Opublikowany przez: Paulina22 2014-03-16 15:13:12
Zupę z botwinki przygotowuje się wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały. Wówczas liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu.
Zupa z botwinki może też być zastąpiona chłodnikiem z botwinki. Przygotowuje się go z liści i korzenia botwiny, kefiru oraz śmietany. Istnieje kilka dodatków do tradycyjnego chłodnika, takie jak jaja, rzodkiewki, koperek, mięso drobiowe, kabanosy i inne.
Botwinka zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości i piękna.
Zupa z botwinki - właściwości:
Zupa z botwinki - przepisy:
Składniki:
DODATKOWO:
Wykonanie KROK PO KROKU:
Botwinkę dokładnie umyj, małe buraczki pokrój w kostkę, a liście w paski. Marchew, seler i pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W dużym garnku zagotuj 2l wody i wrzuć warzywa oraz pokrojone w kostkę buraczki. Gdy warzywa zmiękną, dodaj pokrojoną drobno botwinkę i gotuj jeszcze 10 minut. Przypraw solą i pieprzem. Następnie wyciśnij cytrynę i dodaj cukier. Rozmieszaj śmietanę z niewielką ilością zupy i wlej całość do garnka. Zupę posyp obficie pokrojoną drobno zieleniną.
Na talerzu układaj pokrojone w ćwiartki jajka i zalewaj zupką. Można jeszcze dodać śmietanę bezpośrednio na talerz.
Smacznego!
Zupa z botwinki - kolejny przepis TUTAJ>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
gocha2323 2016.05.23 21:17
lubię taką zupę!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.