BLW – to skrót od angielskiego określenia Baby-led weaning. BLW jest metodą wprowadzania stałych pokarmów do diety dziecka, która równocześnie pozwala mu na naukę samodzielnego jedzenia. Wprowadza się ją podczas rozszerzania diety dziecka, które przechodzi od jedzenia mleka od razu do spożywania stałych...
Karp po żydowsku jest podawany na zimno, w słodkiej galarecie z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Danie to zawdzięcza swoją nazwę polskim żydom, którzy tradycyjnie przyrządzali w ten sposób różne ryby. Karpia można podawać w całości, w dzwonkach lub w...
Słodko-dymny, charakterystyczny smak i aromat kompotu nieodłącznie jest również aromatem Wigilii i Świąt. Mi zawsze będzie kojarzył się z dzieciństwem i domowymi, rodzinnymi świętami, bo zarówno moja mama, jak i babcia zawsze gotują taki kompot. Zawsze przygotowują go w wieczór poprzedzający Wigilię,...
W święta Bożego Narodzenia kultywujemy tradycję, ale mamy też czas i okazję na wypróbowanie czegoś nowego. W kuchni w tym czasie przygotowujemy tak dużo różnych potraw, że wśród nich znajdzie się miejsce zarówno dla klasycznych dań, jak i tych bardziej wyszukanych i niespotykanych. Sałatka na święta...
Pyszne, a do tego szybkie i proste do wykonania nalewki świąteczne o zimowych smakach i aromatach rozgrzeją całą rodzinę podczas świąt. Oprócz swoich walorów smakowych mają również właściwości...
Naszą tradycją stało się nie tylko dbanie o przyszłe mamy, lecz także obdarowywanie Was prezentami podczas warsztatów. Wiemy, że w najbliższym czasie...
Pierniczki po upieczeniu są miękkie i pyszne - można je więc piec w dniu podawania i od razu jeść, będą wtedy cały dzień miękkie i pachnące. Jeśli chcemy...
Halloween to zwyczaj przebierania się za duchy, potwory i czarownice obchodzone w wieczór 31 października, czyli w Wigilię dnia...
Z dyni możemy zrobić praktycznie wszystko: zupę, ciasto, babeczki, muffinki, a nawet hummus i dżem. Możemy ją smażyć, piec, miksować, wekować, marynować. Lekkostrawne...
Szpinak wielu osobom źle się kojarzy, gdyż w dzieciństwie byli zmuszani do jedzenia go, a nie był on przyrządzany tak jak teraz. Wszyscy mówili, że jest zdrowy, bo zawiera wiele witamin, ale...
Śliwki, tak świeże jak i suszone, dostarczają niezbędnych dla zdrowia składników, wspomagają układ pokarmowy i nerwowy, chronią przed rakiem, osteoporozą,...
Nowe przepisy o zakazie sprzedaży śmieciowego jedzenia w szkołach weszły...
75% rodziców wskazuje na warzywa jako na produkty, które są niezbędnym elementem zdrowej diety. Niestety zachęcenie dziecka do jedzenia warzyw, często bywa dużym wyzwaniem. Dzieci nie chcą jeść warzyw, ponieważ ich smak, zapach i forma są im obce i często mniej przyjemne od innych produktów. Jednak...
Chłodnik- familijne przepisy!
Czy mieszkasz w Olsztynie, czy pod Olsztynem, czy dzielą Cię od Olsztyna dziesiątki kilometrów tego spotkania nie możesz ominąć! Tym razem w nowej odsłonie spotkania z cyklu: „Czas mamy” organizujemy dla Was niesamowite atrakcje. Familijne prezenty, dający doskonałe odprężenie...
Dlaczego tak bardzo pokochaliśmy roszponkę? Roszponka ma neutralny, lekko orzechowy smak (do sałatek pasuje idealnie!), dzięki zawartym w niej olejkom eterycznym. Roszpunka bardzo dobrze działa na trawienie, a także kojąco na system...