. Włoska kuchnia podaje liczne przepisy w których dużą rolę odgrywa makaron. My postanowiłyśmy cukinię nafaszerować. Cukinia nadziewana nie jest nowym odkryciem...
Ewa Wachowicz w swoim programie "Ewa gotuje!" nie boi się eksperymentować. Jej przepisy robią wrażenie! Wybrałyśmy wspólnie TOP 7 zachwycających potraw. Przepisy na Wielkanoc w tym wydaniu zaskoczą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Sułkowicka "krzonówka" Składniki: 250 g łopatki wieprzowej 250 g wędzonych żeberek 250 g surowego wędzonego boczeku wędlina ze święconki 2 l serwatki korzeń chrzanu por seler 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 gałązki świeżego lubczyku sól pieprz tarty chrzan do smaku szczypiorek do dekoracji Dodatki jajka na twardo swojski chleb Opis przygotowania W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzoe i wędzony...
Szparagi, oprócz tego, że są przepyszne i atrakcyjnie wyglądają posiadają także walory zdrowotne. Dlatego zanim przejdziemy do sedna czyli odpowiedzi na pytanie - jak przyrządzić szparagi, warto przypomnieć sobie ich zalety i wartości. Dlaczego...
Zapiekanki zrobisz ze wszystkiego, co masz pod ręką. Do warzyw możesz dodać mięsa, ryby, makaron lub ryż. Na koniec dopraw ziołami i danie gotowe. Jest ono uniwersalne, gdyż możesz je podać zarówno na obiad jak i kolacje. Zapiekanka warzywna z ziołami prowansalskimi
Przepis tradycyjny na barszcz czerwony Przedstawiamy Wam...