Przepisy wielkanocne wegetariańskie
Opublikowany przez:
Ela91
2015-04-02 15:46:24
Jeśli jesteś wegetarianinem, z pewnością wiesz ile trudu trzeba włożyć w poszukiwanie alternatywnych rozwiązań w sferze kulinarnej. Zbliża się Wielkanoc - jak pogodzić mięsne posiłki będące zwieńczeniem Wielkiego Postu i naszą dietę? Nic prostszego! Mamy dla Was przepisy wielkanocne wegetariańskie - są łatwe w wykonaniu i stanowią świetną alterantywę dla tradycyjnych dań.
Autor zdjęcia/źródło: Dania wielkanocne wegetariańskie @
Wielkanocne posiłki wcale nie muszą być w stu procentach mięsne. Jeśli na co dzień unikacie mięsa, z pewnością żadne święto nie stanowi dla Was wyjątku od reguły. Dlatego z przyjemnością wyszukaliśmy dla Was najlepsze przepisy wielkanocne wegetariańskie. Wielkanocny pasztet? Niekoniecznie z mięsa! :) Wystarczą warzywa i odpowiedni dobór przypraw. Wspaniały smak gwarantowany. Żurek wystarczy przygotować na bazie wywaru warzywnego, do tego bezmięsne sałatki i zdrowy majonez z białej fasoli. Szczerze zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów nie tylko wegetarian. Przepisy wielkanocne wegetariańskie nie muszą być nudne!
Przepisy wielkanocne wegetariańskie
Pasztet warzywny
SKŁADNIKI:
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / około 3/4 suchej szklanki kaszy,
- 1 szklanka orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze,
- 100 ml oleju roślinnego,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 por, tylko biała część,
- 2 laski selera naciowego,
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki sosu sojowego,
- 2 duże kulki ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki,
- 1/2 łyżeczki lubczyku,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- spora szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i czarny pieprz,
Sposób przygotoania KROK PO KROKU:
- Pokroić na cienkie talarki, na dnie dużego rondla lub garnka rozgrzać olej,
- Dodać pory, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż por będzie szklisty i miękki. W tym czasie marchewki oraz pietruszki obrać i zetrzeć na tarce, seler naciowy pokroić w cienką kostkę, a czosnek posiekać. Kiedy pory będą zeszklone, wyjąć ziele angielskie oraz liście laurowe, dodać przygotowane warzywa, posiekany czosnek i dusić na małym ogniu przez około 10 - 15 minut (do miękkości),
- Miękkie warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, olej oraz pozostałe przyprawy i zmielić wszystko na gładką masę,
- Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Przełożyć do keksówki i piec przez 30 - 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjąć, studzić przez całą noc,
Przepisy wielkanocne wegetariańskie - SMACZNEGO! :)
Pokaż wszystkie artykuły tego autora